Google Analytics Nedir?

Google 2005 yılının Nisan ayında “Urchin” adında bir yazılım şirketini satın aldı. Daha sonra Kasım ayında bu yazılım şirketinin adını değiştirerek Google Analytics olarak kullanıcıların hizmetine sundu. Google Analytics o zamandan beri kullanıcı verilerini toplayan, düzenleyen ve analizini gerçekleştiren bir şirkettir. 2006 yılından itibariyle bütün kullanıcıların hizmetine açılan Google Analytics, web sitelerinin trafik analizlerini gerçekleştirir ve gerçekleştirdiği bu analizleri tamamen ücretsiz olacak şekilde kullanıcıların kullanımına açar.

Küçük işletmelerden büyük kuruluşlara kadar her sektörde ve her hacimdeki markaların reklam, tanıtım, pazarlama ya da satış işlemlerini yürütürken ihtiyacı olan verilere ulaşabildikleri bir şirkettir. Kullanışlı ve ücretsiz olmasının getirdiği en büyük avantaj sayesinde farklı ölçeklerdeki birçok şirket için idealdir. Çok temel analiz raporlarının yanı sıra oldukça gelişmiş raporlama özelliğinin de bulunduğu Google Analytics çok geniş bir çevreye yayılmıştır.

2009 yılı itibariyle kullanıcıların web sitelerini daha doğru bir yol ile takip edebilecekleri bir kod geliştirilmiştir. “Asenkron izleme” olarak adlandırılan bu kod sayesinde kullanıcılar web siteleri ile ilgili verilere zamansız erişim sağlayabilecekler. Yer ve zaman sınırlamaları olmadan istedikleri zaman ulaşabildikleri bu verilerde en büyük dezavantaj interaktif yani çift yönlü bir iletişimin olmaması ve iş birliği gibi konularda gerekli olan internet altyapısının sağlanamıyor oluşudur.

2011 yılında bu kod daha da geliştirilerek “Real Time” yani gerçek zamanlı erişim kullanıcılar için açıldı. Real Time Analytics web sitenizi ziyaret eden ya da siteniz içerisinde etkileşim oluşturan kullanıcıları eş zamanlı olarak erişmenizi sağlayacak bir sistemdir. Google, teknolojinin gelişmesiyle birlikte kurduğu veri analizi şirketini de geliştirmeye ve dönüştürmeye devam ediyor. Teknoloji durağan olmadığı için kullanıcıların verileri de asla durağan değildir. Eski veriler elbette silinmez ama değişerek, dönüşerek çok daha farklı veriler elde etmek mümkündür. Bu yüzden Google Analytics teknolojinin ve hayatın akışına uyum sağlamak için her zaman gelişmeye ve yeniliklerle dönüşmeye açık olmayı amaç haline getirmiştir.

Google Analytics 2012 yılında kullanıcılarının karşısına bir başka sistemle geliyor. Bu yeni veri ölçümleme analizini “Google Tag Manager” olarak adlandırıyor. Google Tag Manager, “Search Console” ve “Analytics” gibi Google tarafından kullanıcıların hizmetine ücretsiz bir şekilde sunulan bir sistemdir. Google Tag Manager ile web sitelerinin kullanıcı analizlerini alabilir, ürün ya da hizmetlerinin tanıtımında ilgili etiket ve reklamcılık faaliyetlerini çok daha akıllı ve doğru bir şekilde gerçekleştirilebilir. Bu aracın kullanıcılara sağladığı en büyük avantajlardan biri de web site kullanıcılarının kod bloklarına herhangi bir müdahalede bulunmadan kullanıcılarına dair bütün davranış ölçümlerine ulaşabilirler.

Google Tag Manager web sitesi ya da uygulama üzerinden kullanıcıların verilerini Google etiket yöneticisi ile Analytics’e göndererek bir çalışma düzeni oluşturur. Analytics ile etiket yöneticisi arasındaki bir bağlantıdır. 2014 yılında çalışmaları başlayan fakat kullanıcılara erişimi 2015 yılında açılan Universal Analytics hesabınıza ait tüm verilerin toplandığı ve düzenli ve sistematik olarak gruplara ayrıldığı bir düzene geçiş yapıldı. Fakat bu düzen 2020 yılının öncesindeki sürümler için geçerlidir. Hatta 2023 yılının Temmuz ayından itibaren Universal Analytics sürümü kullanıcıların kullanımına tamamen kapatılacaktır. 2023 Temmuz’dan itibaren yeni sürüm olan Google Analytics 4 kullanımına devam edilecektir.

Google değişimlerine ara vermeden 2016 yılında iki farklı sürüm daha ortaya çıkardı. Bunlardan birincisi “Data Studio” olarak adlandırdığı ve verilerin anlaşılması, paylaşılması ve kendi bünyeleri içerisinde özelleştirilmesinin sağlandığı bir raporlamadır. Bir web sitesi ya da uygulama sahibinin kullanıcılarına dair verilere kolay bir şekilde ulaşabilmesi için birtakım metriklere ihtiyaç duyar. Data Studio da web sitesi sahiplerinin birden fazla ve farklı verileri bir arada tutarak onlara çok daha dinamik bir veri analizi oluşturmasına yardımcı olan bir Google servisidir.

Bünyesinde birçok farklı hizmeti sunan Google, bu hizmetlerdeki kullanıcı analizleri tek bir metrik içerisinde toplayarak kullanıcılara daha kolay ve anlaşılabilir veriler sunmaktadır. İkinci olarak da Google Analytics 360 kullanıcıların kullanımına açıldı. Google Analytics 360 ise sizlere bünyesinde bulunan verileri kullanarak uygulanabilir analizler oluşturmanıza yardımcı olacak araçları sağlar. Google Analytics 360’ın kullanıcılara sağladığı birçok avantaj da vardır. Bunlardan bazılarını şöyle sıralamak mümkündür:

  • Örneklenmemiş raporlar,
  • Veriye dayalı ilişkilendirme,
  • BigQuery Export,
  • Data Studio,
  • Surveys,
  • Attribution,
  • Audience Center,
  • Optimize,

Ayrıca, veri toplama, güncelleme ve raporlamayı da içinde barındıran bir hizmet sözleşmesi ve özel destek sağlayacak uzmanlara erişim olanağını da kullanıcıların hizmetine sunulmuştur.

2018 yılı itibariyle kullanıcılarına bir bulut sistemi de sunmaya başladı. Google Cloud olarak adlandırdığı bu sistem sayesinde Youtube, Gmail, Google Play gibi Google bünyesinde bulunan diğer hizmetleri aynı veri altında çalışmasını sağlayan bir yazılımdır. 2020 yılından itibaren ise Google Analytics 4 (GA4) ve Google Marketing Platform (GMP Partner) kullanıcıların hizmetine sunuldu. 2023 yılı itibariyle de eski sürüm Universal Analytics veri analizi işlemlerini sonlandırarak Google Analytics 4 yeni sürümü ile veri işlemesine devam ettirecektir.

Google Analytics Nedir? 2

Google Analytics 4 veri ölçüm işlevinin son sürümü olup, gelecek için tasarlanmıştır. Kullanıcıların web sitesi ve uygulama içerisindeki yolculuğunu anlamak ve hem web sitesi için hem de uygulamalar için ayrı ayrı verileri toplamak için oldukça önemli bir kaynaktır. Google şu ana dek çerezlerin kaydettiği verilerle ölçümlemeler gerçekleştiriyordu. Fakat Google Analytics 4 ile çerezsiz ölçümlerde gerçekleştirebilecekler. Gizlilik ilkelerinin yanı sıra davranış ve dönüşüm modellemeleri ile verileri ölçümleyebilecekler. Ayrıca medya platformları ile uyumlu çalışacaklarından işlem sayılarının da artması yönünde avantajlar da sağlayabilecekler.

Google Analytics Nedir? 5

Google Analytics Nedir, Ne İşe Yarar?

Google Analytics web sitesi sahiplerine birçok avantaj sunmaktadır.

  • Google Analytics günümüz itibari ile web sitesi ya da uygulama sahiplerinin çok sık kullandığı bir veri analiz şirketidir.
  • Web sitesi kullanıcılarının davranışlarına dair verileri inceleyebilir.
  • Reklam, pazarlama ve satış gibi faaliyetlerde Google Marketing Platformunu kullanarak çok daha akıllı ve doğru adımlar atabilir.

Google Analytics kurulduğu andan itibaren kullanıcıların hizmetinde olan ve tamamen ücretsiz bir şekilde faaliyetini sürdüren bir şirkettir. Web sitesi ya da uygulama sahiplerinin kullanıcıların hangi kaynak ve kanal üzerinde sitelerini takip ettiğini, kendi siteleri haricinde hangi siteleri gezdiklerini, site içerisinde hangi sayfalarda ne kadar süre kaldıklarını ve site içerisinde geçirdikleri toplam sürenin uzunluğunu Google Analytics sayesinde öğrenebilir ve bu doğrultuda kullanıcı profillerini ve analizlerini oluşturabilirler.

Özellikle son yıllarda çokça artan e-Ticaret Siteleri ve online alışveriş alışkanlığı Google Analytics’in önemini ve işlevini bir kez daha ortaya çıkarıyor. E-ticaret sitelerinden alışveriş yapan kullanıcıların profillerini ve satış performanslarını Google sayesinde ölçümleyebilirler. Kullanıcıların site üzerinde yaptıkları işlemleri gözlemleyerek hangi durumlarda satın almaktan vaz geçtiklerini ya da potansiyel müşterilerini öğrenebilirler.

En çok ziyaret edilen ürün, en çok satan ürün, en beğenilen ve en çok aratılan ürünlerin neler olduğunu da yine Google Analytics sayesinde öğrenebilirler. Tüm bu bilgilerin yer aldığı verileri bir rapo halinde gözlemleyebilirler. Kullanıcıların web sitesine hangi trafik kanalını kullanarak eriştikleri ve onları site içerisinde gezinmeye teşvik eden kategorilerin neler olduğuna dair bütün bilgilerin analizlerine sahip olabilirler.

Tüm bu bilgiler doğrultusunda “Google Analytics” kullanıcılarına ne tür hizmetler sağlamaktadır? Kullanıcılar için hangi verilerin analizlerini yapmaktadır? sorularına yanıt verilebilir. Google Analytics’in kullanıcılarına sağladığı veri analizleri şu şekilde listelendirilmektedir;

  • Özelleştirme analizi,
  • Kullanıcı Davranışları analizi,
  • Dönüşüm analizi,
  • Anlık ziyaretçi analizi,
  • Genel ziyaretçi analizi,
  • Sosyal medya ziyaretçi analizi,
  • Dönüşüm Analizi,
  • Organik, direkt ve referans ziyaretçi analizi,

Google Analytics bu analizleri oluştururken kullanıcılara da sağladığı verileri nasıl kullanabileceklerine dair birtakım detaylar oluşturuyor. Web sitesi hakkında doğru ve tam veriye ulaşabilmeleri için bu noktaları dikkatli bir şekilde takip etmelilerdir. Kullanıcıların Google Analytics ile yapabildiği analizler şunlardır:

  • Kullanıcılar, Google Analytics üzerinden oluşan verileri gerçek zamanlı takip ederek site ziyaretçilerine dair verilere de anlık ulaşabilirler. Bu sayede sitelerini anlık olarak izleyebilir ve site içerisinde bulunan ziyaretçi sayısını, site üzerindeki etkileşimlerini ve siteye yönlendirme yapan kaynağın nereler olduğunu öğrenebilirler. Ayrıca web siteleri ile etkileşim içerisine girdikleri ya da girebilecekleri diğer siteleri de öğrenerek bu sitelerin etkinliklerini de yakından takip edebilirler. Bu sayede kendilerine farklı bir strateji ve pazarlama fikri oluşturarak, rakipleri arasından ayrılabilirler.
  • “Google Analytics” sayesinde doğru hedef kitle analizleri yapabilirsiniz. Google Analytics verileri oluştururken çok yönlü bir analiz gerçekleştirir. Bu analiz çerçevesinde hedef kitlenizi çok daha iyi bir şekilde tanımlayabilir ve izleyebilirsiniz. Hedef kitlenize ait birçok bilgiye ulaşabilir ve bu bilgiler doğrultusunda strateji ve amaçlarınızda değişiklikler oluşturabilirsiniz. Google Analytics’in hedef kitlelerini doğru belirlemeniz için oluşturdu veri analizlerinin içinde kullanıcılara ait genel bilgiler, dil, yaş ve cinsiyet gibi demografik özellikleri de yer almaktadır. Bu bilgilerin yanı sıra sitenize erişim sağladıkları kanallar, site ziyaretlerinin sıklık ve süreleri ve sitenizi hangi teknolojik araçlarla erişim sağladıkları gibi bilgileri de bu analizlerin içerisinde bulabilirsiniz.
  • Google Analytics’in oluşturduğu veriler doğrultusunda çok daha doğru kullanıcı davranışlarını yapabilirler. Kullanıcıların sitelerinde geçirdikleri zamanı ve hangi sayfaları daha sık ziyaret ettiklerini bu verilerden ölçümleyebilirler. Ayrıca web sitesi üzerinde hangi sayfada ne kadar süre kaldıklarını bu sayede ilgi duydukları kategorilerin neler olduğunu gözlemleyebilirler. Sadece web sitelerinin en çok ziyaret edilen sayfalarını değil hangi sayfadan sonra web sitesini gezmeyi bıraktıklarını da Google verileri sayesinde öğrenebilirler. Bir web sitesinde kullanıcıları çeken diğer bir özellik de web sitesinin hızıdır. Hızlı bir siteye sahip olan uygulamalar daha fazla kullanıcı çeker. Bu yüzden Google Analytics sayesinde kullanıcı davranışlarını ölçümlerken aynı zamanda web sitelerinin daha iyi ve hızlı olmasını sağlayacak öneri ve fikirler de bulabilirler. İyi bir web sitesi daha fazla kullanıcı demektir.
  • Google Analytics verilerinin oluşturduğu veriler çerçevesinde pazarlama çalışmalarını analiz edebilirsiniz. Web sitenizdeki trafiği arttırmak ve kullanıcıları satın alma davranışına yönlendirmek için reklam ve dijital pazarlama çalışmalarına önem vermelisiniz. Bu çalışmalar sayesinde web sitenizin dönüşüm oranlarını ölçümleyebilir ve oluşturduğunu reklam kampanyalarının ne kadar başarılı olduklarını ölçümleyebilirsiniz. Google Analytics sağladığı bu dönüşüm verileri ile kullanıcıların girdiği ve dönüşüm gerçekleştirdikleri sayfaları da öğrenebilme imkânı sunar.
  • Google Analytics, bünyesinde topladığı verileri kullanıcıların IP adresleri ve sunucu günleri gibi ek kaynaklarla genişletebilir ve kullanabilir. Genişletilmiş ek kaynaklar sayesinde kullanıcıların tarayıcı bilgileri, işletim sistemleri gibi daha fazla detayı ortaya koymalarını sağlar.

Google Analytics Nasıl Çalışır?

Google AnalyticsPage Tag” (sayfa etiketi) üzerinde çalışmalarını sürdürür. Page Tag, Google Analytics izleme kodu olarak adlandırılan kod ile birkaç satır JavaScript kodunun birleşmesi ile oluşturulur. Google Analytics’i kullanmak oldukça kolaydır. Bunun için ihtiyacınız olan iki temel şey vardır. Bunlardan ilki bir web sitenizin olması ikincisi ise Google Analytics üzerinden bir hesap oluşturmanızdır. Google Analytics üzerinden oluşturduğunuz bu hesabında gerekli olan JavaScript kodunu size ait olan web sitenize eklemeniz gerekmektedir. Bu işlemi gerçekleştirdiğinizde Analytics verilerine erişebilir ve Google bünyesindeki birçok işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Web siteniz için ayarladığını bu izleme kod, herhangi bir kullanıcı web sitenize girdiği ve sayfalar arasında gezinmeye başladığı takdirde çalışmaya başlar. Kullanıcı ile ilgili bütün verileri toplar ve Google bünyesinde bulunan veri toplama merkezlerinden birine gönderir. Bu merkezlerde biriken veriler işlenerek, web sitenize özel bir raporlandırma oluşturulur. Bu sayede web siteniz üzerinde gerçekleşen her türlü işlem ve her bir kullanıcıya dair veriler sizlere gönderilir. Kullanıcıların site üzerinde gerçekleştirdikleri her bir faaliyet bu kodlar sayesinde izlenir ve sizlere detaylı ölçümleme sonuçları iletilir.

İzleme kodları aracılığı ile oluşturulan her türlü bilgi “Hit” yani, isabet olarak adlandırılır. Hit, kullanıcılar için oluşturulan URL dizisine denir. Hit’lerin oluştuğu bilgiler kullanıcıların bilgilerine göre değişiklik gösterir. Google Analytics’e çok sık gönderilen hit’ler şu şekildedir:

1

Pageview Hit (Sayfa Görüntüleme İsabeti): Kullanıcının izleme kodu içeren bir siteyi yüklediğinde devreye giren bir isabet türüdür.

2

Event Hit (Etkinlik İsabeti): Eğer kullanıcı bir web sitesi içerisinde belirli bir sayfa ya da öğe ile etkileşime geçtiğinde etkinlik isabeti devreye girer. Web sitesi üzerinde bir videonun play tuşuna bastığında ya da herhangi bir ürün hakkında bir form doldurduğunda bu etkinlik isabeti işler.

3

Transaction Hit (İşlem İsabeti): Bu isabet türünde ise kullanıcı web sitesi üzerinden bir satın alma eylemi gerçekleştirirse devreye girer. İşlem isabeti için “e-ticaret isabeti” de denebilir. Kullanıcıların satın aldıkları ürün ya da ürünleri, işlem günlüklerini, ürün stok durumları gibi e-ticaretle ilgili her türlü işlem hakkında bilgilendirici verileri iletmeye yöneliktir.

Google Analytics bünyesinde oluşturduğu raporları sunarken iki farklı bileşen kullanır. Bu birleşenlerden ilki “Boyutlar” diğeri ise “Ölçümler”dir. Boyutlar elde edilen verilerin özellikleridir. Google Analytics tarafından en sık kullanılan boyutlar; ülke, şehir, tarayıcı, işletim sistemi, servis sağlayıcıları ve dillerdir. Ölçümler ise boyutların nicel değerlerine denir. Boyutlar ve ölçümler git düzeyinde, oturum düzeyinde ve kullanıcı seviyesi düzeyi olmak üzere üç farklı düzeyden birinde oluşabilirler.

Google Analytics Nasıl Kullanılır?

Google Analytics kullanmaya başlamadan önce ilk yapmanız gereken bir Google hesabı oluşturmaktır. Bu hesap Google Analytics’i kullanmanız için elbette yeterli değildir. Kullanmak için önce kayıt oluşturmanız gerekir. Ancak Google Analytics’i kurarken dikkat edilmesi gereken en önemli husus geçerli bir Google hesabı kullanarak kayıt olmanızdır. Ek olarak kayıt işlemini tamamlarken Google Analytics’i oluşturan katmanların özelliklerini ve kendi içlerindeki hiyerarşik yapıyı da çok iyi bir şekilde anlamanız gerekmektedir.

Google Analytics hiyerarşisini oluşturan yapılar şunlardır:

organizasyon

 

Organizasyon: Organizasyon, Google Analytics’i oluşturan en üst düzeydir. Organizasyon aslında bir şirketi temsil ettiğinden birden fazla Google Analytics hesabını içerebilir.

 

 

hesaplar

Hesaplar: Google Analytics’i kullanmak için bir hesabın olması şarttır. Bu hesap bir tane olabildiği gibi birden fazla da olabilir. Oluşturacağınız her bir hesap için en az bir mülk atamalısınız. Her hesap için en az 1 en fazla 50 mülk atanabilir. Kullanım durumu ve hedeflerinize göre her bir mülk için bir hesap oluşturabileceğiniz gibi bir hesaba birden fazla mülkün atamasını da yapabilirsiniz. Örneğin bir web sitesi için; kurumsal site, blog, kariyer bölümü, medya ilişkileri, reklam çalışmaları ve yatırımcılarla ilgili ilişkilerin olduğu alt sekmeler olduğunu düşünün. Her bir alt sekme için bir özellik oluşturmak ve her bir bölüm için o ekipte çalışan insanların hem kendi bölümlerinin hem de diğer bölümlerin çalışma performanslarını incelemelerini istiyorsunuz. Bunun için ekip çalışanlarının kendi içerisinde ve diğer bölümler arasındaki performansını ölçümleyecek verileri oluşturan bir hesap ve mülk alanı oluşturmalısınız. Burada oluşturacağınız özel izinler ile ekipteki çalışanların hangi bilgilerin ne kadarını görmelerini istiyor iseniz o ölçüde izinler oluşturabilirsiniz.

mulk

 

Mülk: Mülk, bir web sitesi ya da uygulamaya verilen addır.

 

gorus

Görüş: Her mülk için iki farklı görünüm vardır. Bu görünümlerden ilki sıfır konfigürasyonlu görünüme sahip versiyonu diğeri ise gelen trafik içerisinde bulunan bot ve spam içeriklerini filtrelemek IP adresi kullanılarak ayarlanmış filtreli bir görünümdür. Bu görünüm bilgilere uygulanan filtreleme ve yapılandırmalardan sonra verileri kullanır. Bu görünümleri bir kez sildiğinizde içerisinde bulunan tüm bilgiler tamamen silinir, geri alma ya da kurtarılma gibi bir işlem gerçekleşmez. Bu yüzden verilerin filtrelenmeden önceki ham hallerini korumak da oldukça önemlidir.

Google Analytics’de Kullanılan Metrikler Nelerdir?

Web siteniz ya da uygulamalar için verilerin oluşturulmasını sağlayan Google Analytics bu verileri oluştururken birtakım metrikler kullanır. Google Analytics’in kullandığı metriklerin neler olduğunu doğru bir şekilde bilinirse işleyişi ve kullanıcılara sağladığı yararlarda daha iyi anlaşılır. Google Analytics’in verileri oluştururken kullandığı metrikler şunlardır:

  • Trafik: Web sitesini ziyaret eden kullanıcılara denir.
  • Trafik Kaynakları: Web sitesine ziyaret eden kullanıcıların siteye nereden ulaştıklarını gösteren verilerdir. Kullanıcılar çok farklı alanlardan sitelere yönlendirilirler. Örneğin; sosyam medya mecraları, arama motorları, doğrudan site adı ya da başka kullanıcıların yönlendirmeleri ile siteye ulaşım sağlayabilirler. Trafik kaynakları sayesinde site trafiğinin oluşturan kullanıcıların kaynak oranları da belirlenebilir.
  • Oturum: Web sitesi üzerinde kullanıcıların geçirdiği süredir.
  • Yeni Oturumlar: Web sitesine ilk kez gelen kullanıcıların ortalama oranıdır.
  • Sayfa Görüntüleme: Web sitesi içerisinde bulunan sayfaların ne kadar görüntülendiğinin sayısıdır.
  • Oturum Süresi: Oturum sürelerinin uzunluğudur.
  • Hemen çıkma oranı: Kullanıcıların bir sayfaya baktıktan sonra hemen web sitesini terk etmelerinin oturum süresine göre oranıdır.
  • Dönüşümler: Web sitesinin tamamlanmış olan hedef sayısı ve detaylarıdır.

Google Analytics Verileri Nasıl İşler?

Google Analytics veri işleme işlemi, web sitesi üzerinde alınan veri trafiğinin kullanıcı ve oturum olmak üzere iki farklı bölüme ayrıştırılması ile başlar. Web sitesi üzerinde hareketlilik sağlayan yeni kullanıcılar ve tekrar eden kullanıcı sayılarını ölçümler. Eğer izleme koduna sahip bir mülk üzerindeki sayfayı bir kullanıcı ziyaret ederse Google Analytics kullanıcıya tarayıcı çerezi ile ilişkilendirdiği özel bir kimlik oluşturur. Her oluşturulan özel kimlik web sitesinin yeni bir ziyaretçisi olduğunu gösterir.

Daha önce kimliği oluşturulan bir kullanıcı üzerinden yeni bir veri oluşturuluyor ise Google bu kullanıcıları tekrar eden kullanıcı olarak adlandırır. Fakat bazen kullanıcılar daha önce ziyaret ettikleri web sitesi ve uygulamalar üzerinde verdiği çerez izinlerini silebiliyorlar. Bu durumda kullanıcıya ait tüm veri de silinmiş oluyor. Ya da farklı tarayıcı kullanarak aynı site üzerinde gezinen bir kullanıcı yine Google analytics tarafından yeni bir kullanıcı olarak algılanıyor.

Google Analytics web sitesi üzerinde hareketlilik sağlayan kullanıcıların etkileşim düzeylerini oluşturmak için hit’leri kendi içinde kategorilere ayırmaktadır. Belirli bir zaman diliminde oluşan kullanıcı hit’ini oturum olarak adlandırır. İzleme koduna sahip bir kullanıcı siteye giriş yaptığında oturum devreye girer. Kullanıcının sayfa üzerinde yaptığı yükleme, bağlantı tıklamaları, indirme ya da e-ticaret sitelerine özel sepete ekleme gibi birçok etkileşim işlemini gerçekleştirdiğinde bu hit’ler gönderilir.

Bir oturumda kullanıcı 30 dakika boyunca aktif kalmadığında oturum sonlandırılır. Sonlanan oturum işleminden sonra aynı kullanıcı tekrardan site içerisinde etkileşimlere başlar ise yeni bir oturum başlamış kabul edilir. Web sitesi üzerinde toplanan veriler bu oturumlara göre düzenlenmektedir. Bu yüzden kullanıcı aynı olsa bile farklı oturumlar için farklı raporlar sunulur. Toplam oturum sayısı, oturum başına sayfa sayısı, ortalama oturum süresi, web sitesinin çıkış hızı gibi birçok işlem oranı bu oturumlarda elde edilen verilere göre ölçümlenmekte ve rapor edilmektedir.

Google Analytics’de veri işlemenin bir sonraki aşaması ise izleme kodu sayesinde toplanan verilerin ölçüm protokolü, Google Reklamlar, AdSense ve arama konsolu gibi Google’a ait diğer pazarlama araçları ile birleştirilmesidir. Bu araçların bir arada verimli ve etkin bir şekilde kullanılması web sitesinin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi açısından önem arz etmektedir.

Google Analytics üzerinde gerçekleştirilen bir diğer veri işlemi ise filtrelemelerdir. Filtreme işleme web sitesinin bot ve spam içerikli kullanıcılara karşı veri sonuçlarının etkilenmemesi için yapılan bir işlemdir. Bu işlemin yanı sıra hedefler, veri gruplandırmaları, özel boyutlandırma ve hesaplamalar için elde edilen veriler sınıflandırılır.

Google Analytics Nedir? 4

Google Analytics’de Raporlama Seçenekleri

Google Analytics aracında kullanıcıların hizmetine sunulan 5 farklı raporlama seçeneği vardır. Bunlar:

Gerçek Zamanlı Raporlama: Web sitesi üzerindeki hareketleri anlık olarak sizlere bildiren bir raporlama türüdür. O zaman dilimine bağlı olarak sitenizdeki ziyaretçi sayısını, ziyaret ettikleri sayfaları, hangi kanal aracılığı ile sitenize geldiklerini bu raporlama türünde anlık olarak takip edebilirsiniz.

Edinimsel Raporlama: Ziyaretçilerin arama motorları, sosyal mecralar ya da web sitesi yönlendirilmeleri gibi hangi kaynaklardan geldiğini gösteren raporlama türüdür. Online pazarda, pazarlama taktiklerinin başarı durumunu görmek veya hangi pazarlama taktiğinden daha fazla kullanıcı çekilebildiğini ölçümlemek için kullanılır.

Dönüşümsel Raporlama: Eğer web sitesi üzerinden bir ürün ya da hizmet satışı gerçekleştiriyor ise ürünün incelenmesinden satın alınmasına kadar geçen sürede gerçekleştirilen tüm işlemlerin analizlerinin oluşturulduğu bir raporlamadır.

Kitlesel Raporlama: Müşteri segmentini analiz etmeniz için gerekli olan en ideal raporlama türüdür. İstediğiniz takdirde kendi filtreleme ölçütlerini oluşturabilirsiniz. Ayrıca içerisinde bulunana filtreleme seçeneklerinden web sitenize en uygun seçenekleri seçerek özelleştirilmiş bir filtreleme uygulayabilirsiniz. Kitlesel raporlama altında bulunan filtreleme seçeneklerinden birkaçı şunlardır: Etkin kullanıcılar, yaşam boyu değer, Kohort analizi, kitleler ve kullanıcı gezginidir.

Davranışsal Raporlama: Web sitesini ziyaret eden kullanıcıların web sitesi üzerinde neler yaptığını gözlemlemek için kullanılan bir raporlama sistemidir. Özellikle kullanıcıların web sitesi üzerinde hangi sayfada vakit geçirdiğini ve bu sayfalar üzerinde hangi işlemleri gerçekleştirdiğini analiz etmek için kullanılır. E-ticaret sitelerinde hangi kategoride daha çok satın almanın gerçekleştiği gibi tüketici davranışlarını ölçümlemek için bu raporlama tekniği kullanılır.

Google Analytics Nasıl Kurulur?

Google Analytics’i kurmak ve web sitenizdeki kullanıcıların davranış ve profil bilgilerini izlemek için yapmanız gereken adımlar aşağıda sırasıyla verilmiştir. Bu adımları uygulayarak sizler de web siteniz için Google Analytics hesabı oluşturabilir ve kullanıcılarınıza ait verilere erişim sağlayabilirsiniz. Google Analytics’i kurmak için izlenmesi gereken adımlar şöyledir:

  1. İlk önce veri analizlerini yönetmek istediğiniz bir Google hesabı oluşturun. Daha sonra Google Analytics’in sayfasına giderek “Ücretsiz Kurulum Oluşturun” butonuna tıklayınız. Bu aşamada karşınıza hesabınızı oluşturmak için gerekli bilgileri girebileceğiniz bir form çıkacaktır. Burada en önemli husus bir hesap adı oluşturmanızdır. Hesap adı oluşturduktan sonra verilerin işlenebilmesi için veri izinlerini onaylayarak devam ediniz. Sonraki adım da karşınıza bir soru çıkacak. Bu soru “Neyi ölçmek istiyorsunuz?” sorusudur. Ölçümlemek istediğiniz bir web sitesi mi yoksa uygulama mı olduğunu bu aşamada belirlemeniz gerekiyor. Bu seçeneklerden sadece birini seçebileceğiniz gibi her ikisini de seçerek işleme devam edebilirsiniz. Bir sonraki aşama gerekli olan Mülk bilgilerinin girildiği aşamadır. Burada web sitenize ya da uygulamanıza ait bir takım bilgileri sisteme girmeniz gerekiyor. Web sitesinin adı, URL bilgisi, hangi sektörle ilişkili olduğu ve raporlama yapılmasını istediğiniz saat aralığını bu aşamada sisteme doğru ve eksiksiz olarak girmeniz gerekmektedir. Gerekli olan tüm bilgileri tamamladığınızda “Oluştur” butonuna tıklayarak devam ediniz. Bu aşamada sizlere kabul etmeniz gereken birkaç hizmet şartlarını göstermektedir. Bu hizmet şartlarını kabul ettiğinize dair işaretleyerek devam ediniz.
  2. Google hesabını ve sitenizi ekleyip, gerekli hizmet şartlarını onayladıktan sonra sıradaki işlem Google Analytics izleme kodunu oluşturmaktır. Hizmet sözleşmesini onayladıktan sonra karşınıza izleme koduna ait bilgiler gelecektir. Web sitenizi Analytics kullanarak izlemek istiyorsanız size verilen bu kodu sitenizin her sayfasına ekleyin. Bu eklemeleri </head> etiketinden hemen önce yerleştirin.
  3. Google Analytics için oluşturulan izleme kodunun çalışıp çalışmadığını test edin. Test işlemi oldukça basittir. Öncelikle Google Analytics sayfasından “Gerçek Zamanlı” ve ardından “Genel Bakış” sekmelerine geçin. Bu sekmelerde çıkacak olan veriler sizin web sitenizde anlık olarak gerçekleşen hareketlerin neler olduğunu gösterecektir. Bir başka test şekli ise sitenize başka bir tarayıcı üzerinden giriş yapın. Site içerisinde birkaç dakika gezinerek Google Analytics’in sizi algılaması için zaman tanıyın. Eğer izleme kodunuz doğru bir şekilde çalışıyor ise sitede yeni bir kullanıcı olduğunu ve yaptığı etkileşimleri size sunacaktır. Eğer herhangi bir veri oluşmuyor ise hatalı bir kod eklenmiştir. İlk aşamalara tekrardan dönerek kodu doğru bir şekilde tekrar oluşturun.
  4. Son olarak web siteniz için oluşturulan verilerin daha iyi ve bir bütüne sahip olması için Google Analytics ile Google Search Console’u birbirine entegre ederek birlikte kullanın.

Google Analytics Kodu Nedir?

Google Analytics kodunun bir diğer adı ise izleme kimliğidir. Google Analytics’de bir oturum açtığınız zaman ve izleme sağlayacağınız web siteniz için bir kimlik oluşturduğunuzda Google tarafından size verilen bir koddur. Verilen bu kodu web sayfanızın sayfalarına yerleştirerek her bir sayfanın izlenmesi ve verilerinin ölçümlenmesi için Analytics’i kullanabilirsiniz. Daha önce kimliği oluşturulan bir web sitesi ya da uygulama için izleme kimliği almak istiyorsanız önce Google Analytics hesabınıza giriş yapın. Daha sonra “Yönetici” sekmesindeki mülklerin altında bulunan “İzleme Bilgileri” seçeneğine girin. Bu sekmede karşınıza “İzleme kodu” butonu çıkacaktır.

İzleme butonuna tıkladıktan sonra Google Analytics tarafından oluşturulan kod sizlere sunulacaktır. Web sayfanıza bu kodu ekleyebilmek için iki farklı yöntem vardır. Bu yöntemlerden size en kolay gelen işlemi kullanarak kodu ekleyebilir ve verilerinizin oluşmasını sağlayabilirsiniz.

Google Analytics Nedir? 3

Google Analytics Kodu Nasıl Eklenir?

Google Analytics’i kullanabilmek ve web siteniz üzerindeki hareketliliğe dair verileri ölçümleyebilmek için web sitenize eklemeniz gereken bir kod vardır. Bu kodu web sitenizin her bir sayfasına </head> etiketinden hemen önce olacak şekilde eklemelisiniz. Web sitenizin türüne ve değişikliklerine bağlı olarak bu kodun yüklenme aşamasının kolaylığı değişmektir.

Google Analytics kodunu eklemek için iki farklı yöntem vardır. Birinci yöntem Google Analytics’i manuel olarak kurmaktır. WordPress temalarının bazılarında izleme kodunu ekleyebilmeniz için özel bölümler bulunur. Fakat her WordPress teması için bu özellik bulunmayabilir. Bu yüzden Google Analytics komutunu belirtilen etiketten önce eklemeniz gerekir. İkinci yol ise bir eklenti kullanarak bu kodu eklemektir. “Header and Footer Scripts” gibi eklenti kullanılarak WordPress üzerine Analytics kodunu eklemeniz çok daha kolay bir yöntemdir.

Google Analytics Kullanmanın Avantajları

Google Analytics’in sağladığı yararlardan faydalanan web sitesi sahipleri birçok açıdan avantajlı konuma ulaşırlar. Web sitelerine ait ziyaretçi analizleri, reklam kampanya dönüşüm oranları, site üzerinde yapılabilecek değişim ve iyileştirmeler, kullanıcı verilerine ait raporlamalar, hedef kitle ölçümlemeleri gibi birçok veri raporuna ve daha fazlasına Google Analytics sayesinde erişilebilmektedir. Bu verileri doğru zamanda doğru şekilde kullanmak web siteleri için çok büyük avantajlar sağlamaktadır. Google Analytics’in web sitelerine sağladığı avantajlardan birkaçı şöyledir:

  • Web sitelerinde bulunan yazıların SEO uyumlu olması ziyaretçi sayısının çoğalması ve reklam kampanyalarının etkilerinin artması bakımından önemi büyüktür. Bu nedenle Google Analytics SEO çalışmalarını takip edebilmeniz açısından sizlere avantaj sağlar. “SEO” içeriklerinizde kullandığınız anahtar kelimelerin yeterli olup olmadığını ve site üzerindeki etkilerini kolayca analiz edebilirsiniz.
  • Özellikle e-Ticaret Sitesine sahip olan kişilere sağladıkları kolaylıklar çok fazladır. Site üzerinde yapılması gereken iyileştirmeleri belirlemede yardımcı olur. Web sitelerinin içerisinde bulunan kategoriler, sepete ekleme ya da satın alma gibi sayfalar arasında oluşabilecek engelleri ve zayıflıkları görebilir ve gidermek için adımlar atabilirsiniz.
  • Web sitelerinin zayıf yönlerini öğrenmenin yanı sıra güçlü taraflarını da çözümleyebilirsiniz.
  • Web sitenize gelen ziyaretçi sayıları ile hedef kitle analizlerini yapabilirsiniz. Bu analizler doğrultusunda web sitenizi geliştirebilir ya da içeriğinde değişikliklere gidebilirsiniz.
  • Oluşturduğunuz reklam kampanyalarının başarı oranlarını ölçümleyebilir ve denetleyebilirsiniz.
  • Kullanıcıların site üzerinde gerçekleştirdiği her türlü işlemin (sayfadan çıkma, aktif gezinme süresi, kaç sayfa gezdiklerini vs.) analizini gerçekleştirebilirsiniz.

Google Analytics Ücretli Mi?

Google Analytics bünyesinde sağladığı her türlü veri ölçüm işlemi ücretsiz olan bir Google servisidir. Bütün kullanıcıların kullanması için kolay kullanım ve ölçümleme sistemine sahiptir. Küçük ya da büyük ölçekli işletme diye ayırt etmeksizin her türlü web sitesi, e-ticaret sitesi ya da uygulamalar üzerindeki verilerin analizini ölçümledikleri ve raporlamasını sundukları bir şirkettir.

Web sitelerinin iyileşmesi yönünde birçok avantaj sağlayan ve oluşturdukları tüm analizleri tamamen ücretsiz bir şekilde kullanıma açan “Google Analytics” web sitelerin performansını arttırma yönünde çalışmaları vardır. Ayrıca, Google Analytics’in ücretli bir versiyonu da bulunmaktadır. Google Analytics 360 olarak adlandırılan ve 2016 yılından itibaren kullanıcıların hizmetine sunulan aracı bazı kurumsal işletmeler ücret ödeyerek kullanmayı tercih ediyorlar.

Analytics 360, gelişmiş raporlama ve ilişkilendirme modelleri, toplu raporlama, mülk başına daha çok görünüm, metrik ve boyutlandırma, sınırsız ve örneklendirilmemiş veri hizmeti sağlar. Ayrıca Ücret ödeyerek sahip olduğunu Analytics 360 ile kendi hesap yöneticinizin de içinde olduğu özel desteğe erişim sağlayabilirsiniz. Fakat elbette bu ücretlendirmeler düşünüldüğü kadar uygun fiyatlandırmalardan oluşmamaktadır. Dolar üzerinden aylık faturalandırılan Analytics 360’ın web sitesinin isabet sayısı arttıkça fiyatı da o oranda artış gösterir.

Dijital Pazarlama Ajansı KREABAZ

İşte bu denli önemli bir konu olan Google Analytics hakkında bilgi almak ya da web sitenizi işin uzmanına emanet etmek isterseniz Dijital Pazarlama Ajansı KREABAZ olarak her zaman yanınızdayız.