Web Tasarım Hizmetleri

Web Tasarim Hizmetleri

Web Tasarım Nedir?

Web tasarım: Kişi, kurum, ürün, hizmet veya herhangi bir konuyu tanıtmak, anlatmak amacıyla uluslar arası internet ağı içinde yer alan kişilere eriştirmek amacıyla oluşturulan web sitesi çalışmasının görseller ve metinlerden oluşan grafik tasarım aşamasıdır.

Bir web tasarımı için ilk başta fikre ihtiyaç duyulur. Yapılacak olan web site görünümü buna göre şekillendirilir. Ne için yapıldığı belli olmayan bir web tasarımı kişilerin ihtiyaçlarına karşılık verme aşamasında etkisiz kalır. Örneğin bir avukatlık bürosunun web sitesinin tasarlarken buna uygun olarak bir proje geliştirilir. Kullanıcıların karşın tarafın ciddiyetini anlayarak, gerekli bilgilere ulaşmasını sağlayan şablonlar hazırlanır. Bu sayede büronun konuşulurluğu artarak insanlara ulaşması hızlanır.

 

Hastaneler için de web siteleri oluşturulur. Bunda da tasarımı yapan kişi hastaneyi, doktorları tanıtarak gelecek hastalar için kolay bir randevu alma düzeneği kurabilir. Kişilerin farklı ihtiyaçlarına karşılık gelebilecek web siteleri yapılması oldukça önemlidir. Web tasarımı hitap edilen topluluğa uygun olarak yapılır. Bu topluluğun kişisel düşünceleri de göz önüne alınarak bir tasarım oluşturulur. Site sahipleri kendilerini bu şekilde pazarlayabilir. Web tasarımları kişileri ve kurumları tanıtabilmek için yapılan, sayfayı buna göre kodlama, düzenleme ve yayınlama çalışmalarıdır.

Web Tasarım Nasıl Yapılır?

Web tasarım yapmanın birçok yolu vardır. Temelde web tasarım yapmanın bir grafik dizayn olduğu göz önünde bulundurursak 2 temel yol olduğunu söyleyebiliriz. Birinci yol web sitesinin bir dijital grafik tasarımcı tarafından yapılması iken; ikinci yol ise hazır bir şablon grafik çalışması üzerinden belirli düzenlemeler dahilinde yapılmasıdır. İki yolda da hedef web grafik çalışmasının ilgili hedef kitleye ve ilgili konuya uygun olmasıdır.

Web tasarım düzgün bir şekilde yapılabilmesi için belirli aşamalar vardır. Bu avantajlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Proje tespiti,
  • Kimlik araştırması,
  • Grafik tasarım çalışmaları,
  • Kodlamanın yapılması,
  • İçerik sahibinin entegrasyon çalışması,
  • Site için test aşaması,
  • Sitenin yayınlanması.

Yukarıda belirtilen aşamaların eksiksiz ve özenli bir şekilde yapılması sonrasında kişilerin ihtiyaçlarına uygun bir web sitesi tasarlanmış olur. Proje tespit aşaması, site sahibinin amaçladığı iş belirlenerek başlar. Tanıtım amaçlı bir site yapılabileceği gibi ticari faaliyetler için de bir site tasarlanabilir. Tasarımcı neye ihtiyaç duyulduğunu öğrendiği an bunun üzerinden bir kimlik araştırması yapar. Bu sayede kişilerin ihtiyaç duyduğu web sitesinde gereksiz bir durumun ortaya çıkmasına engel olur. Firmanın sahip olduğu legoya uygun olacak bir renk paleti kullanarak tasarımın ana hatlarına ulaşabilir. Sayfa içerisinde kullanılacak olan görsellerin tasarımı da bu şekilde yapılır. Birbiriyle uyum içerisinde olmayan tasarımlar kişiler için çekici değildir. Bu da sitenin albenisini olumsuz yönde etkiler. HTML, CSS, JavaScript, SQL, PHP, Python ve ASP gibi birçok farklı programlama dili vardır.

 

Tasarımcı bunlardan birini seçerek internet tarayıcılarda görünür olan bir web sitesi kodlamaya başlar. Bunun sonucunda sayfanın genel hatları ve görünümü belli olur. Web sitesinin asıl sahibi oluşturulan bu sayfada kullanılacak olan kendi materyallerini tasarımcıya ulaştırır. Bu sayede internet sitesinin içeriği de tamamlanmış olur. Site sahibi kullanılan bilgileri CMS yazılımları aracılığı ile dilediği gibi değiştirebilir, ekleme veya çıkarma yapabilir.

 

Web sitesinin doğru çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için testler yapılır. Gözden kaçan detaylar bu testler sayesinde görünür ve düzeltilir. Düzenlemeler bittikten sonra geriye internet sitesinin yayınlaması kalır. Web tasarımcısının özenle yapmış olduğu web tasarım kullanıcıların beğenisine sunulmaktadır. Vakit ve emek isteyen bu tasarımlar tasarımcının kendini geliştirmesinde önemli yer tutar. Farklı tarzlarda yapılan pek çok web tasarımı vardır.

Web Tasarım Neden Önemlidir?

Web tasarım işi de diğer işlerde olduğu gibi işin ehli kişiler tarafından yapılmalıdır. Web tasarım işi de yine diğer işlerde olduğu gibi bünyesinde birçok farklı dinamiği ve dikkat edilmesi gereken hususu barındırmaktadır. Renk uyumu, doğru font kullanımı, görsel ebatları, sayfa düzeni, bir sayfa içinde yer alan görsel ve metin oranı vb. gibi birçok maddede bunlar sıralanabilir. Bu kalemler sıralanırken bir çırpıda yazılabilir ancak bu maddelerin önemi dijitalleşen dünyada kendinizi, ürünlerinizi ya da hizmetlerinizi hem müşterilerinize hem de potansiyel hedef kitlenize anlatırken bir çırpıda listelenemez. İnternet ortamında hızla artan rekabet koşulları dahilinde yalnızca bir web sitenizin olması işinize yaramaz. Anlatmak istediğinizi çok hızlı ve güvenilir bir dille anlatmanız doğru web tasarım düzeni ile sağlanır. Doğru UX ve UI çalışmaları ile web tasarım işinin ehil kişiler ya da firmalar tarafından yapılması büyük önem taşımaktadır.

Web tasarımının site içeriği ile uyumlu olması gerekir. Uyumsuz ve özensiz yapılan bir tasarım kişilerin markaya olan pozitif bakış açılarının negatif yönde olmasını sağlar. Bu durum da markanın itibarı açısından oldukça önem arz eder. Müşterilerin markaları nasıl algıladığını etkileyen bir durumdur. Bu yüzden iyi bir web tasarımı ile markalar kendilerini iyi bir şekilde pazarlamaya devam etmelidir. Bu tasarımların düzgün olabilmesi için öncelikle işini bilen kişiler tarafından yapılması gerekir. İşini bilmeden ve üzerine düşmeden yapılan web tasarımları kullanıcıları kendine çekmek yerine iter.

Web tasarımları markalar tarafından kullanıcılar için yapılır. Bu yüzden onların nasıl rahat kullanabileceğini çözmek önemlidir. Site içerisindeki rahat dolaşım kişilerin uzun süre orada kalabilmesi ve işlerini görebilmesi anlamına gelir. Web tasarımının SEO ile uyum içerisinde çalışması ile arama motorlarında öne yönlendirir. Bu sayede pek çok insanın öncelikli olarak tıkladığı bir site haline gelinir.

Tasarlanan web sitesi bir müşteri temsilcisi görevi görür. Kullanıcılar müşteri temsilcisinden memnun kaldığı sürece sitede kalmaya devam eder. Tanımlanan markayı araştırarak sitede verilmek istenen şeyleri alırlar. Dolandırıcılık olaylarının olduğu dünyada kullanıcılar kendilerini güvende hissetmek ister. Güvensiz hissedilen bir sitede kullanıcılar vakit geçirmez. Web tasarımı yapılırken bu duruma da dikkat edilmelidir. Rakiplerin de durmaksızın çalıştığını bilerek web tasarımın güncel ve yenilikçi kalmasını sağlamak önemlidir.

Web Tasarımı Neden Yapılır?

Web tasarımları kurum, kuruluş veya kişilerin tanıtımı için yapılır. Bu tasarımlar gelen kişilere göre değişiklik gösterir. Farklı tarzlarda olan ihtiyaçlara uygun olan tasarımın yapılması gerekir. Web tasarımları site sahiplerinin kullanıcılara kendilerini gösterebilmesi için bir araçtır. Site sahipleri bunun sayesinde güzel ve sistematik bir şekilde kendilerini tanıtabilirler. Teknoloji çağında olan günümüzde online olarak bir şeyleri araştırmak oldukça kolay gelir. Yorulmaksızın yapılan bu aramalarda bulunan sitelerin iyi bir web tasarımına sahip olması iyi bir dükkana sahip olması gibidir. Kullanıcılar karışık ve tozlu raflar arasında dolaşmayı sevmez.

Düzenli ve iyi bir tasarım fikrine sahip olan web sitelerinde dolaşmak oldukça keyifli olur. Özenli bir şekilde tasarlanan ve kullanıcıların ihtiyaçlarına karşılık verebilen web tasarımları kullanıcılar için önemlidir. Kullanıcılar siteye baktıklarında kalkmak isteyip istemediklerine kısa süre içerisinde karar verirler. Onların kalmasını sağlamak iyi bir web tasarımı ile mümkündür. Üstünkörü yapılan bir web tasarımı sonucu oluşan sitelerde vakit geçirmek istenmez. Kişiler üzerinde durulmamış, dikkatsiz bir şekilde yapılan bu sitelere bakarak sahiplerinin de bu şekilde olacağını düşünür. Bu yüzden kullanıcıların kendilerini güvende ve rahat hissetmeleri için iyi bir web tasarımı yapılmalıdır.

Web Tasarımın Temel Unsurları Nelerdir?

Site sahiplerinin kendini tanıtma aracı olan web siteleri tasarlanırken belirli bir çerçeve içerisinde olur.

  • Düzen,
  • Renk,
  • Grafik,
  • Font,
  • İçerik.

Tasarımcılar bunlara dikkat ederek bir şablon oluştururlar. Bunların dikkatli bir şekilde seçilmesi sitenin kaliteli görünümüne katkı sağlar. Kullanıcıların öncelikli olarak dikkat ettiği görsellik bunlarla yakalanır. Düzen, kişilerin site içerisinde yorulmadan istedikleri bigiye ulaşabilmesini sağlar. Karmaşık olan sitelerde kullanıcılar yorularak bir daha burayı ziyaret etmek istemez. Düzenli olan tasarımlarda yapılan aramaların hızı da artar vaziyettedir. Zaman herkes için değerli olduğundan bu oldukça önemlidir. Renkler site sahibinin logosu ile uyumlu ve göz yormayacak şekilde olmalıdır. Seçilen renkler logoyu çağrıştırarak kullanıcılara bir uyarı göndermiş olur. Birbiriyle uyumlu olan renklerin kullanılması kişilerin estetik bakış açılarından puan kazanılmasını sağlar. Sitenin hızı üzerinde bir etkisi olmayan grafik, logo ve fotoğrafların kullanılması önemlidir.

Site içerisinde yer alan yazılar arasında bir göz dinlendirmesi olmasını sağlar. Kişilerin siteyi kullanırken logoyu unutmasının önüne geçilir. Yapılan web sitesinde kullanım amacına uygun olan yazı fontu kullanımı önemlidir. Dikkat çekmesi gereken yerlerde büyük puntolarla yazılmalıdır. Sitenin amacına ve ciddiyetine uygun bir yazı fontu seçilerek kullanıcılara site sahibinin imajı biraz da olsa çizilmiş olur. Çünkü oluşturulan web tasarımları sahiplerinin bir yansıması görevi görür. Site içerisinde yer alan içerikler fotoğraflar ve merak uyandırıcı metinlerden oluşmalıdır. İçeriklerin iyi olması yeterli değildir. Düzgün bir şekilde yazılması ve SEO ile uyumlu olması gerekir. Bu sayede yapılan internet aramalarında sitenin üst sıralarda yer alır. İçeriğin konusuna uygun olan anahtar kelime kullanımının olması gerekir.

UI Tasarım Nedir?

UI İngilizce bir terim olup User Interface olarak açılmaktadır. UI yani User Interface en basit çevirisiyle kullanıcı ara yüzü demektir. UI düzeni ilgili web sitesinin ebat, oran ve anlaşılır olması hedeflerinin web grafik tasarımı aşamasının 3 ana kalemidir. Bu üç ana kalem dahilinde UI düzen yine bu işin ehli, belirli tecrübe ve eğitimlere sahip kişiler tarafından yapılmalıdır ki belirlenen hedeflere ulaşmak için ilk ve en önemli adım atılmış olsun. Farklı bir tanımlamada ise UI, web sitesi üzerinde görünen her detayın belirli bir disiplin ve hiyerarşik düzen ile tasarlanmasıdır. Bu aşamada birçok değişken göz önünde bulundurulabilir.

  • Kullanıcı dostu tasarım,
  • Görsel ebatları,
  • Görsel yoğunluğu,
  • Metin yoğunluğu,
  • Kolay anlaşılırlık,
  • Mobil uyumluluk,
  • Mizanpaj,
  • Genel olarak cihaz uyumluluğu,
  • Perspektif,
  • Estetik kaygılar,
  • Renk uyumu,
  • Kültürel ve bölgesel hedeflerin kullanım alışkanlıkları,
  • Hızlı ve kolay anlaşılırlık.

Maddeleri UI tasarım sürecinde dikkate alınması gereken temel başlıklar olarak sıralanabilir. Bu maddelere uyum sağlayan bir tasarım bir müşterinin web sitesi kriterleri başında yer alması ile sürecin devamlılığı sağlanabilir.

Web Tasarım Hizmetleri

UX Nedir?

UX ise İngilizce’de User Experience kelimelerinin kısaltılmış halidir. Bakıldığında UI ve UX farklı terimler gibi görünse de aslında iç içe ve birbirini tamamlayan aşamaladır. Bu aşamada web sitesinin grafik tasarım süreci ilgili hedef kitlenin bir web sitesinin kullanırken ne gibi deneyimlere sahip olduğunu ya da olabileceğini ölçmeye veya belirlemeye çalışan adımdır. UX yani kullanıcı deneyimi sürecinde web sitesinin kullanan ya da kullanacak olan kitlenin o web sitesini ne gibi süreçleri deneyimlediği, ne gibi sorunlar yaşadığı-yaşayacağı ve verilmek istenen mesajın web sitesinin o bölümünde doğru verilip verilmediğini tespit eder. Bu süreçte aşağıdaki maddelere dikkat etmek oldukça önemlidir.

  • Tıklanabilir alanların anlaşılırlığı,
  • Okunabilirlik,
  • Cihaz uyumluluk,
  • Mobil cihaz uyumluluk,
  • Görsel ebatlarının anlaşılır olması,
  • Anlaşılırlık,
  • Kolay kullanım.

UX ve UI aşamalarını bir örnekle anlatmak gerekirse; UI size bir kahve fincanı tasarlarken UX ise bu kahve fincanına kahveyi içen kişinin elinin yanmamsı için bu fincana kulp takma sürecidir.

UX süreci UI sürecini kapsayan bir aşamadır. İki adımın da doğru atılması, hedeflerin doğru belirlenmesi ve bazı karşılaşabilecek sorunların bu aşamalarda belirlenmesi ilgili web sitesinin işini doğru yapmasını yani web sitesine sahip kurumun veya kişinin amacına en hızlı şekilde ulaşmasını sağlamaktadır.

Yukarıdaki tanımlamalardan da anlaşılacağı üzere UX ve UI süreçleri doğru web tasarımın olmazsa olmaz adımları olup; hedefleriniz için bu süreçlerin ehil kişiler tarafından ilerletilmesi gerekliliğini işaret etmektedir.