Banner Tasarımları

Banner Reklam Tasarımlar

Banner Reklam Tasarımlar

Banner Tasarım veya Banner reklamlar internetin var olduğu günden beri belirli hedefleri karşılamak için pazarlama amacıyla kullanılmaktadır. Değişen ve gelişen internet teknolojileri dahilinde; kullanım amacı, dönüşüm amacı, hedef kitle, kullanılacak mecra vb. gibi farklı birçok banner tasarım şekli vardır.

Banner Nedir?

Banner reklam, tanıtım vb amaçlar dahilinde web sitelerine yerleştirilen reklam amacı güden, sabit ya da hareketli grafik tasarım, reklam panosu çalışmalarıdır. Banner tasarımlar birçok ebat ve formatta olabilir. Burada amaç reklam verenin web sitesine ya da mobil uygulamasına kullanıcıları en doğru şekilde yönlendirmektir.

Banner tasarımları sayfa içi ve sayfa dışı banner tasarımları kullanım alanlarına göre ikiye ayırabiliriz. Sayfa içi banner tasarımlar; “A web sitesindeki X sayfasından yine A web sitesindeki Y sayfasına yönlendirmeyi hedeflerken; sayfa dışı banner tasarımları ise A web sitesinde yayınlanan banner tasarımının B web sitesine ya da aplikasyonuna yönlendirilmesi” olarak basitçe anlatılabilir.

Etkili Banner Tasarım Nasıl Yapılır?

Etkili banner tasarım için birçok kriter göz önünde bulundurulabilir. Bunların bazıları aşağıdaki gibidir.

  1. Hedef Kitleye Uygunluk: Empati kelimesinin tam manasıyla çalıştığı kriterdir. Markanız yeni ya da tanınmış olabilir ancak burada “Acaba ben bu banner tasarımla ilgilenir miyim?” sorusuna net ve nesnel cevap vermek gerekir. Bu cevabı verirken kullanıcı araştırmaları ve hedef kitle analizi doğru yapılmalıdır.
  2. Görsellerin Kalitesi: Düşük kalitede görseller reklamla muhatap olan kullanıcının aklında ilgili reklamın, ürünün ya da hizmetin güvenirlik seviyesinin düşük olduğunu hissettirebilir. Aynı zamanda kullanılan görselin size ait olmadığı imajını da çizebilir. Lütfen görselleriniz özgün ve kaliteli olsun.
  3. Etkin Mesajlar: Landing page tasarım hizmetlerimizde de anlattığımız gibi verdiğiniz mesaj ve sloganlarınız amacınız ve hedef kitleniz doğrultusunda hazırlanmalıdır. Satın al, indir, başlat gibi güven kırıcı ve özgün olmayan söylemlerden kaçınılmalıdır.
  4. Doğru Mesaj Vermek: Kullanıcı ve müşterilerinizi asla kandırmayın. Banner tasarımlarınızda verdiğiniz mesajların kullanıcıların banner reklamlara tıkladıktan sonra karşılaşacakları ürün veya hizmetlerle aynı düzlemde olmasına özen gösterin. Emin olun hedef kitleniz oldukça bilgili ve tecrübeli.
  5. Logo veya Marka Kullanımı: Kullanıcılara hem güvenilir mesaj vermek hem de reklamlarınızdan yüksek verim elde etmek için marka adınızı ya da logonuzu banner tasarımlarınızda kullanın. Bir başka amacınız da marka bilinirliğini artırmak olmalı.
  6. Tasarım Sadeliği: Aşağıda bahsettiğimiz onlarca ölçü ve formatta banner tasarımı olanağınız var. Her bir tasarımda sadelik, renk uyumu, perspektif vb diğer tasarım kriterlerini en anlaşılır ve sadece biçimde kullanmanız çok önemlidir. Aynı zamanda verdiğiniz mesajların anlaşılır ve okunabilir olması hedeflerinize ve dönüşüm amaçlarınıza katkı sağlar.
  7. Alaka Seviyesi: Banner tasarımda kullandığınız mesaj ve görseller tanıtımını yaptığınız ürün veya hizmetle direkt olarak alakalı olmalıdır. Bu tip çalışmalarda eğer viral reklam yapmıyorsanız reklam kampanyanız işe yaramaz bir hal alır.
  8. Dosya Boyutu: Reklam verilen mecralar reklam verenler için teknik listeler oluştururlar. Bu teknik detaylar kapsamında yapılan çalışmalar kabul görür ve reklamın yayınlandığı web sayfasında daha kolay fark edilir olur. Optimizasyon web tasarım çalışmalarında ne kadar önemli ise banner tasarım çalışmalarında da bir o kadar önem taşımaktadır.

Banner Reklam Tasarımlar

Banner Ölçüleri ve Banner Türleri

Banner ölçü ve banner türleri için sabit ebat diye bir şey söz konusu değildir. Her web sayfasının, her reklam yayınlama platformunun istediği ebat ve tür farklılık gösterebilir. Burada karar verilmesi gereken ana unsur hangi platformlar üzerinde banner reklam verileceğidir. Bu bağlamda bazı banner ebat ve banner türleri tanımlanmaktadır.

  1. Cover Banner Tasarım: Jpeg, HTML Animasyon veya Animated GIF formatlarında olabilir. Yayın yapılan mecra üzerinde birden fazla marka ya da hizmetin belirli bir döngü içerisinde dönüşümlü olarak yayınlanması esasına dayalıdır. Bu tip banner tasarımlar genellikle ilgili mecranın ana sayfasında ya da en çok ziyaretçi alan sayfasında yer alır.
  2. Pop –Up Banner: İlgili yayın yapan web sayfası üzerinde kullanıcının sayfayı ilk açtığı an ya da birkaç saniye sonra karşısına ekranın ortasında, sağında ya da solunda olacak şekilde belirli bir animasyon tekniği ile belirdiği banner tasarımlarıdır. Bu banner tasarımlar ya belirli bir süre sonra kendi kendine ya da kullanıcının tasarımdaki belirli bir yere tıklaması ile kapanır.
  3. Tower Banner: Genellikle yayın yapılan web sitesinin en sağında ya da en solunda yer alan ve sayfanın hemen hemen tamamına hakim olan tasarımlardır.
  4. Micro Banner: Bu tip bannerlar genelde ilgili web sayfasının footer yani en alt kısmında yer alan ve referans amacıyla kullanılan banner yapılarıdır. Bu banner tipleri eğer sayfalarda büyük tasarımsal değişiklikler yoksa hepsinde yer alır.
  5. Sidebar Banner: Bu bannerlar adından da anlaşılacağı üzere yayın yapılan web sitesinin sağındaki ya da solundaki daha az önemli veya başka bir konuya işaret etmek için kullanılan sağ-sol sütun içerisinde kullanılır.
  6. Sponsorlu İçerik (Advertorial): Bu tip reklamlar banner tasarımın yayınlandığı web sitesi içerisinde herhangi bir içerik gibi yer alır. Burada ister bir yazı, ister bir video ister bir görsel kullanılarak reklamın bir içerik gibi görünmesi sağlanır. Son zamanlarda haber sitelerinde en çok tercih edilen banner yayınlama türü bu olmaktadır.
  7. Interstitial Banner: Herhangi bir cihazda reklam alan web sitesini açtığınız zaman tüm sayfayı kaplamış; video veya görsel formatındaki reklam türleridir. Bu banner tasarım türü oldukça yaratıcı tasarımların yapıldığı ve hikayesi olan ürünlerdir. Bununla birlikte en yüksek bütçeli banner alanlarının başında gelir.
  8. Page Skin Banner: Sayfa giydirme olarak da adlandırılan bu banner tasarımları ilgili web sitesinin sağ, sol ve üst kısmında bir bütünlük oluşturacak şekilde yayınlanan bannerlardır. Sticky yani yapışkan olma özelliği ile de sayfa aşağı indikçe bu bannerlar tasarım bütünlüğü dahilinde kullanıcıyı takip ederler.
  9. Rollover Banner: Bu banner tasarımları nispeten diğer banner tasarımlara göre biraz daha interaktif bir yapıya sahiptir. Fare ile üzerine gelindiği zaman daha detaylı içeriğin aşağı ya da yukarı açılan bir panel içinde verildiği bannerlardır.

Tasarımlar, yöntemler ve alanlara bakıldığı zaman oldukça karmaşık görünen banner tasarım işi, banner tasarım konusunda uzman ekipler tarafından tasarlanmalı ve doğru medya satın alma metotları uygulanmalıdır. KREABAZ Dijital Reklam Ajansı olarak müşterilerimize bu alanda tüm teknolojik altyapıları kullanarak doğru hedefleme hizmetleri vermekteyiz.