Etiket: e-Ticaret Web Siteleri

e-Ticaret Web Sitesi Kurmak
Web Sitesi Tasarımı

e-Ticaret Web Sitesi Kurmak

Tüm sistemlerin ve yaşantıların online ortamlara taşındığı günümüzde koşullarında, ticari aktiviteler de online platformlar üzerinden yürütülmektedir. Bu kapsamda e-Ticaret; çağı yakalamak ve geniş kitlelere ulaşmak isteyen tüm markaların tercih etmesi gereken kanallar arasında yer alır. Online mağazalar, ödeme çözümleri ve altyapıları güçlü platformlar ile bağlantılar bu çalışmalar kapsamında gerçekleştirilir.

Elektronik ticaret ile ürün satışı, ürün tanıtımı, marka ya da kuruma dair reklam çalışmaları aktif bir şekilde yürütülür. Hedef kitlenin internet bulunan her ortamda mobil ya da diğer cihazlarının yardımı ile alışveriş yapması mümkün hâle gelir. e-Ticaret marka sahiplerine fiziksel olarak sahip olmalarının mümkün olmadığı kadar geniş bir pazarın içinde pazarlama yapma olanağı sunar. Dolayısıyla gelişen teknolojiler ile birlikte hem kullanıcılarına kolaylık sağlamak hem de geniş hedef kitlelerine ulaşmak isteyen girişimci ya da işletme sahipleri için ideal seçeneklerdendir.

 

e-Ticaret Nedir?

e-ticaret; Elektronik Ticaret kavramının kısaltılmasıdır ve internet aracılığı içeren bir ticaret yoludur. Kullanıcıların ürün, hizmet ya da markaya internet aracılığıyla eriştiği ve satın alma işlemleri için farklı alternatifler bulunan ticaret biçimidir. e-Ticaret ile gerçekleştirilen işlemler şu şekilde sıralanır:

  • Ürünün ya da hizmetin sosyal medya vb. yollarla tanıtılması,
  • Hizmet ya da ürün satışının gerçekleştirilmesi,
  • Kullanıcı tarafından gerçekleştirilecek ödemeler,
  • Ürün dağıtım süreçleri ve bunların takibi.

 

e-Ticaret Nasıl Yapılır?

e-Ticaret yapılması için farklı adımların izlenmesi gerekir. Ancak önce marka ya da işletmenin kendi özellikleri açısından bir değerlendirme yapılması gerekir. Hâlihazırda geleneksel ticaret anlayışıyla kurulmuş bir işletmenin ürün satışı ve tanınırlık gibi hedeflerle e-ticaret kanalına geçmesi durumunda uygulanacak adımlarla yeni bir girişim ya da fikrin doğrudan e-ticaret kapsamında aktifleşmesi durumunda uygulanması gereken adımlar farklıdır.

Ticari bir kuruluşun e-ticaret kanalına girmesi için izlemesi gereken adımlar şu şekilde sıralanır:

  • Markanızı tanımlayın ve buna uygun bir marka profili oluşturun.
  • Site kurma aşamasında altyapı için düşük bounce rate ve olumlu geri dönüşler almak adına profesyonellerden yardım alın.
  • Ürün satışı ve tanıtım dışında ürün açıklaması ve site arayüzü gelişimine önem vererek kullanıcılar için kullanışlı alanlar oluşturun.
  • Arama motorlarında ön planda olmak için Site İçi SEO ve Site Dışı SEO yeterliliklerini sağlayın.

Faaliyetlerine e-Ticaret ile başlamak isteyenler için ise bu adımlar biraz daha farklıdır. Marka sahiplerinin ilk aşamada kendilerini tanımlaması, hedef kitlelerini tanıması ve ürün geliştirme çalışmaları yürütmesi gerekir. Tüm bunların ardından e-Ticaret sitesinin kurulması ve site gelişimi için profesyonel altyapı desteği alınması gerekir.

 

e-Ticaret Sitesi Kurmak

e-ticaret sitesi; ürün satışı, ödeme aşamaları, ürün dağıtımı ve bu dağıtımların takibi gibi çeşitli özellikler içeren web sitesidir. Her markanın hedef kitle ve kullanıcıları farklı olduğu gibi satılan ürün ve hizmetin niteliği de sitenin gelişimi için önem taşır. Dolayısıyla kurulan sitenin kullanışlı olması ticari faaliyetlerin yürütülmesi için önem taşırken amatör bir görünüm ise kullanıcılar için olumsuz bir marka algısına neden olur.

Sitelerin profesyonel görünmesi ve ürün satışı sırasında kullanıcılara güven veren bir izlenim yaratması beklenir. Kullanıcı bilgileri ya da ödeme bilgisi paylaşan ziyaretçiler e-Ticaret sitesinin bu bilgileri paylaşması ya da saklaması yönünde endişe duyar. Dolayısıyla site sahiplerinin güvenli ödeme yöntemleri ve şifreleme sistemleri kullanması gerekir. Ayrıca sitenin arama motorunda ön planda olması için SEO uyumlu olması; altyapı, içerik ve genel düzenin SEO’ya göre şekillenmesi gerekir.

 

e-Ticaret SEO Nedir?

SEO genel olarak arama motoru optimizasyonu kavramının karşılığıdır. Kurulan sitenin arama motorlarında ön planda olması, kullanıcılar tarafından kolay fark edilmesi için oldukça önemlidir. Site içi SEO ve site dışı SEO için uzmanlar tarafından markaya özel stratejiler geliştirilir.

 

e-Ticaret SEO Teknikleri

Site İçi SEO ve Site Dışı SEO çalışmalarının sağlanması için bu konuda uzman kurumlar ve profesyoneller ile çalışılması önemlidir. Bu uzmanlar site sahipleri için çeşitli teknikler ve aşağıda bulunan adımları izler:

  • Site yapısının incelenmesi ve marka site uyumunun değerlendirilmesi.
  • Ürün açıklaması, içerikler ve arayüze yönelik ger bildirimlerde bulunulması.
  • Arama hacminde en büyük öneme sahip Google’da (Google Benim İşletmem) ve diğer popüler uluslararası ve yerel arama motorları için güncellemelerin yapılması.
  • Anahtar kelime tespiti.
  • Rakiplerin ve sektördeki diğer paydaşların analizi.
  • Site dışı SEO çalışması.
  • SEO raporlarının hazırlanması ve bu raporlar ışığında geleceğe yönelik site içi SEO çalışmaları planlanması.

e-Ticaret Web Sitesi Kurmak 2

e-Ticaret SEO Önemi

e-ticaret SEO çalışmalarının önemi arama motorlarında ön planda olmak ve sitenin hedeflenen kullanıcı kitlesine ulaşmak için oldukça büyüktür. SEO’nun web sitelerindeki önemi şu şekilde sıralanır:

  • Arama motorlarında ön sırada çıkmak.
  • Kullanıcılar için profesyonel bir görünüm ve güven sağlamak.
  • Yeni kullanıcılara erişmek ve ürün açıklaması kalitesi ile mevcut kullanıcıların sadakatini sağlamak.
  • Firma imajını iyileştirmek ve bu imajın korunmasını sağlamak.
  • Hem potansiyel müşterilerin hem de hedef kitlenin karar verme davranışlarını etkilemek.

 

e-Ticaret Web Sitesi Ajansı KREABAZ

Siz de elektronik ticaret alanında güçlü bir yer edinmek ya da mevcut yerinizi korumak için profesyonel SEO danışmanlarından yararlanabilir, girişimlerinizi online ortama taşımak için bu kanalları değerlendirebilirsiniz. En iyi web sitesi arayüzleri ve kullanıcı odaklı tasarımlar için uzmanlara danışmak, ürün satışı ve ürün açıklaması gibi pazarlama faaliyetlerinizin tüm süreçlerinde destek almak için bize buradan ulaşabilirsiniz.

e-Ticaret WEB Sitesi
Web Sitesi Tasarımı

e-Ticaret WEB Sitesi

Birçok kişi tarafından günümüzde en çok tercih edilen ticari yatırımlar, e-Ticaret WEB Sitesi için yapılmaktadır. Kısa sürede kazanç sağlayan ve satış kitlesini en iyi şekilde genişleten platformlardan biri olmak herkesin düşlediği bir çalışma düşüncesidir. Eee kolaylıkla beklentileri karşılayan bir e-Ticaret WEB Sitesi ile ayrıcalıklar dünyasına adım atmayı kim istemez ki? Muhtemelen herkes. İşte bu düşüncelerin ve hayallerin gerçeğe dönmesi ise ancak atılacak doğru adımlarla ve alınacak doğru tercihlerle mümkündür. Ancak doğru adımlarla müşteri kapasitesinde artış imkânını yakalayabilir ve yatırımınızdan kazanç sağlayabilirsiniz.

e-Ticaret WEB Sitesi Kurmak

Doğru ve etkili bir e-Ticaret WEB Sitesi Kurmak için belirli adımlar kontrollü şekilde atılmalıdır. Çünkü en başta yapılacak yanlış bir adım müşteri ve itibar kaybına sebep olacaktır. Bu sebeple de site kurulumu için öncelikle belirli adımların takip edilmesi gerekmektedir. Belirtilen adımlar aşağıda verilmiştir,

  • Öncelikle amaca uygun, yoğunluğu ve beklentileri karşılayacak bir e-Ticaret platformu seçilmelidir.
  • İnternet üzerinden ne satılacağı kısa-orta ve uzun vadede doğru belirlenmeli, bu ürüne ve ürünlere yönelik doğru bir tema oluşturulmalıdır.
  • Hedef kitle doğru belirlenmeli ve site tasarımından hitap şekline kadar bu hedef kitleye uygun tercihlerde bulunulmalı.
  • Sitede olmazsa olmaz olan ödeme sağlayıcılar sıkıntı yaşatmayacak şekilde bulundurulmalı ve entegrasyonları doğru şekilde sağlanmalıdır.
  • Standart bir Web Sitesinden ziyade e-Ticaret Web Sitesine uygun şekilde satış odaklı bir site oluşturulmalı.

Yukarıda yazılan maddeler başarılı bir e-Ticaret WEB Sitesinin ortaya çıkması için gerekli olan temel adımlardır. Kurulum gerçekleşmesi halinde kısa sürede beklentiyi karşılayan, müşteri odaklı bir e-Ticaret WEB Sitesi ile alışveriş yapabilmenin keyfini ve kolaylığını ziyaretçilerinize sunmuş olursunuz.

Kaliteli bir e-ticaret web sitesinde bulunması gereken en önemli iki özellik ne olmalı diye soracak olursanız; Responsive Optimizasyonun Yapılmış Olması ve Dijital Pazarlamada Güvenilir Bir Alışveriş İmkânı Sağlıyor olmasıdır.

e-Ticaret WEB Sitesi Tasarımı

Bir e-Ticaret Web Sitesi Tasarımı sürecin en zorlayan kısmıdır. Oldukça kolay gibi görülen, ancak birçok firmanın hata yaptığı e-Ticaret Web Sitesi Tasarımı kısmı oldukça dikkat edilmesi gereken, meşakkatli bir aşamadır. (Detaylı bilgi için mutlaka hizmet yazımızı okuyun.) Müşterilere sunulacak ürünlerin boyutlarından sektörüne, fiyat aralığından kampanya sıklığına kadar her detay bu tasarımı değiştirecektir. Bir tüketici ve müşteri adayı olarak kendinizi düşünün. Hiç kimse karmaşık, alakasız ve sayfalar arasında kaybolduğu bir web sitesine girmek istemez. Güçlü ve doğru bir e-Ticaret Web Sitesi Tasarımıyla güven vermelidir ve teşvik edici olmalıdır.

Tasarımda belki de en önemli konu responsive uyumluluğunun sağlanmasıdır. Çünkü responsive uyumluluğu sağlanmış, her santimetresi optimize edilmiş bir tasarımla farklı birçok müşteriye erişileceğini unutmamak gerekir.

Tasarım konusundaki bir diğer önemli nokta da sunduğunuz gelişmiş ödeme seçenekleridir. Sayfanın güvenilirliğinin en çok test edildiği kısım olan ödeme sayfaları her şeyden önce iki özelliğe sahip olmalıdır. Yalın ve güvenilir. Kodlama ve fiyat girme işlemlerinin büyük önem taşıdığı bu kısımda müşterilerinize değişken, farklılık gösteren fiyatlar sunmamaya dikkat etmelisiniz. Ana sayfada farklı, ödeme sayfasında farklı fiyatlar sunmak güvenilir marka imajınızı yerle bir edecektir. Bir de bu ödeme sayfası karışık ve fazla detaylı olursa, sizin için sonun başlangıcı başladı demektir. Unutmayın ki internet dünyasında herkesin ve her şeyin alternatifi bulunmaktadır. Güven problemi yaşatarak bir kez kaçırdığınız müşterinin size tekrar dönmesi oldukça zor olacaktır.

 

e-Ticaret Web Sitesi Nasıl Kurulur?

e-Ticaret Web Sitesi Nasıl Kurulur?” sorusuna cevap vermeden önce, kurulmak istenen sitenin dinamiklerini net şekilde belirlemek gerekiyor. Hangi sektöre ait bir site olacak, ürün çeşitliliği ne kadar yoğun olacak, stok durumları nasıl sağlanacak, ödeme yöntemleri neler olacak, kaç ürün sayfası olacak? gibi birçok detay önceden belirlenmelidir. Tabi ki bu noktada devreye Web Yazılım ve Web Tasarım Ajansları giriyor.

Müşterileri doğru yönlendirerek olması gerekenleri, beklentilerle birleştiren Web Tasarım Ajansları işlerin sorunsuz bir şekilde ilerlemesini sağlar. Ancak etkili ve doğru e-Ticaret Web Sitesi oluşturmak bununla da bitmiyor. Genel olarak e-Ticaret işine girerken şu gereklilikleri yerine getirmek gerekiyor;

  • Doğru e-Ticaret Platformunun seçilmesi, kodlanması
  • Etkili bir Grafik Tasarım,
  • Ödeme Yöntemlerinin belirlenmesi ve entegrasyonu,
  • Dropshipping ve nakliye süreçlerinin koordinasyonu ve sisteme entegre edilmesi,
  • Müşterilerle buluşmayı sağlayacak etkin bir Sosyal Medya çalışması,

 

e-Ticaret WEB Sitesi 2

e-Ticaret Ajansı KREABAZ

Oldukça kapsamlı olan e-Ticaret konusunda KREABAZ Dijital Reklam Ajansı olarak sizlere profesyonel hizmetler sunuyoruz. Siz de e-Ticaret Web Sitesi oluşturarak ya da var olan sitenizi güncelleyerek markanızı öne çıkaracak ve marka değerinize yakışacak bir hizmet almak istiyorsanız, bizimle iletişime geçebilirsiniz.

E-Ticaret ve Sosyal Medya
e-Ticaret Sistemleri, Sosyal Medya Yönetimi ve Pazarlama

E-Ticaret ve Sosyal Medya

Son zamanlarda hepimizin çok daha fazla kullandığı ve içine dâhil olduğu E-Ticaret platformları, markalar ve alışveriş anlayışımız için yeni bir boyut kazandı. En basit haliyle elektronik ortamda alışveriş yapmak olan E-Ticaret; aslında sanılandan çok daha derin, karmaşık ve dikkatli yönetilmesi gereken bir platformdur. Rekabetin her geçen gün arttığı E-Ticaret’te en ufak bir adım bile markanızı öne çıkarabilir ya da lekeleyebilir. İşte tanıtım ve iletişim anlamında E-Ticaret markanız için vaz geçilmez (belki de en önemli)  kalem olan Sosyal Medya da kesinlikle doğru yönetilmesi gereken adımlardan birisidir. Markanıza ait satışları artırmak, web sitenize trafik çekmek ve tanıtım yapmak için hedef kitlelere en hızlı ulaşım yollarından biri belki de ilki olan Sosyal Medya başlı başına bir ticaret ayağı oluşturmaktadır. İşte biz de bu yazımızda E-Ticaret ve Sosyal Medya platformlarının birbirleriyle olan ilişkilerini değerlendireceğiz ve bu iki ticaret ayağının etkili kullanımına değineceğiz.

 

“Marka ve müşterilerin güvenle buluştuğu platformdur E-Ticaret…”

 

E-Ticaret Sitesi ve Sosyal Medya Yönetimi

Özellikle yaşanan Pandemi sürecinden sonra kullanım ve tercih oranları tam anlamıyla katlanan E-Ticaret platformları, işletmelerin hayatta kalabilmeleri için adeta bir gereklilik olmuştur. Küçük ya da büyük birçok markanın bu zorlu süreçte ayakta kalabilmesini sağlayan E-Ticaret alt yapısı, marka ve müşterilerin güvenle buluştuğu platformlar olmuştur. Şunu söylemekte fayda var, ister yerel pazarda isterseniz global alanda hizmet veriyor olun markanızı bir E-Ticaret platformuna taşımak kesinlikle fayda sağlayacaktır.

İşte bu faydayı daha da artırmanın ve kazancı katlamanın bir yolu da E-Ticaret markanıza ait Web Sitesinin ve Sosyal Medya hesaplarının yönetimidir. Sosyal Medya, yalnızca içerik yayınlamak için kullanılan bir yer olmanın çok ötesine ulaştı, tam anlamıyla gelişti, büyüdü ve olgunlaştı. İşte bu gelişime ayak uyduran markalar da piyasadaki yerlerini sağlamlaştırdı ve pastadaki pay miktarlarını artırdı.

E-Ticaret’te Sosyal Medya Yönetiminin Önemi?

Uzunca bir süredir tüketiciler; klasik yayın araçları olan televizyon, radyo ve dergi yerine, internet ve sosyal medya üzerinden ürün ve hizmet almayı tercih etmektedir. Haliyle bu da markaların reklam stratejilerini değiştirmektedir. Bütün markaların en az bir tane sosyal medya profili mevcuttur ve markalar bu profillerde içerik yayınlamakta, takipçileriyle iletişim halinde olmakta ve etkileşim sağlamaktadır. Temelde doğru ve gerekli olan bu hamlede önemli olan bir detay vardır ki o da bu hesapların doğru ve etkili yönetilmesidir. İşte birçok E-Ticaret markası bu noktada eksik ve geri kalmaktadır.

Peki, etkili ve doğru bir E-Ticaret Sosyal Medya Yönetimi nasıl yapılır?  

Sosyal Medya Yönetimi’nde değişmeyen bazı altın kurallar vardır. Bu kuralları artık hepimiz neredeyse ezbere biliyoruz. Ancak E-Ticaret sitelerine ait hesaplarda bazı farklılıklar ve olmazsa olmaz kurallar vardır.

  1. Takipçilerinizle İlgilenin: Aslında bu kural Sosyal Medya Yönetiminin ilk ve değişmesi maddesidir. Ancak işin içinde bir E-Ticaret Sitesi olunca bu kural ekstra önem kazanmaktadır. Çünkü bir E-Ticaret Sitesine ait sosyal medya hesabında yapılacak olan iletişim eksikliği ve yanlışlığı, E-Ticaret’e dahil olamayan sektörlerdeki sosyal medya hesabına oranla çok daha yıkıcı, telafisi zor ve olumsuz etki yapacaktır. Bu sebeple markanıza ait Sosyal Medya hesaplarındaki her bir kişinin yorumuyla alakadar olma zorunluluğunuz vardır.
  2. Yaratıcı Görseller Paylaşın: Unutmayın bu platformlar bir mağaza değil! Bu sebeple de burayı ürünlerinizin sergilendiği bir vitrin gibi kullanmayın. Kaldı ki Instagram ve Facebook bu anlamda zaten “Mağaza” özelliğini sizlere sunuyor. Sosyal Medya hesaplarınızda yaratıcı, dikkat çekici ve cezbeden görseller paylaşmanız ya da kampanyalarınızı duyurmanız doğru olacaktır.
  3. Gereksiz Övünmeden Kaçının: Markanızı ve hizmetlerinizi övmenizde tabi ki bir yanlışlık yok. Ancak reklam stratejinizi bunun üzerine kurmak, bir ürün sadece sizde varmış gibi davranmak ya da rakipleri küçük gören paylaşımlarda bulunmak takipçilerinizde itici bir algı yaratacaktır. Unutmayın ki takipçilerinizin çoğu onlara sağladığınız fayda oranında sizinle bağ kuracaklardır.
  4. Müşteri Gibi Düşünün: Belki de en önemli ticaret gereksinimlerinden biri olan “empati” E-Ticaret’te de olmazsa olmazdır. Müşterilerinizin neyi istediği, düşündüğü ve istediğini anlamak için onlar gibi düşünmeli, Sosyal Medya yönetiminizi de bu şekilde kurgulamalısınız.
  5. Olumsuz Yorumlara Hazırlıklı Olun: Unutmayın ki sosyal medya hesabınızı takip eden yüzbinlerce belki milyonlarca kişi olabilir ve her bir kişinin farklı düşüncede ya da beğenide olabileceğini göz ardı etmemelisiniz.
  6. Yarışma ve Kampanya Kurgulayın: Hesabınızı takip etmek için insanlara neden verin. Sonuçta hesabınızdaki her bir takipçi bir nedenle orada, “fayda sağlama”. Bu fayda bazen indirim, bazen ödül bazense sizinle aynı düşüncede olmayı gösterme duygusu olabilir. İşte bu faydayı karşılayacak etkinlikler takipçilerinizle aranızdaki bağı kuvvetlendirecektir.
  7. Ürün Bazlı Değil, Marka Bazlı Pazarlama Yapın: Markanız bulunduğunuz sektördeki bütün yeni ya da popüler ürünleri satabilecek potansiyele sahiptir, “tıpkı rakipleriniz gibi”. Bu sebeple sizi siz yapan değerleri öne çıkarmanızda fayda olacaktır Yani ürünlerle değil, markanızla öne çıkın. Ancak bu demek değildir ki ürünleri öne çıkarmamalısınız. Buradaki önemli nokta reklam stratejinizi bu düşünce yapısına göre kurgulamanızın gerekliliğidir.
  8. Somut ve Doğru Ölçümlemeler Yapın: Hayal aleminde yaşayarak ya da şişirilmiş istatistiklerle pazarlama ve tanıtım yapmak Sosyal Medyada size hiçbir fayda sağlamayacaktır. Takipçilerinize ve potansiyel müşterilerinize en hesaplı ve etkili şekilde ulaşabilmek için doğru verileri, doğru şekilde kullanmalı ve etkili sonuç sağlayacak adımlar atmalısınız.

E-Ticaret ve Sosyal Medya 2

E-Ticaret Sitesi’nin Faydaları

E-Ticaret siteleri hem müşteri hem de marka için farklı faydalar sağlar. Yani bir E-Ticaret sitesinden alışveriş yapmanın iki yönlü avantajı vardır. Bunların avantajlarını ayrı ayrı belirtecek olursak;

İşletme İçin E-Ticaret Sitesi’nin Avantajları;

  • Yerel pazar çemberinden kurtularak, global alanda geniş müşteri kitlelerine erişebilme,
  • Dünyanın herhangi bir yerine ürün ve hizmet sağlayabilme,
  • Detaylı ürün ve hizmet tanıtımı yapabilme,
  • Standart mağaza masraflarından (personel, iletişim, elektrik, ısınma, kira vb.) tasarruf etme,
  • Markalaşma ve marka bilinirliğini çok daha hızlı şekilde artırma,
  • Alakalı ve ilgili müşterilerle iletişime geçerek satış istatistiklerini yükseltebilme,
  • 7/24 alışveriş sunabilme imkanı,
  • Remarketing avantajları,

 

Müşteri İçin E-Ticaret Sitesi’nin Avantajları;

  • Fiyat karşılaştırma imkanı,
  • Hızlı ve garantili alışveriş güvencesi,
  • Mağaza hakkında detaylı bilgi edinebilme ve karar verebilme avantajı,
  • Zaman tasarrufu,
  • İndirim ve kampanya takibi yaparak mali avantaj sağlama,
  • 7/24 alışveriş yapabilme imkanı,

Tüm bu bilgiler ve değerlendirmeler doğrultusunda eğer sizler de E-Ticaret dünyasına adım atmak ya da var olan E-Ticaret markanız için sosyal medya desteği almak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz. KREABAZ olarak sizlere profesyonel hizmet sunmaktan mutluluk duyacağız.

E-Ticaret Sitesi Kurmak
Web Sitesi Tasarımı

E-Ticaret Sitesi Kurmak

E ticaret sitesi kurmak hem dijitalleşen dünyada hem de alışveriş alışkanlıklarımızın değiştiği bu dönemde oldukça popüler bir hale geldi. Covid-19 ile birçok firma,marka ve kişi e-ticaret sitesi kurmak için bundan 6 ay öncesine göre daha istekli ve karalı bir hal alırken; bu istek ve kararlılığın verdiği aceleci aksiyonlardan da kaçınmak gerekir. Bu yazımızda bir e-ticaret sitesi kurmanın, e-İhracat yapmanın ne gibi gereklilikleri ve adımları olduğunu size aktarmaya çalışacağız.

E Ticaret Sitesi Kurmak İstiyorum

“E ticaret sitesi kurmak?” istiyorum sorusu ile bu dönemde oldukça sık karşılaşmaya başladık. Hem teknik anlamda hem de zaman anlamında bu sürecin düşünüldüğü kadar kolay ve basit olmadığını belirtmeliyiz. E-ticaret sitesi kurarken normal bir mağaza açıyor gibi oldukça koordineli ve emek verir bir pozisyonda olmamız oldukça önemli. Tabi ki bir e ticaret sitesinin hem kurulum hem de pazarlama giderleri geleneksel bir mağaza kadar zorlayıcı olmasa da hatırı sayılır bir süreç bizi beklemektedir.

İlgili e-ticaret sitesi ister var olan ve fiziki bir mağazası olan bir marka için kurulsun ister yepyeni ve sadece dijital ortamlarda bulunacak bir marka olsun; her halükarda aşağıdaki temel adımlar izlenirse başarısız olma durumu oldukça düşük olacaktır.

E-Ticaret Sitesi Kurarken Nereden Başlamalıyız?

e-Ticaret Web Sitesi kurarken hangi süreçler ve adımlarla karşılaşacağınıza dair temel bilgiler ve detaylarını aşağıdaki maddeler kapsamında genel olarak inceleyebilirsiniz.

E-Ticaret Sitesi ve Ürün Seçimi

Bir e-ticaret sitesi kurarken öncelikle ürünün her tip ticaret şeklinde olduğu gibi kaliteli ve müşteriler tarafından talep görmesi önemlidir. Ürün talep görmese bile talep görür bir hale getirilebileceği bir pazarlama süreci organize edilmelidir. Benim ürünüm var bir e-ticaret sitesi kurmak istiyorum söylemi için öncelikle ürün ve pazar değerlendirmesi yapmanızı öneririz. “Müşteriler neden sizi veya ürünleriniz tercih etsin?” sorusuna oldukça nesnel cevap vermeniz çok önemli. Bu soruya vereceğiniz cevaba göre bir sonraki adıma geçmenizde fayda var.

E-Ticaret Sitesi İçin Gerekli Teknik Sistemler

Bu nokta oldukça kritik. Sektörde yüzlerce alternatif var bir e-ticaret sitesi kurmak için. Hazır sistemler, özel yazılımlar ve açık kaynak platformlar. Bunların herhangi biri için şu en iyisidir, şu diğerlerinden daha iyidir demek oldukça zor ve anlamsız. Bu noktada karar vermek için önemli olan sizin iş modeliniz ve hedefleriniz. Tabi bir de bunun yanında bütçeler de bu noktada devreye girip bütün sürecinizi etkileyecektir. Hazır sistem alsam bu sistemi büyütmek daha sonra zor olacak, özel yazılım yaptırsam bütçemi çok aşacak, açık kaynak sistemler ise farklı durumlara sebep olur mu? Bu ve bunlar gibi onlarca soru ve bu sorulara verilecek cevaplar tercih edeceğiniz altyapının ne olacağını belirleyecektir. Ancak bizce açık kaynak sistemler bu 3 yöntem içinde bütçe ve esneklik anlamda hem işiniz hem de sizin estetik algınız açısından en tercih edilebilir olanıdır. İlgili altyapı tercihi ile birlikte sistemin kurulacağı bir hosting ya da server tercihi de yapılması gerekmektedir. Aslına bakarsanız bu tercihi kurdurmayı karar verdiğiniz sistem ile entegre çalışır olması çok önemlidir. Örneğin ASP.net ile yazılmış bir e-ticaret sitesi için Linux bir server ya da hosting tercihi oldukça yanlış bir karar olacaktır. Burada önemli olan yasal yükümlülükler kapsamında server sisteminizin size sunduğu olanaklar. Yasal yükümlülükler kapsamında ilgili verileri belirli bir süre saklama, sistemin güvenliği, yedekleme imkanları gibi birçok madde göz önüne alınarak tercih edilmelidir.

E-Ticaret Sitesi İçin Ödeme Yöntemleri

Bir e-ticaret sitesi için birden fazla ödeme yöntemi mevcuttur. Burada hangi yöntemi tercih edeceğiniz hem hedef kitle hem hedef pazar hem de kullandığınız sistemler kapsamında değişkenlik göstermektedir. E-ticaret sistemleri için genel olarak ödeme yöntemlerini sıralamak gerekirse;

  • Kapıda ödeme yöntemi,
  • Kredi kartı ile ödeme yöntemi,
  • EFT veya banka havalesi ile ödeme yöntemi

gibi 3 ana kalemde sıralanabilir.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu ödeme yöntemlerinin hangi hedef pazar için kullanılacağı çok önemli. Tabi tercihen bu 3 model de sisteminizde yer alsın ancak her birinin farklı gider kalemlerine sebep olacağını unutmadan kademeli olarak da adım atılabilir. Örneğin; kredi kartının az kullanıldığı ve kapıda ödeme oranlarının %74 olduğu Rusya gibi bir ülkeye kapıda ödeme imkanı olmadan girmeye çalışırsanız ilgili kitle için güven oluşturup kara geçmeniz oldukça zaman alacaktır. Tabi bu zaman ile bütçeleriniz de zorlanacaktır. Bu bağlamda tercih edeceğiniz ödeme yöntemlerini tercih aşamasında oldukça iyi analiz edip karar vermenizde fayda var.

E-Ticaret Sitesi Kurmak İçin Gereken Evraklar

Kuracağınız e-ticaret sitesinin hangi altyapı ile kurulacağına karar verdikten sonra normal bir mağaza açarmışçasına belirli yasal hükümlülükleri yerine getirmeniz gerekmektedir. Tabi ki bir marka ve bir ticari işletmeye ihtiyacınız olacak. Bu ihtiyacı giderdikten sonra bir e-ticaret sitesine müşteri adayınızın web sitesine üye olmadan önce kullanıcıya sunmanız gereken kullanıcı sözleşmesi, satış esnasında ya da satış öncesi tüketici mesafeli satış sözleşmesi ve gizlilik sözleşmesinin online olarak müşterilere açık bir şekilde aktarılması gerekir. Bununla birlikte açık firma adı, irtibat numaraları, ulaşım gibi bilgiler de kolay görülebilir bir şekilde ilgili e-ticaret sitelerinde bulunmalıdır. E-ticaret sitenizden alışveriş yapacak kişinin eğer Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ise TC Kimlik Numarası’nı almanız bile çok önemlidir. Bu bağlamda adımlarınızı yasal yükümlülüklere göre atmanızda oldukça fayda var.

E-Ticaret Sitesi İçin Pazarlama Yöntemleri

E-ticaret sitenizi kurdunuz ve her şey güzel. Çok hızlı çalışan bir web siteniz, muhteşem ürünleriniz ve bu işin sürdürülebilir olmasını sağlayacak bir ekibiniz var. EEEE şimdi sizin ürünlerinizden potansiyel müşterilerinizin haberi nasıl olacak? Amiyane tabirle “Zurnanın zort dediği yere geldik.” Bu kısım birçok kişi tarafından çok kolay olarak görülse de aslında bu adım en karmaşık ve çok doğru kurgulanması gereken bir adımdır. İşin profesyonelleri ile atılacak adımlar kapsamında aşağıdaki bazı dijital pazarlama yöntemlerini listeleyebiliriz.

  • Google Ads (Adwords),
  • Sosyal medya yönetimi,
  • Sosyal medya pazarlama,
  • Arama motoru optimizasyonu(SEO),
  • E-Posta pazarlama çalışmaları,
  • Video pazarlama

gibi yöntemler tercih edilebilir.

E-Ticaret Sitesi Kurmak

E-Ticaret Sitesi İçin Kargo Süreçleri

E-ticaret yönetiminde belki de en önemli adımlardan biri de kargo süreçleridir. Bu sürecin öneminin en önemli sebebi direkt olarak müşteri memnuniyetidir. Ürünleriniz harika, web siteniz oldukça şık. Her şey çok iyi gidiyor. Ancak ürünleriniz zamanında müşterileriniz ile buluşmuyor. İşte direkt olarak marka değeriniz müşterileriniz gözünde değer kaybediyor. Bu istenmeyen durumun gelişmemesi için kargo firmanızı çok iyi tercih edip anlaşmalarınız iyi belirlemelisiniz. Bu bağlamda kargo yöntemini belirlerken aşağıdaki maddelere dikkat etmenizi öneririz.

  • Hangi kargo yöntemlerini tercih edeceksiniz?
  • Satacağınız ürünlerin ebatları nedir?
  • Paketleme süreç ve masrafları nedir?
  • Kargo gönderim ücretlerinin hesaplanması
  • Kargo dahil ya da hariç mi satış yapacaksınız?

E-Ticaret Sitesi ve Pazar Yerleri

Online pazaryerleri müşteriler ile satıcıları tek bir platformda bir araya getiren ve satıcıların kendi online mağazalarını açarak, kendi ürünlerini sattıkları platformlardır.

Bir e-ticaret sitesi ekosisteminde Pazar yerleri ile de olmuyor onlarsız da olmuyor. Bu tabir aslına bakarsanız birçok şeyi anlatıyor ancak bazı detayları paylaşmakta fayda var. Bunu söylememizin en büyük sebebi pazar yerlerinin aldığı komisyonlar. Bu komisyonlar oldukça yüksek olmakla beraber yaptığınız satışların ödemeleri de oldukça geç ödenmektedir. Bununla birlikte pazar yerlerinin gücünü kullanarak satışlarınızı artırabilirken kendi e-ticaret sitenizin bilinirliği de bu oranda kayba uğrayabilmektedir. Bu maddenin başlangıcında söylediğimizi gibi; onlarla da onsuz da olmuyor.

Eğer pazar yerlerinde satış yapamaya karar verirseniz kullandığınız e-ticaret sitenizin bu platformlar ile entegre çalışıyor olması da size iş yükü anlamında büyük kolaylık sağlayacaktır.

E-Ticaret Sitesi Kurmak ve Son Değerlendirme

Bir e-ticaret sitesi kurmanın, bu siteyi büyütmenin ve işletmenin geleneksel bir mağaza açıp büyütüp kara geçmesini sağlamaktan hiçbir farkı yok. Birçok hükümlülük ve birçok adımın en doğru şekilde işler olması için bu işin profesyonelleri ile çalışmanızı öneririz. Bu ticari adımlar için Kreabaz Dijital Reklam Ajansı ile iletişime geçip online mağazanızı hızlı bir şekilde kara geçirebilirsiniz.