Dijital Pazarlama

Öncelikle “Dijital Pazarlama Nedir?” sorusuna yanıt vererek başlayalım. En yalın haliyle Dijital Pazarlama; “markaların, firmaların veya kişilerin dijital platformlarda ürün ve hizmetlerini tanıtması sürecidir.” Malum dünya ve teknoloji bu yönde gelişiyor. Özellikle günümüz teknolojisinin bizlere getirdiği yeni kullanım alışkanlıkları ve iletişim şekilleri haliyle tüm markaları dijital platformlarda pazarlamaya itiyor. Bu da “Dijital Pazarlamanın Önemi” konusunu karşımıza çıkarıyor.

Dijital Pazarlama Gerekli mi?

Kesinlikle EVET! Bunun en büyük göstergesi olarak da hem ulusal hem de global anlamda hiç ara vermeden TV’de ve dijital mecralarda reklam veren dev markaları gösterebiliriz. Büyük markaların neredeyse her gün yeni bir reklamını görüyoruz, peki bunun ne kadarı yeni bir hizmet veya ürün oluyor. Çok azı. Markaların genellikle kendilerini hatırlatmak ve unutturmamak için reklam yaparlar. Yani kendilerini pazarlarlar. Bu geçmişte radyoydu, sonra TV oldu, sonra internet ve şimdi APP’ler. Bir şekilde ayak uydurmalı ve hedef kitlenize yönelik reklamlar vermelisiniz. Bu noktada en önemli şey marka, hedef ve bütçe stratejinizi iyi belirlemektir. Örneğin THY dünyaca ünlü isimlerle her türlü mecrada dikkat çeken reklamları tercih ederken, Pegasus markası tamamen dijital platformlarda yol almaktadır.

 

Dijital Pazarlama Önemli mi?

Tabi ki pazarlama; hizmetin ve ticaretin olduğu her dönemde önemli bir yer tutmuştur. Ancak bu soru 1 sene önce bambaşka bir cevaba sahipken yaşadığımız Koronavirüs salgın sürecinden dolayı Dijital Pazarlamanın önemi ve “gerekliliği” bambaşka bir boyut kazandı. Bilindiği gibi birçok kişinin evden çalıştığı, alışverişlerin online yapıldığı, AVM’lere bile gidilemediği bu dönemde firmaların çıkış noktası E-Ticaret ve Dijital Pazarlama oldu. Şöyle ki dünyanın önde gelen araştırma şirketlerinden olan Nielsen, Covid-19 döneminde Türkiye’deki e-ticaret hacminin bir yıl önceki verilere göre % 159 artış olduğunu belirtmiştir. En çok artış gösteren ürün kategorileri ise;

  • Saç boyası
  • Ağda ve tüy dökücüler
  • Hijyenik petler
  • Hazır kahve
  • Saç kremi
  • Sabun ve duş jelleri
  • Çamaşır suyu,
  • Diş macunu,
  • Ev temizleyicisi
  • Türk kahvesi

Bu tabi ki dönemsel bir etkiyle gözlemlenen artış grafiğini göstermektedir. Haklı olarak herkes salgından korunmak için temizlik ürünlerine yöneldi. Ama gene de bu istatistik ciddi bir gerçeği gösteriyor. O da şudur ki insanlar bu süreçte E-Ticaret’e doğru bir yönelim gösterdiler. Alışveriş alışkanlıklarını bu yönde değiştirdiler / adeta evrim geçirdiler. Üstelik bu gerçek hem ürün satanlar hem de ürünleri satın alanlar için de geçerli oldu. Yağmur yağdığında bir anda sokaklarda beliren o “şemsiyeci abiler”, artık dijital platformlarda karşımıza çıkıyorlar. Nitekim maske ile ilgili yaşanan süreçleri bir hatırlayın. Herkse öyle hızlı şekilde girdi ki bu piyasaya en sonunda devlet kontrolünün sağlanması gerekti.

Tabi tüm bunlar sadece E-Ticaret ve Dijital Pazarlama ile de kalmıyor. Ürünlerin yorumlarını okuma, yorum yapma, dijital platformlarda daha ciddi zaman geçirmeyi de beraberinde getirdi. Herkes hangi sayfalardan hangi bilgileri alması gerektiğini öğrendi. Birçok orta yaş üstü insan çok daha hakim oldu internet ve dijital dünyaya. Yani internetin, teknolojinin ve buna bağlı gelişen tüm yeniliklerle “Dijital Pazarlamanın Önemi” günümüzde katlanarak artmıştır. Ve bunu da geleneksel yöntemlerle değil, dijital dünyanın anahtarıyla yapmıştır.

Dijital Pazarlamanın Önemi

Dijital Pazarlamanın Geleceği

Google Ads, Facebook, Instagram gibi Dijital Pazarlama platformları ve bu platformları kullanan firmalar ya da firma temsilcisi olan ajansların ana hedefi her zaman daha çok kişiselleştirilmiş reklam göstermek olmuştur. Yani daha az parayla daha iyi verim almak hedeflenmiştir. İlerleyen dönemlerde de bu istek ve çabaya yönelim devam edecektir.

Örneğin bu amaç doğrultusunda Google, yakın zamanda Google Analitik’in yeni bir sürümüne geçecek. Buradaki hedef daha kitlesel hedeflerden daha bireysel hedeflere ulaşmak şeklinde ilerleyecek. Google’ın söylediğine göre “Kişisel verilerin gizliliği ihlal edilmeden” hedef kitleleri çok daha iyi analiz ederek kişi odaklı reklam deneyimi yaşatılacak. “Hedef kitleler değil, hedef kişi” tanımını duymaya başlayacağız. Buradaki temel amaç da dönüşüm oranlarını artırmak. Dijital pazarlamada iki temel unsur vardır. Bunlar;

  • Impression (izlenim)
  • Conversion (dönüşüm)

Burada önemli olan 1/1’i yakalamak. İleride programcılar ve data analistleri ile big data daha iyi analiz edilecek ve çok daha kişisel reklamlar görmeye başlayacağız.

Gelecekte kesinlikle sosyal medyada ve diğer tüm dijital mecralarda video içerikler ve reklamlar ağırlık kazanacak gibi gözüküyor. Kaldı ki markalar video reklamlar ile çok daha iyi ve fazla içerik bilgisi sunabiliyorken, hedeflenen kullanıcılar da video reklamları daha güvenilir ve bilgilendirici buluyor.

Ayrıca Google Glass, Apple Glass vb. yenilikçi ürünlerle kişiselleştirilmiş reklam konusunda da ilerleyen adımlar atılacak. “Buraya bakarlar” denen o reklam alanlarında herkes kendi ilgi alanına ait reklam görsellerini görüyor olacak.

 

Dijital Pazarlama Ajansı KREABAZ

Biz şunu biliyoruz ki günümüzde artık kimsenin kimseye ayıracak 5 dakika bile vakti ne yazık ki yok. Üstelik bu zaman kısıtı ve sıkıntısı dijital dünyada çok daha kısa ve zorlu bir süreç. KREABAZ Dijital Reklam Ajansı olarak işte tam da bu noktada sizlere Dijital Pazarlama konusunda profesyonel ve kazandıran çözümler sunuyoruz. Farklı sektörlerde pratiğe, hesaplı ve çözüm odaklı tecrübeye sahip olan bizler, farkına varılmanın “bir kaydırma süresi kadar kısa olduğunu” biliyor ve buna göre stratejiler oluşturuyoruz. Eğer sizler de Dijital Pazarlama konusunda bizimle çalışmak ve işin uzmanından destek almak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.