Google Ads Reklam Yönetimi

Google Ads Reklamları

Google Adwords Reklamları

Dünyanın en güçlü arama motoru olan Google, satın alma, bilgi edinme, fiyat araştırma, karar verme, araştırma, ödev yapma, içerik oluşturma vb hemen hemen birçok konuda artık ilgili sürecin başladığı ve belki de netleştiği kanal pozisyonundadır. 1 günümüz geçmiyor ki dilimizde Google kelimesi olmasın. Birbirimize konuşurken, bir yerlerde sunum yaparken, bir arkadaşımıza ürün önerirken, dedikodu yaparken illa ki Google kelimesini kullanır olduk. Bu kullanım oranın yüksek oluşu da bize Google’ın ne denli güçlü olduğunu göstermektedir.

10 sene öncesine kadar bu süreçler için gazete, televizyon, tanıdık, konu komşu gibi kanallara danışan bizler şimdilerde bu kanalların yerine Google’ı tercih eder olduk. Bu yer değişimi ile bunun farkına varan marka ve firmalar da karar verme süreçlerini etkilemek ve farklı kazançlar elde etmek için Google’da üst sıralara çıkmanın yollarını arar oldu.

Bu arayışın en kolay yolu olan Google Adwords şimdiki adıyla Google Ads üzerinde neler yapılmalı, KREABAZ ne gibi hizmetler verebilir bu konulardan bahsedeceğiz.

Google Ads Nedir?

Google Ads; Google’ın sunduğu ücretli ve çevrimiçi dijital reklam hizmetidir. Google Ads üzerinde reklam veren işletmelerin veya kişilerin, hedefledikleri kitle, dönüşüm tipi, sundukları ürün veya hizmet ile ilgilenen kişileri belirli ücretler karşılığında buluşturduğu bir platformdur.

Google Adwords yeni adıyla Ads 2000’li yılların başında hayatımıza girdi. Bu giriş ile satın alma ve karar verme süreçlerini oldukça güçlü ve köklü şekilde değiştirdi. Bu değişim ile mal ve hizmetlerini tanıtmak isteyen işletmelerin de reklam verme sistemleri değişti. Hem ölçülebilir hem de daha küçük bütçelerle reklam verilebilmesi de Google Adwords’ün çok hızlı şekilde büyümesini sağladı. Bu büyüme ile doğru orantılı olarak da işletmelerin yıllık reklam bütçelerinden daha fazla pay kapmayı başardı.

Google Ads Nasıl Çalışır?

Google Ads’in temel çalışma prensibi doğru kullanıcı ile doğru hizmet veya ürünü bir araya getirmektir. Bu eşleştirme dahilinde Google, Google Ads platformunu kullanan işletme işe bu işletmenin ürün veya hizmetlerine benzer ürün veya hizmet arayan kullanıcıları buluşturmayı amaçlar. Bu buluşturmayı bir görüntülü reklam ya da arama motoru üzerinde listelenen sonuçlar ile yapabilir. Görüntülenen banner tasarımlar veya listelenen arama sonuçları ile karşılaşan kullanıcı eğer reklam alanlarında verilen sonuçlara tıklamışsa işletmenin bu reklamlar için ayırdığı bütçeden belirli bir oranda keserek süreci ilerletir. Bir sonraki adımda ise eğer bir dönüşüm hedefi konmuşsa bu dönüşüm hedefi dahilinde bir başka kesinti de yapabilir. Dönüşüm konusunu daha detaylı bir şekilde yazının devamında anlatacağız.

Google Ads Reklam Çeşitleri

Google Ads üzerinde her işletme tipi ve ürün çeşidi için uygun bir reklam modeli mevcuttur. Bu çeşitlilik ve amaçlar dahilinde Google Ads’te temelde 4 reklam modeli mevcuttur. Bunlar;

  • Arama Ağı Reklamları
  • Görüntülü Reklam Ağı
  • Video Reklamlar
  • Uygulama Reklamları

olarak listelenebilir.

Google Ads Reklamları

Arama Ağı Reklamları: Google’da herhangi bir arama yapıldığında arama yapan karşısına duruma ve arama yapılan kelimeye göre yüzlerce sonuç çıkar. Bu sonuçların içinde hem ücretli hem de organik sonuçlar listelenir. Sayfanın en başında ve en sonunda listelenen, daha belirgin yazı tipi ile vurgulanan ve içeriği daha farklı olanlar ücretli yani Google Ads aracılığı ile verilmiş reklamlardır. Bu sonuçlar aynı zamanda haksız rekabeti önlemek adına reklam etiketi ile işaretlenir. Bu reklamların tıklanması, bu reklam aracılığı ile yol tarifi alınması veya verdiğiniz telefon numarasının aranması ile belirli bir ücret ödenir.

Görüntülü Reklam Ağı: Görüntülü reklam ağı, Google’ın verdiği bilgilere göre 2 milyondan fazla web sitesi ve video uygulamadan oluşan bir reklam grubudur. Bu ağ ile dünya genelinde internet kullanıcılarının %90’ına ulaşılabilir. Bu ağ ile hedef kitleler için gösterim sağlanabilecek özel banner reklam alanlarına erişim sağlanır.

Görüntülü reklam ağı ile doğru kitlenin bulunmasına yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Farklı kırılım ve hedefleme seçenekleri ile vermek istenilen mesaj en stratejik şekilde, doğru yer ve zamanda potansiyel müşterileriniz ile buluşur.

Bununla birlikte web sitenizi daha önce ziyaret eden ziyaretçileri Google Ads Remarketing yani yeniden pazarlama listeleri tekrar tekrar hedefleyebilirsiniz.

Google Display Network ile hem daha düşük bütçelere daha düşük maliyetlerle erişirken hem de ilgili hedef kitleniz için daha büyük marka bilinirliği oluşturabilirsiniz.

Video Reklamlar: Google Video Reklamları, yine Google Ads Paneli kullanılarak verilir. Burada temelde iki kullanım biçimi vardır. Birincisi videolar içinde beliren banner tasarımları veya size ait video içeriklerin tanıtımı. Belirli kriterler dahilinde hazırlanan banar görseller hedeflenen Youtube video, video kanalları ve farklı hedef kitlelerin ilgilendiği videoların içinde yer alabilir. Bunların bir bakıma televizyonda gördüğümüz bant reklamlar gibi düşünebilirsiniz. Youtube üzerinde ya da videoların yerleştirildiği web siteleri üzerinde belirli periyotlar halinde beliren görseller olarak tanımlayabiliriz. Buradaki tek fark bu reklamların izleyici tarafından istenirse kapatılabilmesidir. Bu reklam modeli de temelde Görüntülü Reklam Ağı gibi çalışır ve hedeflemeleri benzerlik gösterir.

Video reklamlar hakkında daha fazla bilgiyi Youtube Reklamları Oluşturma sayfasından edinebilirsiniz.

Uygulama Reklamları: Google arama ağına dahil olan mobil uygulamalar yine bu ağa üye olan web siteleri mantığı ile çalışır. Ağa dahil olan uygulama belirli kriterler dahilinde uygulama sahibinin belirlediği alanlarda reklamların gösterilmesine izin verir. Bu reklamlar bazen oyun içinde puan kazanmak için xxx videosunu izleyin bazen de banner reklam gibi çeşitlenebilir. Reklam veren de bu durumun değişkenliğine göre gösterim veya tıklama durumuna göre maliyetlerini düzenler.

Google Ads Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli

Google Reklam Ağları’nı kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar mevcuttur. Bunlar;

  • Google reklamları kullanılırken öncelikle eğer bu işin eğitimini almadıysanız kesinlikle işin uzmanı bir ekipten destek almanızı öneririz. Bu şekilde bütçelerinizin hem daha dikkatli kullanılmasını hem de reklamlarınızın daha verimli olmasını sağlarsınız.
  • Hesap kurulumu, dönüşüm ve remarketing kodlarının yerleşimleri, Google Analitik ve diğer yardımcı araçların doğru şekilde birbirine bağlanması gibi konularda da oldukça özen gösterilmesi gerekmektedir.
  • Reklam verirken bütçenin en doğru şekilde belirlenmesi gerekir. Bütçelerin boşa gitmesini istemeyiz.
  • Hedefler belirlemek başarının anahtarlarından biridir. Bir e-Ticaret sitesi için mi yoksa bir haber sitesi bu reklamları kullanacak? En başta çok farklı görünmese de ana konu web sitemizi doğru konumlandırmamızdır.
  • Yapılacak çalışmalarda anahtar kelime analizlerinin gelişi güzel yapılmaması ve gerekiyorsa yardımcı araçlar kullanılarak bu anahtar kelimelerin belirlenmesi gerekir.
  • Hedef DÖNÜŞÜM! Dönüşüm amacımız nedir? Satın alma, sayfa görüntülenme, dosya indirme… Her ne olursa olsun dönüşüm hedefleri ve buna bağlı olarak teknik düzenlemeler doğru şekilde yapılmalıdır.
  • Kullanıcının reklama tıkladıktan sonra geleceği web sitesi içinde yer alan ilgili sayfanın kullanıcı kitlemizin gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığı, sayfanın hızlı açılıp açılmadığı, dönüşümü gerçekleştirecek form vb gibi elemanları doğru konumlanıp konumlanmadığı tespit edilip gerekli değişiklikler yapılmalıdır.
  • KREABAZ’a göre hem görüntülü hem de arama ağı reklamları eş zamanlı kullanılmalıdır. Bu başarı oranını artıran bir faktördür.
  • Elde edilen raporların doğru analiz edilmesi çok önemlidir. Bu analizler bize bir sonraki reklam kampanyamız için yol gösterici olacaktır.
  • Boşa bütçe harcamamak için yer hedeflemeleri en uygun şekilde yapılmalıdır. Ürünlerimizi veya hizmetlerimizi ulaştıramayacağımız bir kitleye reklamların gösterilmesi pek doğru bir adım olmaz.

Google Ads Reklamları

Google Ads’in Çalışma Prensibi

Google Ads temelde ne kadar ekmek o kadar köfte algısıyla çalışır. Tabi ki sadece reklamlara en yüksek bütçeyi ayırmak yeterli değil. Yukarıda bahsettiğimiz ve birçok başka detayla birlikte bu süreç ilerletilir.

Bizim Google Adwords için verdiğimiz bir isim var. “KELİME BORSASI”. Bu yapıyı borsada işlem gören kağıtlar ya da döviz kurları gibi düşünebilirsiniz. Borsayla veya dövizle ilgilenenler bilir. Bu işlemler esnasında hızlı karar alma ve doğru analiz yeteneği ne kadar önemli ise Google Reklamları için de süreç hemen hemen aynı şekilde işler. Elinizde 100 birim bir bütçe mevcut diyelim. Bu bütçeyi arama ağında mı yoksa görüntülü reklam ağında mı kullanılacağına, hangi kitlelere veya cihazlara daha fazla bütçe ayrılacağına, ayrılan bütçenin hangi kitlelere göre bölümleneceğine ve bunun gibi birçok değişkene bağlı olarak bölümleneceğine karar verilmelidir.

Eğer bütçelerin boşa gitmesini istemiyorsak reklamlarımı açtım artık müşteri bekleyeyim algısında olunmamalıdır. Bu iş hem sabır hem de emek işidir. Reklamlarınızın doğru optimize edilmesi için her gün bu iş için mesai harcanması gerekir.

Neden Google Ads?

Neden Google Adwords sorunun en temel iki cevabı var. Birincisi ölçülebilir olması ikincisi ise diğer mecralara göre bütçe/dönüşüm oranının daha yüksek olması. Tabi ki bazı marka ve firmalar için açık hava mecraları, basılı materyal kullanımı, televizyon ve radyo gibi diğer mecralar da faydalı olabilir. Ancak reklam için ayrılan bütçelerin her zaman kısıtlı oluşu ile hedeflerin tutması ve bunların analizi için dijital reklam çalışmaları günümüzde daha fazla tercih edilmektedir.

Google Ads Reklamlarında Anahtar Kelimenin Önemi

Google üzerinden oluşturacağınız reklamlarda kampanya alt yapısını oluşturmak için anahtar kelimeler oldukça önemlidir. Başarılı ve etkili bir Google kampanyası oluşturmak için Google Keyword Planner (Kelime Anahtarı Planlayıcısı) kullanmak etkili olacaktır. Anahtar kelime, oluşturduğunuz reklam kampanyasında hedef kitlenize ve diğer internet kullanıcılarına sunduğunuz ürün veya hizmeti tanıtmaya yönelik belirlenen kelime ya da kelime öbeklerine denir.

Belirleyeceğiniz anahtar kelimelerinin en önemli amacı Google üzerinden oluşturacağınız reklam kampanyalarının ne zaman, nerede ve nasıl görüntüleneceğini belirlemektir. Bu sayede ilgili kelime ya da kelime grupları kullanılarak yapılan google aramalarında sizin reklamınız ön plana çıkararak potansiyel müşterilerinizin dikkati çekmek amaçlanır. Google Keyword Planner Tool aracılığı ile seçilen anahtar kelimeler, reklamlarınızı potansiyel müşteri kitlenize gösterimini amaçlar.

Örneğin bir ürün özelinde araştırma yapan bir kullanıcı o ürün için en çok arama sağlanan kelimeleri kullanacaktır. Sizlerde reklam kampanyasında bu kelimelere yer verdiğinizde benzerlik göstereceğinden kullanıcının karşısına çıkmanız sağlanır. Bu yüzden ilgi ve alakanın yüksek olduğu ve kaliteli anahtar seçimi yapmanız gerekir. Doğru anahtar kelime ya da kelime gruplarını kullanarak oluşturduğunuz reklam kampanyalarında hem daha etkili ve verimli sonuçlar elde eder hem de yüksek reklam maliyetlerinden kaçınmış olursunuz.

Google Ads kampanyalarında çok fazla anahtar kelime kullanmak yerine kaliteli, doğru ve aranma hacminin yüksek olduğu anahtar kelimeleri kullanmak gerekir. Google reklamları oluşturulurken belirlediğiniz hedef kitlenin ilgi alaka düzeyleri, kullanıcı alışkanlıkları, arama yöntemleri gibi pek çok etken göz önünde bulundurulur. Bu yüzden reklam kampanyanızı oluştururken ürün ya da hizmet araştırmasında en çok aranan kelimenin kullanılmasına özen gösterin.

Kelime arama hacmi, google üzerinden yapılan aramalarda o kelimenin ne kadar arandığını gösteren bir veridir. Aranma hacmi geçmiş verileri gösterirken gelecekteki verilerin de şekillenmesine yardımcı olur. En yüksek aranma hacmi bulunan kelime ya da kelime grupları ile reklam oluşturmak reklamın etkisini artıracaktır. Google Ads reklamında kullanılan anahtar kelime ile kullanıcı aramasında kullanılan anahtar kelimenin uyumlu olması durumunda araştırma yapan kullanıcıya gösterilir.

Google Ads reklamları oluştururken kullanılan anahtar kelimelerinde bir de negatif anahtar kelime grupları vardır. Bu negatif anahtar kelimeler ise kullanıcıların yaptığı hangi aramalarda reklamların karşısına çıkmaması gerektiğini vurgular. Özellikle markalara yönelik kelimeler reklam kampanyalarında negatif anahtar kelime olarak kullanılabilir. Çünkü kullanıcı zaten ne alacağını bilerek araştırma yaptığı için bu kullanıcıları hedeflemek yanlış olacaktır.

Google Ads’in Avantajları

Çevrimiçi reklamcılığın amacı, ürün veya hizmetlerinizi potansiyel müşterilere gösterirken, ilgisi olmayan kişilere de filtre uygulayarak gösterilmemesidir. Google ads üzerinden oluşturulan reklam kampanyasında kaç kişinin reklamlara tıklayıp tıklamadığını takip ederek ölçümlemeler ve düzenlemeler yapabilirsiniz. Ayrıca müşteri kitlenizin tüketici davranışlarını da gözlemleyerek haklarında bilgi sahibi olmanızı sağlar. Ayrıca reklamlarınızı görüntüledikleri teknolojik cihazların farklı olduğu göz önünde bulundurulduğunda reklamlarınızı her cihaz için uyumlu olacak şekilde yönlendirmelisiniz. Google Ads reklamlarının doğru kişiye, doğru zamanda ve doğru yerde gösterilmesi çok önemlidir. Bu sayede çevrimiçi reklamcılığın sağladığı pek çok avantajdan yararlanmanıza neden olur. Google Ads kampanyalarının sağladığı avantajlar ise oldukça fazladır. Oluşturulan Google Ads kampanyalarının sağladığı avantajlardan bazıları şu şekilde ifade edilebilir.

  • Reklam hedeflerinizi belirleyin.

Reklam hedeflemeleri oluştururken hedef kitlenizi göz önünde bulundurmalısınız. Reklamlarınızı belirli ilgi alanlarına sahip yani ürün ya da hizmetiniz ile ilgilenen kullanıcılara göstermeyi hedeflemelisin. Reklamlarınızı doğru kişilere göstermek hem reklam gelirlerinin artmasına hem de reklam başarısının artmasına neden olur. Bu yüzden Google Ads reklamlar için farklı hedefleme yöntemleri sağlar. Pazarlama kampanyaları oluştururken çevrimiçi reklamlarınızı belirli hedeflerle yönetebileceğiniz farklı seçenekler vardır. Bunlardan bazıları şu şekildedir:

  • Anahtar Kelime: Google Ads reklamları için anahtar kelimenin önemini yukarıdaki yazımızda bahsetmiştik. Anahtar kelimeler markaların müşterilere sağladığı ürün ve hizmetlerle ilgilidir. Reklam kampanyaları oluştururken bu anahtar kelime ya da kelime gruplarını kullanmak belirli bir kısmı hedeflemeyi sağlar. Bu sayede reklamlarınız ilgili kitleye gösterilerek avantaj elde edersiniz.
  • Reklam Konumu: Birden fazla reklam kampanya modeli bulunmaktadır. Reklamlarınızı Google arama motorunun sonuç sayfalarında ya da Görüntülü reklam ya da Google arama ağı gibi modellerin bulunduğu web sitelerinde göstermeyi ifade eder. Kısacası reklamınızın Google üzerinde nerede konumlanacağını ifade eder.
  • Hedef Kitle Analizi: Google Ads kampanyaları oluştururken hedefinizi olabildiğince daraltmanız gerekir. Bunun içinde önce hedef kitle analizi yapmalısınız. Hedef kitlenizin ilgi alanları, davranışları, coğrafi bilgileri, demografik yapıları ya da dilleri önceden belirlenir. Bu veriler doğrultusunda reklamlarınızı şekillendirerek hedefleme yapılır. Kullanıcıların hangi cihazlardan daha çok Google aramaları gerçekleştirdiğini ve bu aramaların saatlerini de belirlemelisiniz.

Google Ads üzerinden yukarıda belirtilen bütün hedeflemeler kolay ve pratik bir şekilde gerçekleşebildiğinden kampanya reklamlarının başarısı artacaktır. Doğru hedefleme ile potansiyel müşterilere ulaşmak daha kolay olacaktır. Burada hedefleme yapılırken hem rakipler hem de tüketiciler doğru analiz edilmelidir.

  • Google Ads kampanyalarınızı kolay bir şekilde yönetin.

Google Ads sadece oluşturduğunuz reklam kampanyalarının yönetimini değil ayrıca hesaplarınızın da yönetimini destekler. İster tek bir Google Ads hesabınız olsun isterseniz de birden fazla hesaba sahip olun tek bir konumdan pratik ve kolay bir şekilde hesaplarınız kontrol edebilir ve yönetebilirsiniz. Google Ads reklamlarınızı yönetirken gerekli değişiklikleri ve düzeltmeleri de kolayca sağlayabilirsiniz. Reklam kampanyasının aldığı aksiyonlara göre yeniden değerlendirmek ve düzenlemek olumlu avantajlar sağlayacaktır.

Google Ads ile Remarketing Nasıl Yapılır?

Google Ads kampanyalarının sağladığı avantajlardan bir tanesi de yeniden pazarlama reklamlarıdır. Remarketing olarak ifade edilen yeniden pazarlama reklamları, web sitenize gelen müşterilerin site içerisinde gezindikten sonra herhangi bir aksiyon almadan siteden çıkış yapan kullanıcılara gösterimi sağlanan bir reklam modelidir. Remarketing amacı; bir müşteri web sitesini ziyaret ettikten sonra satın alma davranışı sergilemediğinde bu kullanıcılara markayı hatırlatmak için yeniden reklam gösterilmesini ifade eder.

Yeniden pazarlama reklamında amaç kullanıcıları teşvik ederek hatırlatma sağlamaktır. Diğer reklam modelleri ile bağlantılı olarak yürütülen remarketing reklamının sağladığı avantajlar da oldukça fazladır.

Google Ads’in yeniden pazarlama yaparken hedeflediği kullanıcıları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Daha önce web sitesini ziyaret eden kullanıcıların, diğer uygulamalar ve web sitelerini gezindikleri sırada marka reklamını yeniden kullanıcıların görmesini sağlamaktır. Bu pazarlama metoduna standart yeniden pazarlama
  • Kullanıcıların daha önce ziyaret ederek inceledikleri ürünleri tekrar aynı kullanıcıya göstermek için yapılan reklamlardır. Dinamik yeniden pazarlama olarak adlandırılan bu metod özel olarak hazırlanmaktadır.
  • Eğer bir kullanıcı sizin web sitenizi ziyaret etmiş, fakat bu ziyaret sırasında herhangi bir satın alma işlemini gerçekleştirmemiş ise farklı bir yeniden pazarlama yöntemi uygulanır. Bu kullanıcılara o an reklam gösterilmez. Google’da tekrar arama yaptıkları sırada reklamların gösterilmesini amaçlayan bu yeniden pazarlama metodu arama ağı reklamlarına yönelik yeniden pazarlama olarak adlandırılmaktadır.
  • Youtube’da geçmiş videoların izleme verilerine dayanarak ya da gezdikleri video kanalları ve uygulamalara göre gösterilen yeniden pazarlama metodu ise video yeniden pazarlama olarak ifade edilir.
  • Google’da oturum açan ve ürünlerini kullanan kişilere yönelik yapılan yeniden pazarlama metodu ise müşteri listesine göre yeniden pazarlamadır.

Verilen reklamlar, harcanan bütçeler sonrasında illa ki pozitif yönlü sonuçların alınması her reklam verenin ana hedefidir. Bu hedeflerin tutması, bütçelerin doğru kullanılması adına KREABAZ, toplamda 15 seneyi geçen tecrübesi ile hem mevcut hem de potansiyel müşterilerine en şeffaf ve optimum hizmeti vermektedir. Bu hizmetlerden faydalanmak için bizimle iletişim geçmeniz yeterli.