Facebook Business Manager Nedir?

Sosyal Medya dendiğinde akla ilk gelen platformlar olan Facebook ve Instagram’daki reklamlarınızı verimli bir şekilde yönetmeye ne dersiniz? “Evet” yanıtını aldığımız reklam veren işletmelere Facebook Business Manager detaylarından bahsetmek istiyoruz. Reklam veren işletmeler için olmazsa olmazlardan olan Facebook Business Manager, verilen reklamların çok daha verimli bir şekilde detaylandırılmasını, değerlendirilmesini ve yönetilmesini sağlıyor. İşletmenin doğrulanmasından yönetilmesine, işletme ile ilgili reklam verilmesinden işletmeye ait bir hesap oluşturulmasına kadar birçok detayı bu panel içerisinde barındırıyor. “İşletme reklamlarımı vermek için pazarlama araçlarına ulaşabileceğim tek bir portal bulabilir miyim?” diye endişelenen işletmelerin Facebook Business Manager yardımıyla istediklerini yapabileceklerini belirtmek isteriz.

Business Manager yapı olarak, reklam veren işletmelere Facebook üzerinde bulunan pazarlama araçlarının tamamını tek bir portal üzerinden yönetebilme olanağı sağlıyor. Daha açık ifade etmek gerekirse, işletmelerin reklamlarını ve reklamlara ilişkin tüm detayları tek bir portal üzerinden kontrol edebilmelerini sağlayan Facebook Business Manager, bünyesinde bulunan pazarlama araçları sayesinde verilen reklamların ve doğal olarak şirket verimliliğini arttırmasını sağladığı için büyük beğeni topluyor. Birden fazla portal kullanımının da önüne geçen Business Manager, işletmelerin zaman kaybı yaşamalarını da önlüyor. Ücretsiz bir yönetim portalı olarak da öne çıkan Facebook Business Manager, reklam veren işletmelere hem ek bir maliyet yüklemiyor hem de pazarlama faaliyetlerini entegre etmelerine yardımcı oluyor.

“Yönetim portalı üzerinden işletmeler neler yapabiliyor?” diye merak eden reklam verenlere Business Manager kullanarak yapabileceklerini sıralamak istiyoruz:

  • Facebook Business Manager kullanan işletmeler ilk olarak ilgili portal üzerinden hem reklamlarını yayınlıyor hem de yayınladığı reklamların takibini yapıyor. Birden fazla portal üzerinden giriş yapmaya gerek kalmaksızın tek portal üzerinden reklam yayını ve takibi kolaylıkla gerçekleştiriliyor. Reklam veren işletme tek bir yerden Facebook ve Instagram hesaplarını yönetebilme şansına sahip oluyor.
  • Bu platformun asıl amacı tabi ki detaylı reklam kırılımları ve kontrolleri yapabilmek. Görüntüleme yaşından reklam yayınlanma saatine, görüntülenecek cihazdan reklam alanlarına kadar çok farklı kırılımlar yapabileceğiniz bu platform, reklam bütçenizin ve reklamınızın en doğru şekilde harcanmasını sağlıyor.
  • Pazarlama araçlarını tek yerden yönetebilmeye imkân veren Business Manager üzerinden, işletmelerin sahip oldukları Web Sitesi ya da e-Ticaret Sitesi için çok önemli verileri hesaplayan Facebook Pikselleri, Kataloglar, Çevrimdışı Olay Setleri, Özel Dönüşümler, Olay Kaynağı Grupları, Domain Doğrulama, Uygulama Bağlama gibi entegrasyonları yönetebiliyorsunuz.
  • Facebook Business Manager dendiğinde ilk akla gelenlerden biri de bilgi ve hesap güvenliği. Business Manager, reklam veren işletmelerin hesaplarını yönetebilmesi için ajanslara ya da pazarlama ortaklarına yetki verme ve kısıtlama imkânı sağlıyor. Bu panel üzerinden işletmenize ait reklam hesabınıza, sayfalara ve uygulamalara kimlerin erişimi olabileceğini, bu erişimin ne düzeyde olabileceğini ayarlayabiliyorsunuz. Yani yetkili kişilerin erişimini sınırlama ve kontrol etme hakkına sahipsiniz. Hangi kişinin hangi görevde ne kadar yetkisi olacağını belirleyebilir, sistem ve hesap güvenliğini kolaylıkla sağlayabilirsiniz.
  • Son olarak ise Facebook Business Manager aracılığıyla reklam veren işletmeler, reklam harcamalarına ilişkin hem genel görünüm hem de detaylı görünümü takip edebiliyor.

Sizlerde işletmenize ait reklamlarınızı takip edebileceğiniz, varlıklarınızı oluşturarak yönetimini sürdürebileceğiniz bir portal arıyorsanız Facebook Business Manager ile hepsi mümkün! Ücretsiz olarak kullanabileceğiniz yönetim portalı, rahat kurulumu ve kolay kullanımı ile de sıklıkla tercih ediliyor. İşletme reklamlarınızı ve hesaplarınızı yönetmek artık çok kolay!

Meta Business Suite

Facebook’un kurumsal konumlandırmasını değiştirmesi ve kurumsal adını “Meta” olarak değiştirmesinden sonra Facebook Business Manager olarak hayatımıza giren platformda da bazı değişiklikler gerçekleşti. Facebook, Messenger ve Instagram’daki tüm hareketlerimizi tek bir yerden yönetmeyi “Meta Business Suite” ile sağlarken; Business Manager tüm pazarlama ve reklam faaliyetlerimizi yönetebileceğimiz tek hizmet noktası haline geldi.

 

Facebook Business Manager Nedir? 2

Facebook Business Manager

Bu iki tanımdan ve üzerinde yapılabileceklerden bahsettikten sonra Business Manager’ın reklam veren işletmelere sağladığı avantajları ve içerisinde bulunan detaylardan da bahsetmek istiyoruz. Facebook Business Manager kullanmanın reklam veren işletmelere sağladığı avantajlar şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Business Manager’ın işletmelere sağladığı ilk avantaj, Instagram ve Facebook hesaplarının kolaylıkla veri analizinin yapılarak detaylı bir şekilde incelenebilmesidir. Hem yönetim hem analiz bu platform üzerinden kolaylıkla yapılabilir.
  • Reklam Yöneticisi kısmındaki 6 Ana Kampanya Amacı ve bu 6 başlık altında 21 Farklı Kampanya Modeli bulunuyor. Böylelikle amacınıza en uygun reklamı platform üzerinden verebiliyorsunuz. Ana Kampanya Modelleri şunlardır;
  1. Bilinirlik
  2. Trafik
  3. Etkileşim
  4. Potansiyel Müşteriler
  5. Uygulama Tanıtımı
  6. Satışlar
  • İşletme yönetim portalı üzerinden hedef kitlelerine yönelik çalışmaları düzenleyebiliyor ve detaylandırabiliyorsunuz.
  • Facebook Business Manager kullanan işletmeler, portal üzerinden Piksel Kodu ekleyerek olay ve dönüşümler yaratabiliyor. Böylelikle web site trafiği ve ziyaretçi hareketlerini detaylıca takip edebiliyorsunuz.

Facebook Business Manager Nedir? 4

  • Business Manager’in işletmelere bir diğer avantaj ise, Facebook ve Instagram üzerinde paylaşacakları gönderilerini planlayabilmesidir. Görsellerden kırılımlara hangi stratejinizin daha doğru olduğunu kontrol edebilmek için A/B Testi seçeneğini kullanabilirsiniz.
  • Facebook Business Manager aracılığıyla form hazırlanabildiği ve doldurulabildiği, katalog oluşturabildiği için işletmeye yönelik dönüşümlerin artışı sağlanıyor. Diğer bir ifade ile, reklam veren işletmeler tarafından kullanılabilen farklı kampanya modelleri bu portal üzerinde bulunmasından dolayı işletmeye yönelik dönüşümlerde artış yaşanabiliyor.
  • Facebook Business Manager kullanan işletmelerin reklam yöneticileri yalnızca tek bir reklam hesabında değil; birden fazla reklam hesabını da portal üzerine ekleyerek birden fazla reklam hesabını tek bir ortam içerisinde yönetebilme avantajına sahiptir.

Peki Facebook Business Manager portalını kimler kullanabilir. Bu portalı Dijital Pazarlama yapmak isteyen, küçük ya da büyük işletme fark etmeksizin her firma kullanabilir.

Facebook Business Manager Giriş Yapma

Ücretsiz bir yönetim portalı olan Facebook Business Manager içerisine işletmelerin güvenli bir giriş yapabilmeleri için kod sistemi bulunuyor. İşletim sistemlerine göre farklı kod alım şekli bulunan Business Manager’a hem Android hem de iOS kullanıcıları rahatlıkla girebiliyor. Facebook uygulaması içerisinde bulunan “kodmatik aracılığıyla işletmelerin güvenli giriş yapabilmeleri sağlanıyor. Facebook uygulamasına bağlı olmasına ek olarak; her 30 saniye içerisinde kod oluşturması ile de güvenliğe önem veren işletmelerden tam not alıyor. “Android cihaz kullanıyorum. Facebook Business Manager için kodu nasıl oluştururum?” diye merak ediyorsanız şu adımları izlemeniz yeterli:

  • Kullanmış olduğunuz mobil cihazınızda bulunan Facebook uygulaması içerisinde sağ alt köşede yerini alan üç yatay çizgi simgesi seçiliyor.
  • Facebook Business Manager için Android cihazınızdan kod alırken ikinci adımınız ise, ekranı aşağıya kaydırarak aşağıda yer alan Kodmatik üzerine dokunmak oluyor.
  • Yönetim portalı üzerinde sizden kod talep eden sayfaya size özel oluşturulmuş olan 6 haneye sahip kodun girişi yapılıyor. Daha net ifade etmek gerekirse ekranı aşağıya kaydırarak dokunduğunuz Kodmatik bünyesinden aldığınız 6 haneli kod, ilgili sayfaya girilerek Facebook Business Manager’a giriş sağlanıyor.

Peki ya iPhone ya da iPad kullananlar Facebook Business Manager güvenliğini nasıl sağlıyor?  Android işletim sistemi kullanan kullanıcılara ek olarak; iOS işletim sisteminin kullanıldığı iPhone ve iPad’ler için de Business Manager’a girerken kod girişi yapılıyor. iPhone ya da iPad kullanıyorsanız Facebook Business Manager’a girmek için kullanabileceğiniz güvenlik kodunuzu alabilmek için şu adımları izlemelisiniz:

  • Kullanmakta olduğunuz mobil cihazınızdan Facebook uygulamasına giderek ilgili uygulama içerisinden sağ alt köşede yer alan bir simge olan üç yatay çizgiye dokunmanız gerekiyor. Fakat bu adım Android işletim sisteminden farklı olarak iPhone kullanıcılarında “Diğer” kısmı, iPad kullanıcılarında ise üç yatay çizgi seçiliyor.
  • Güvenlik kodu alabilmek için uygulanması gereken ikinci adımda ise ekran aşağı kaydırılarak Kodmatik seçilmesi gerekiyor. Kodmatik kısmına dokunulması ile kullanıcılara özel 6 haneli bir kod oluşturuluyor.
  • Facebook Business Manager bünyesinde sizden kod isteyen sayfaya giderek bir önceki adımda almış olduğunuz 6 haneli güvenlik kodunun girişi yapılıyor.

Facebook Business Manager Nedir? 6

Facebook Business Manager Kurma

İşletme organizasyonunu ve yönetimini hızlandıran Facebook Business Manager, kişisel ve iş hesaplarınızı birbirinden ayırmanızı sağlayan, hesaplarınızı aynı anda kontrol etmenize yardımcı olan bir yönetim portalı olarak biliniyor. Kişisel Facebook hesabına giriş yapan kullanıcıların Business Manager üzerinden hesap açabilmeleri için gereken adımlar şöyle sıralanıyor:

  1. Yönetim portalı üzerinden hesap açma ya da kurulum işlemi gerçekleştirmek istiyorsanız Business Manager sayfasına gidin.
  2. Yukarıda belirtilen linke tıklayarak ulaştığınız adreste görmüş olduğunuz “Hesap Oluştur” kısmına dokunmanız gerekiyor. Bir diğer ifade ile de, reklam vermek ve hesaplarını verimli bir şekilde yönetmek isteyen işletmeler ulaştıkları adres üzerinden hesap oluşturmak için gerekli yere dokunuyor.
  3. İşletmenize ait bir hesap olacağı için kişisel hesabınızdan bağımsız olduğunu ve iki hesabı birbirinden ayırdığınızı unutmamanız gerekiyor. Kullanıcılar açılan sayfada sırasıyla işletme ismi, kendi isimleri, e-posta adreslerinin girişini sağlayarak İleri butonuna dokunuyor.
  4. İleri butonunu seçmeleri ile ulaştıkları sayfa üzerinden kullanıcılar işletmelerine ait bilgilerin girişini yaparak Gönder kısmına tıklıyor.

Yukarıda belirtilen adımların sırasıyla izlenmesinin ardından işletmelerin Facebook Business Manager hesapları da oluşmuş oluyor. Birçok pazarlama aracını tek bir portal üzerinde bulabileceğiniz Business Manager sayesinde yürütülen çalışmalar daha verimli oluyor. Farklı isteklerinize cevap verebilecek olan yönetim portalı sayesinde işletmenizin işlerliğini arttırmak sizin elinizde! Çok daha fazla detay için Facebook Business Manager Kılavuz linkini tıklayabilirsiniz.

Business Manager hesabını oluşturduktan sonra kullanıcıların reklam hesaplarını oluşturmaları (ya da eklemeleri) gerekiyor. Facebook Business Manager üzerine reklam hesabı oluşturmak için işletmelerin izlemesi gereken adımlar şu şekildedir:

  1. Yönetim portalı üzerinden ilk adım olarak İşletme Ayarlarına gidiliyor.
  2. İşletme Ayarları kısmında bulunan sol taraftaki menü içerisinden önce Hesaplar ardından Reklam Hesaplarına dokunuluyor.
  3. İşletmelerin sıradaki adımı ise bir önceki adımda tıkladıkları alanda açılan mavi renge sahip Ekle menüsü seçiliyor.
  4. Ekle menüsünün seçilmesi ile işletmeler 3 farklı seçenek ile karşılaşıyor. Bunlar; Reklam Hesabı Ekleme, Yeni Bir Reklam Hesabı Oluşturma ve Reklam Hesabına Erişim isteme olarak sıralanıyor.
  5. İşletmelerin yukarıda belirtilen üç seçenekten reklam hesabı erişimini ya da reklam hesabı eklemeyi tercih etmeleri halinde reklam hesabının numarasını girmeleri gerekiyor.
  6. Facebook Business Manager üzerine reklam hesabı ekleme adımlarından sonuncusunda da, işletmelerin kişiler ve erişim seviyesini seçmeleri gerekiyor. İlgili seçimi yapacak işletmelerin izlemeleri için yönergeler bulunuyor.

Facebook Business Manager Reklam Verme

Facebook Business Manager Yönetim portalı üzerinden işletmelerin tercih edebileceği 6 farklı reklam çeşidi bulunuyor. Ayrıca bu reklamlar görsel, video, slayt gösterisi, döngü, hızlı deneyim ve koleksiyon olarak kullanıcılara gösterebilirsiniz. Facebook Business Manager üzerinden tercih edilebilecek ilk reklam modeli olan Görsel Reklamlar, ürünlere yönelik tanıtımların yapıldığı ve müşteri kitlesine ulaştırıldığı reklam türü olarak biliniyor. İşletme markasına ait olan ürünlerin video aracılığıyla tanıtıldığı reklam formatı video reklam olarak adlandırılıyor. Video reklam görsel reklamlara kıyasla hedef kitleyi haber kaynağına daha yüksek oranda çekiyor. Business Manager üzerinden kullanılabilecek bir başka reklam formatı da slayt gösterisi olarak öne çıkıyor. Slayt gösterisi içerisinde kullanılacak görsel sayısı 2 ile 10 arasında belirlenirken; slayt gösterisinde video ve resimler birlikte kullanılıyor. İçerisinde bulunan her görselde bağlantı yer alan döngü reklamlar içerisinde maksimum 10 tane resim ve/veya video gösteriliyor. Yönetim portalı üzerinden işletmelerin oluşturabilecekleri bir diğer reklam çeşidi ise, hızlı deneyim olarak isimlendiriliyor. Hızlı deneyim reklam formatında, ürün ve/veya hizmet tanıtımları gerçekleştiriliyor. Bu reklam formatı birçok işletme tarafından da sıklıkla tercih ediliyor. Son olarak ise, birden fazla ürün tanıtımının yer alabildiği reklam formatı olan koleksiyon reklamda, kullanıcı deneyimi açısından tercih sebebi oluyor.

Facebook Business Manager Reklam Verme basamaklarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  1. Reklam Hesabını Oluştur
  2. Reklam Kampanya Amacını Seç
  3. Hedef Kitleni Oluştur
  4. Reklam Alanlarını Belirle
  5. Reklam Kreatifini ve Modelini Belirle

Tebrikler tüm bu detaylardan sonra Facebook Business Manager Reklam Verme işlemini başarıyla tamamladınız.

Facebook Business Manager Nedir? 5

Ancak belirtmeliyiz ki Facebook Business Manager Reklam Yönetim portalı ile ilgili bilinmesi gereken bir detay bulunuyor. İşletmelerin yukarıda belirtilen adımları izleyerek oluşturmuş oldukları reklam hesaplarını dondurmak istemeleri durumunda işletmeden kalıcı olarak silinmediğini belirtmek isteriz. Reklam hesabı işletmeler tarafından dondurulmuş olsa bile ilgili hesap sınırı ile ilişkili olarak hesaba katılım sağlamaya devam ediyor. Tanımına, örneklerine, avantajlarına ve şekillerine yer verdiğimiz Facebook Business Manager sizin işletmenizi diğer işletmelerden farklı kılmaya devam ediyor.

Bireylerin fotoğraflarından videolarına, fikirlerinden olaylara kadar birçok detayın yer aldığı bir yer olan sosyal medya, bilgisayarlarla ün kazanmış olsa da günümüzde genelde akıllı telefonlar vasıtasıyla varlığını sürdürüyor. Kişilerin çeşitli detayları birbirleri ile hızlı bir şekilde paylaşabilmelerine olanak sağlayan web site uzantıları toplamı da sosyal medya olarak isimlendiriliyor. Akıllı telefonlar içerisinde yer alan uygulamalar yardımıyla kişiler birbirleri ile hızlı bir şekilde iletişime geçiyor. İletişime örnek vermek gerekirse; resim, video ya da bir olay olabiliyor. Sosyal medya günümüzde yalnızca bireylerin arasında ilişki kuran birleşik web site uzantısı olmakla beraber; pazarlama stratejileri için de sıklıkla tercih ediliyor. Farklı sektörlerin birlikte bulunduğu pazar haline dönüşen sosyal medyada işletmelerin rakiplerinden başarılı olmaları için destek almaları gerekiyor. Firma ürünlerinin tanıtımından reklam yönetimine kadar birçok konuda da profesyonel destek almak mümkün oluyor. Sosyal medya ajanslarının işletmeleri etkili ve başarılı adımlara yönlendirebilmesi için şunlara dikkat etmesi gerekiyor:

  1. İşletmeye ait olan ürünü anlamak.
  2. İşletme markasının odaklanacağı sosyal medya mecralarını belirlemek.
  3. İşletme markasının durumunu değerlendirerek buna uygun adımlar atmak.
  4. İşletme hedeflerini belirlemek.
  5. İşletmenin hitap etmek istediği hedef kitleyi belirlemesini sağlamak.
  6. İşletmelerin aynı alanda ilerleyen rakiplerinin durumu ile karşılaştırmasını yapmak.

Dijital Pazarlama Ajansı KREABAZ

Firmaların satışlarını yakından etkileyen Dijital Pazarlama, gittikçe önemi artan konular arasında yerini alıyor. İşletmeleri rakiplerinden bir adım öteye taşıyacak etkili bir Dijital Pazarlama işletmelere düşük bütçelerle büyük artılar sunuyor.

Ancak belirtmek gerekir ki reklam vermek sadece seçeneklerde bulunarak para harcamak değil, doğru analizler ve müdahalelerle reklamı hep en yüksek performansta tutmaktır. Bu nedenle Business Manager gibi platformlar bireysel olarak  yönetilebilseler de tecrübe ve deneyim olmaksızın genellikle başarısız girişim olarak kalmaktadır.

Bu nedenle verimli ve başarılı satışlar (ya da tanıtımlar) gerçekleştirmek isteyen firmalar Dijital Pazarlama ile ilgili olarak da profesyonel destek almaktadır. Dijital Pazarlama Ajansı KREABAZ olarak bu alanda müşterilerimize en doğru hizmeti sunuyoruz.

Sosyal Medya Ajansı KREABAZ

Burada belirtmek isteriz ki Sosyal Medya Yönetimi’nin bir parçası olan Dijital Pazarlama elmanın iki yarısı gibidir. Etkili bir reklam kurgusu kadar doğru yönetilen bir Sosyal Medya hesabı da kullanıcıların dikkatini çekmektedir. Bir sosyal medya kullanıcısı olarak düşünün! Sadece reklam vererek var olmaya çalışan ama sosyal medya hesabı boş olan; paylaşım yapmayan, firma ya da ürünlerle ilgili bilgi vermeyen bir hesabın ürünlerini satın alır mısınız?

Sosyal Medya Ajansı KREABAZ olarak bizler uzman ekibimiz ve sektördeki uzun tecrübemizle markalar için en doğru stratejileri oluşturuyoruz. Eğer siz de markanız ve işletmeniz için doğru bir tercihte bulunmak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.