e-Ticaret Web Sitesi Tasarımı

e-Ticaret Web Sitesi Tasarımı

e-Ticaret web sitesi, e-Ticaret yapmanın aşamaları, e-Ticaretin faydaları nelerdir? Bir e-Ticaret sitesine nasıl sahip olunur ve ne gibi aşamaları vardır? KREABAZ Dijital Reklam Ajansı olarak e-Ticaret yatırımcılarına nasıl faydalı olabiliriz? Bu ve buna benzer birçok sorunun cevabına bu yazımızdan ve e-Ticaret Web Sitesi Tasarımı hizmetlerimizden erişebilirsiniz.

e-Ticaret Nedir?

1995 yılından sonra her geçen gün büyüyen internet ve internet teknolojileri ile birlikte geleneksel ticaretin de yapısı ve dinamikleri değişkenlik göstermeye başladı. Son 10 (on) yıl içinde Türkiye’de de büyük ivmelenme kazanan çevrimiçi ticaret yani e-Ticaret küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerin de e-Ticaret dünyasında yer almalarını zaruri kıldı.

e-Ticaret yani online ticaret; hedef Pazar araştırması, pazarlama, sipariş alma, satış, ödeme ve teslimat adımlarının tamamının internet üzerinde hizmet veren e-Ticaret web siteleri veya mobil uygulamalar aracılığı ile gerçekleştirilmesi olarak tanımlanabilir.

e-Ticaret Modelleri

e-Ticaret Modelleri temelde 4 başlık altında toplanabilir. Bunlar B2B (Business yo Business), B2C (Business to Customer), C2C (Customer to Customer) ve B2E (Business to Employer) olarak nitelendirilir.

  • B2B (Business to Business): B2B; şirketten şirkete yapılan e-Ticaret yöntemi olarak açıklanabilir. B2B e-Ticarete sistemleri genellikle toplu alımlar için kullanılır ve burada iki firma arasında gerçekleştirilen alışveriş aşamaları kapsanmaktadır. Bu tip e-Ticaret yöntemleri zaman zaman da bayi ağı olan şirketlerin bayilerine özel kapalı sistemler olarak da kullanılabilir.
  • B2C (Business to Customer): B2C e-Ticaret yöntemi; geleneksel ticaretteki perakende satışlardaki gibi firmadan müşteriye olarak tanımlanabilir. Buradaki alımlar genellikle adetli olmakla birlikte ilgili şirketin hedef kitlesini bireyler oluşturmaktadır. Hemen hemen bütün e-Ticaret siteleri bu tip sistemlere örnek gösterilebilir.
  • C2C (Customer to Customer): C2C e-Ticaret modelinde ise tüketiciden tüketiciye arz ve yine tüketicinin tüketiciye oluşturduğu talepler söz konusudur. Bu e-Ticaret modeli nispeten diğer modellere göre daha yeni oluşan e-Ticaret sistemleridir. C2C e-Ticaret modelleri için verilecek en uygun örnekler Etsy, Amazon, Hepsiburada, N11, Alibaba, Trendyol gibi “Pazar Yeri” web siteleridir. Bu sistemlerde kullanıcılar kendi e-Ticaret sitelerine sahip olmadan yukarıda örneklerini verdiğimiz pazar yeri web siteleri üzerinde e-Mağaza açarak ürün ve hizmet arzlarını gerçekleştirirler.
  • B2E (Business to Employer): B2E e-Ticaret modeli ise ilgili firma ile o firmadan çalışanları arasında yapılan e-Ticarettir. Bu modelde firmanın çalışanları için sunduğu çeşitli indirimler, kampanyalar veya ürünlerin sunumu gerçekleşmektedir. Türkiye’de bu tip e-Ticaret sistemleri çok olmasa da büyük ölçekli bazı firmalarda bu tip bir e-Ticaret modellerine rastlanmaktadır.

e-Ticaret Sitesi Nasıl Kurulur?

e-Ticaret Sitesi Kurmak bir çırpıda söylendiği kadar kolay ve hızlı değildir. Öncelikle bunu belirtmek gerekir. Bu sürece başlayacak olan firma veya kişilerin önünde hem çok fazla alternatif hem de farklı süreç ve deneyimler mevcuttur. Bu bağlamda KREABAZ Dijital Reklam Ajansı ile çalışarak alabileceğiniz profesyonel e-Ticaret hizmetleri listelenmektedir.

  • Marka ve Kurumsal Kimliğin Oluşturulması: Marka ve kurumsal kimlik oluşturmayı neden e-Ticaret sitesi kurmanın içinde yer veriyoruz? Bu adım aslında bundan sonra atılacak adımların temelini oluşturmaktadır. İster geleneksel ticaret yapın ister online ticaret yapın, hiç fark etmez. Güçlü ve anlaşılır bir markanızın olması bir e-Ticaret web sitesinin uzun ömürlü olmasına destek olacak temel unsurlardan biridir. Sattığınız ürünü veya hizmeti anlatan bir logo, güçlü bir slogan ticaretini yapmak istediğiniz ürün veya hizmeti müşterileriniz gözündeki değer ve kalitesini artırır. Hedefler ne olursa olsun doğru kurumsal kimlik çalışmaları her işte olduğu gibi olmazsa olmaz bir unsurdur.
  • Alan Adının Belirlenmesi: Alan adı yani domain belirleme süreci, internet ekosisteminde sahip olunan markanın imzası niteliğindedir. Domain, internet dünyasında tıpkı sizi tanımlayan TC Kimlik numarası gibidir. TC Kimlik Numarası nasıl tek ve size özgü ise alan adları da internet dünyasında tek ve markanıza özgüdür. Alan adı tercih ederken verdiğiniz hizmet, sunduğunuz ürün kategorileri ve hedeflediğiniz kitleyi direkt olarak nitelendirdiği için çok dikkat edilmesi gereken bir adımdır. Örneğin; ayakkabı satan bir firmanın alan adını tercih ederken alan adı içinde ürünlerini anlatmayan “pencere” kelimesini tercih etmesi, birçok teknik ve teknik olmayan açıdan marka ve firmaya zarar verir. Bu aşamada ciddi analiz ve araştırmaların yapılması çok önemlidir.
  • e-Ticaret Web Sitesinin Tasarımı: Bir e-Ticaret web sitesine sahip olmaya ve online ticaret yapmaya karar verdiniz. Ürünleriniz, markanız, alan adınız hazır. Ancak web sitenizin nasıl bir tasarım diline sahip olacağına karar vermediniz. Öncelikle belirtelim ki bu aşama sizin için oldukça önemli. Bu aşama gerçekleştirilirken farklı farklı onlarca madde ile karşı karşıya kalırsınız. Bunlar;
    • e-Ticaret web sitem tam sayfa mı olsun yoksa daha farklı bir ebatta mı olsun?
    • e-Ticaret web sitemde hangi renkleri kullanmalıyım?
    • Ana sayfayı oluştururken slider kullanmalı mıyım?
    • e-Ticaret sitemin ana sayfasında hangi kategorilere yer vermeliyim?
    • e-Ticaret web sitemde buton ebatları ne olmalı?
    • Web sitemde menü yapısı ne olmalı?
    • e-Ticaret sitemdeki sayfalarda metin olmalı mı?
    • Web sitemde kullandığım görsellerin kalitesi ve ebatlar ne olmalı?
    • e-Ticaret web sitemde ürün detay sayfalarını nasıl bir biçimde oluşturmalıyım?

Vb gibi birçok sorunun cevabını bulmanız gerekir. Bu aşamada önemli olan UX ve UI yani kullanıcı deneyimleri ve kullanıcı ara yüzü seçeneklerinin belirlenmesidir. Yukarıda saydığımız maddeler için çeşitli algı ve kullanıcı testleri yapılarak profesyonel destek alarak ilerlenmesi önerilir. Size göre göze hoş gelen bir yazı fontu veya görsel yüzünden müşteri kaybı yaşamanızı istemeyiz.

  • e-Ticaret Web Sitesinin Yazılımı: Marka kimliğinin oluşturulması, alan adının seçilmesi, UX ve UI süreçlerinin yanı sıra dikkatle belirlenmesi gereken en önemli adım ilgili e-Ticaret web siteniz için kullanacağınız yazılım dilidir. Burada karşımıza özel yazılımlar, hazır paketler, açık kaynak sistemler gibi birçok farklı örnek çıkmaktadır. Her bir sistemin kendine göre avantaj ve dezavantajları olmakla birlikte seçim yaparken iki madde sizi yönlendirir. Hedefler ve bütçe. Hedeflerinizi büyüklüğüne ve bütçenizin gücüne göre bir sistem seçmenizde bir sorun yoktur. Ancak, bu tip seçimlerin değişimi sonraki süreçlerde daha fazla bütçe ayırmanıza sebebiyet verebilir. Bizim önerimiz açık kaynak kodlar dahilinde özgün tasarımların yapılmasıdır. Açık kaynak kod altyapıları tercih ederek hem özel yazılımlara harcayacağınız bütçeleri daha optimize ederken hem de düzenli güncellenen, esnek ve güvenli bir e-Ticaret web sitesine sahip olabilirsiniz. Buradaki mottomuz “Amerika’yı Yeniden Keşfetmeye Gerek Yok” temelinde ilerlemektir. KREABAZ Dijital Reklam Ajansı olarak ister Woocommerce ister Magento sistemlerini en optimum şekilde kullanarak özgün, güvenli ve hızlı sistemlere sahip olmaktır.
  • Hosting veya Server Tercihi: Bu aşama, e-Ticaret web sitesinin hazırlandığı yazılım dili ile direkt bağlantılı olduğunu unutmamamız gerekir. Her yazılım dili her işletim sisteminde, her işletim sistemi de her hostingte çalışmaz veya verimi yeterli olmaz. Onlarca farklı server tabanlı yazılım dili mevcut. Bununla birlikte farklı farklı server konfigrasyonları ve işletim sistemleri var. Bu bağlamda kullanılan yazılım altyapısının en optimum şekilde çalışmasını sağlayacak, e-Ticaret web sitesini kesintiye uğratmayacak sistemler üzerine kurulması çok önemlidir. Burada da yine profesyonel destek ve etkin süreç yönetimi devreye girer. KREABAZ ile bu süreçleri en üst seviyede yaşanılacak deneyimlere dönüştürebilirsiniz.
  • e-Ticaret Web Siteleri ve Ödeme Yöntemleri: Ödeme yöntemleri e-Ticaret sistemlerinin bel kemiklerinden biridir. İnternet üzerinden yapılan alışveriş süreçlerinde “Kapıda Ödeme”, “Kredi Kartı ile Ödeme”, “Havale-EFT ile Ödeme” yöntemleri tercih edilmektedir. Burada önemli olan hem bu 3 ödeme yöntemine e-Ticaret web sitenizin sahip olması hem de bu ödeme yöntemlerinde müşterilerinize sunacağınız alternatiflerdir. Özellikle “Kredi Kartı ile Ödeme” ve “Havale-EFT ile Ödeme” süreçlerinde müşterilerinize farklı alternatifleri de sunmalısınız. Örneğin, A kredi kartı ile C sanal posunda ödeme kabul edemiyoruz veya A bankanın hesaplarına sahip değiliz o yüzden B bankasının hesabına ödeme gönderin cevapları müşterileriniz açısından pek mutluluk verici olmaz. Bu bağlamda önerimiz her ödeme senaryosuna hazır bir e-Ticaret web sitesine sahip olmanızdır.
  • Kargo ve Muhasebe Süreçleri: Bu aşamaya geldiysek yukarıdaki adımları layığı ile tamamladık demektir. Bu aşamalardaki temel hedef bir e-Ticaret web sitesinin mevcudiyetinin gerekliliklerini sağlar bir şekilde satın alma süreçlerinin devamı olan kargo ve muhasebe adımlarını otomasyona bağlı bir şekilde tamamlamasıdır. Bu ne demek? Otomasyona bağlılık yani insan denetimi ve gerekliliğinin minimum bir seviyede olduğu veya hiç olmadığı bir iş akış biçimidir. Burada ürünün satın alınması sonrasında ürünün kargolanması ve faturanın kesilip müşteriye teslim edilmesi aşamalarının belirli entegrasyonlar ile otomatik hale getirilmesidir. Düşünün! Ürün satıldı, muhasebe programı entegrasyonu ile fatura otomatik kesildi ve müşteriye e-Posta atıldı. Teslimat sürecine gelen ürünün kargo bilgileri müşteriye ilgili kargo firmasının ilgili kayıtları girmesi ile de müşteriye iletildi. Size kalan sadece ürünün paketlenmesi. Bu şekilde hem zamandan hem de paradan kazanarak bu süreçler için ayıracağınız zaman ve bütçeyi pazarlama için kullanabilirsiniz.
  • Müşteri Memnuniyeti ve İletişim: Bu aşama direkt olarak KREABAZ ile ilgili olmasa da e-Ticaret web sitesini geliştirirken, e-Ticaret müşterilerinin web sitesi sahibi ile hızlı ve en etkili şekilde iletişime geçmesini sağlayacak altyapıları geliştirmemiz gerekir. e-Posta adreslerinin sunulması, e-Form modülleri, Whatsapp butonları, online müşteri destek üniteleri gibi birçok sistemin ilgili e-Ticaret web sitesinde sunulması KREABAZ’ın sunduğu imkanlar arasındadır.

e-Ticaret Web Sitesi Tasarımı

Güvenli e-Ticaret Sistemleri

e-Ticaret web siteleri geliştirirken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur o e-Ticaret web sitesinin güvenliğidir. İlgili sistemler için güvenlik önlemleri alırken birçok farklı süreç ve adım mevcuttur. Ancak unutulmamalıdır ki bu kısa mesafe koşusu değildir. Güvenlik önlemleri alırken temelde yapılması gereken SSL sertifikası kullanmak, 3D ödeme yöntemlerinin aktivasyonu işlemleri mevcuttur. Ancak bununla birlikte düzenli ve sürekli yazılım altyapılarınızı yeni oluşabilecek saldırı metotlarına karşı da güncellemeniz gerekir. Eskiyen yazılım dil ve veri tabanı versiyonları ilgili e-Ticaret sitelerinde açık olmasına ve bu yüzden e-Ticaret sitenizin güvenliğinin sekteye uğramasına sebebiyet verir. Hizmet alacağınız e-Ticaret web sitesinin hangi platform ile kurulacağına karar verirken hem kullandığı yazılım dilinin sistemsel gücüne hem bu yazılım dillerinin güncellenebilirliğine hem de hizmet aldığınız ekibin teknik yeterliliğine dikkat etmeniz çok önemlidir. KREABAZ Dijital Reklam Ajansı olarak kullandığımız altyapıları hem düzenli olarak denetliyor hem de çeşitli güvenlik testlerine sokarak müşterilerimizin güvenli e-Ticaret deneyimi  yaşamasını hedefliyoruz.

e-Ticaret Sistemleri ve Hukuki Süreçler

Elektronik Ticaret Hukuku, Bilişim Hukuku içinde yer alan bir kavramdır. 2014 yılı itibari ile devreye alınan e-Ticaret Yasası ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği ile ülkemizde de çeşitli düzenlemelere gidilmesini sağladı.

Yeni yeni gelişen e-Ticaret sistemleri ile birlikte bu alandaki hukuki düzenleme gereksinimleri artmaktadır. Kişisel bilgilerin korunması, cayma hakkı, ürün iade süreçleri, güvenli alışveriş vb gibi başlıkları kapsayarak müşteri ve satıcı arasındaki adımlar yasa ile güvence altına alınmaktadır. e-Ticaret ilişkileri kapsamında karşılıklı olarak haklar bu şekilde korunmaktadır.

Bu yasanın yürürlüğe girmesi ile hem alıcı hem de satıcı için çeşitli sorumlulukların gelmesi ile birlikte farklı hükümlülükler de devreye alındı. Burada temel hedef her iki tarafında hak ve sorumluluklarını yasal düzenlemeler çerçevesinde koruma altına almaktır.

Bu yasal düzenlemeleri işin uzmanı olan hukuk danışmanlarına danışarak yürütüyor veya sizin bu görev için atayacağı kişilerle sürekli iletişim halinde oluyoruz.

e-Ticaret Yapmanın Faydaları

e-Ticaret yaparken tabi olarak her işletmenin hedefi ciro elde etmektir. Cirolar elde edilirken süreklilik ve güven vererek bu süreçler yürütülürse e-Ticaret web siteleri üzerinden elde edilecek faydaların kapsamı ve hacmi daha büyük olur. Gereken her adımı profesyonel destek alarak yürüterek aşağıdaki faydaların sağlanması kaçınılmaz olur.

  • 7/24 açık bir mağazaya sahip olmak,
  • Geleneksel ticarete göre daha düşük bütçelerle bir mağazaya sahip olmak,
  • Binlerce farklı ürünü müşterilerinize sunmak,
  • Onlarca farklı dijital pazarlama yöntemi kullanabilme imkanına sahip olmak,
  • Dünyanın herhangi bir yerindeki birine satış yapabilme imkanına sahip olmak,
  • Çok geniş kitlelere ürün veya hizmetlerinizi sunabilmek,
  • Çeşitli dijital pazarlama teknikleri kullanarak mevcut müşterilerinize tekrar ulaşabilme imkanı,
  • Zaman ve bütçe tasarrufu sağlamak,
  • Satışını yaptığınız ürünlerin detayları hakkında hedef kitlenize video, fotoğraf veya metin gibi çeşitli içerikler sunarak ürünlerinizle ilgili daha kapsamlı bilgi verebilmek,
  • Ürün veya hizmetlerinizi iyileştirmek için sürekli ve düzenli geri bildirimler alabilmek,
  • Geleneksel pazarlama bütçelerine göre daha düşük bütçelerle pazarlama yapabilmek,
  • Daha hızlı şekilde marka bilinirliği oluşturmak,
  • Pazar yerlerine entegrasyon sağlayarak ürün veya hizmetlerinizi farklı platformlarda da duyurabilmek.

vb gibi avantajlara sahip olabilirsiniz.

 

KREABAZ Dijital Reklam Ajansı ile A’dan Z’ye bir e-Ticaret web sitesinin kurulması, bu e-Ticaret sitesi için yapılacak dijital ve geleneksel pazarlama metotlarının profesyonel şekilde kullanılması süreçlerini yönetebilirsiniz. Tek yapmanız gereken bizimle iletişime geçmek.