Instagram Reklam Hataları

Unutmayın ki Facebook ve Instagram reklamları aynı panel üzerinden aynı kurallara tabi olarak ilerlemektedir. Facebook ve Instagram gibi sosyal platformlarda reklam vermek, günümüzde Dijital Pazarlama Stratejilerinin bir parçası haline gelmiş durumda. Birçok kişi ve marka aldıkları başarılı dönüşler sayesinde reklamlarının bütçelerini bu platformlara kaydırmakta. Tabi ki diğer mecrada olduğu gibi bu platformlarda da her reklam başarılı olamıyor. Sürekli gelişme halinde olan bu platformlarda hedef kitlenize ulaşmak için reklam verirken, bazı noktalara dikkat ederek hata payını minimize edilebilirsiniz. Üstelik bu hataları gidermek hem reklam performansınızı yükseltecek hem de reklam harcama maliyetlerinizi ciddi oranda azaltacaktır. Gelin şimdi en çok yapılan ve yaşanan Facebook ve Instagram Reklam Hataları nelermiş bir inceleyelim.

 

Facebook Reklam Hataları

Aşağıda yer alan hataları ve çözüm yöntemlerini keşfederek işletme hedeflerinize sorunsuz ve hızlı şekilde ulaşabilirsiniz. Ayrıca buradaki reklam hataları hem Facebook hem de Instagram tarafından aynı sebep ve sonuç ilişkisinden doğmaktadır.

Şimdi gelin bu hatalara ve çözümlerine genel bir bakış atalım!

 

Instagram Hesabının Hatalı Kurulumu

Instagram’da reklamlarınızın gösterilmemesinin temel nedeni, hesabınızın bir işletme hesabı olarak ayarlanmamış olması olabilir. İşletme hesabı olmayan hesapların reklam vermesi yasaktır. İşletme hesabı olarak kurulum yapmanıza rağmen hala reklam veremiyorsanız Facebook sayfanızda bir sayfa yönlendirici bulunmuyor olabilir. Instagram reklamlarının Facebook Reklam Yöneticisi aracılığıyla oluşturulduğunu unutmamak gerekir.

 

Reklamın Yönergelere Uymaması

Facebook veya Instagram’da başarılı bir şekilde reklam vermek için platformların reklam politikalarına uymanız gerekir. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

  1. Yanlış bilgilendirme veya yanıltıcı faaliyetler
  2. Instagram Topluluk Kuralları, Instagram Platform Politikası, Müzik Kuralları gibi farklı politika ihlalleri
  3. Instagram’dan yazılı izin almadan bir alan adı veya URL kullanmak
  4. Kullanıcı adınız dahil hesabın herhangi bir yönünü satın almak, satmak veya devretmek
  5. Özel veya gizli bilgileri yayınlamak

 

Yanlış Reklam Modeli

Instagram, işletmeler için bir dizi reklam biçimi sunar ve yanlış olanı kullanmak reklamlarınızın onaylanmamasıyla sonuçlanabilir. Bu reklam biçimleri şöyle sıralanabilir:

  • Fotoğraf reklamları, hikayenizi kare veya yatay fotoğraflar içeren temiz ve basit bir yaratıcı tuval aracılığıyla anlatmanıza olanak tanır.
  • Video reklamlar, fotoğraf reklamlarıyla aynı görseli kullanarak sürükleyici ve kaliteli içerikler üretmenizi sağlar.
  • Dönen reklamlar, kullanıcıların ek fotoğrafları ve videoları görüntülemek için kaydırmalarına olanak tanır. Böylelikle kampanyanızın temasını veya mesajını genişletebilir, teklifinize derinlik katabilirsiniz.
  • Koleksiyon reklamları, aynı reklam içinde birden fazla video ve resim kullanmanıza yardımcı olur. Bu tip reklamlar görsel olarak ilham vermek ve hedef kitlenizin ürünleri keşfetmesine yardımcı olmak için ideal bir yöntemdir.
  • Hikaye (Stories) reklamları günlük olarak 500 milyondan fazla hesaba ulaşmanızı sağlar.
  • Keşfet Reklamları ise Keşfet sayfasındaki Instagram kullanıcılarına ulaşırken bu kullanıcıların ilgi alanlarına ve takip ettikleri hesaplara ulaşabilmenizi mümkün kılar.

 

Doğru Kitleyi Hedeflememek

Doğru hedef kitle, Instagram reklamlarının onaylanmasını sağlayacak başka bir noktadır. Ancak hedef kitle seçimi, yayını sınırlayabilir ve kampanya performansını etkileyebilir. Bu nedenle her reklamverenin yeni bir reklam seti oluşturmadan önce Instagram’da bulunan hedefleme seçeneklerini incelemesi önemlidir. Bu seçenekler arasında konum, demografi, ilgi alanları, davranışlar, özel veya benzer hedef kitleler, otomatik hedefleme bulunur.

Instagram Reklam Hataları 2

Instagram Reklamlarının Yayınlanmama Sebepleri Nelerdir?

Facebook’ta ürünlerinizin veya hizmetlerinizin reklamını yapan bir işletmeyseniz reklamlarınızdan en az bir tanesi reddedilmiş olabilir. Facebook tarafından reklamların reddedilmesi yaygın bir durumdur. Her zaman Facebook reklam kurallarına uyduğunuzu ve hesabınızı iyi durumda tutmak için her türlü çabayı gösterdiğinizi varsayarsak reklam reddi için diğer nedenlerden birkaçını aşağıda bulabilirsiniz:

  • Uygunsuz hedefleme
  • Yanlış dilbilgisi
  • Küfür, cinsel veya aşağılayıcı içerik paylaşma
  • Tam ve doğru yapıya sahip cümleler kullanmama
  • URL hedeflerine ilişkin yönergelere uymama
  • Yanlış reklam metni
  • Spam olarak görülme
  • Kelimelerin yerine sayılar ve semboller koyma
  • Reklamlarla alakası olmayan görseller kullanma

 

Ayrıca göz ardı edildiği için en çok yaşanan durumlardan birisi de reklam yayınlanma süresinin 24 saate kadar uzayabilmesi durumudur. Birçok kullanıcı reklamların hemen yayınlanacağını sanır ancak, Facebook, reklam kontrollerini sağlamak adına bazen 1 gün kadar bekletebiliyor. Bu bekleme genellikle yoğun reklam dönemlerinde oldukça sık yaşanabiliyor.

 

Yanlış Reklam İçeriği

Yasaklanmış içerikleri dâhil etmek Instagram reklamınızın onaylanmamasına neden olabilir. Reklam oluştururken markanızın doğru temsil edildiğinden ve yansıtıldığından, hedef kitleye ilham verdiğinden, aynı mesajın görselde ve reklam metninde eşit şekilde iletildiğinden emin olmanız gerekir. Ayrıca görseliniz üzerinde bulunan yanıltıcı ve yönlendirici ibareler de reklamınızın ret yemesine neden olabilir.

 

Ödeme Hatası

Ücret çekme sorunları veya ödeme işlemlerinin kesintiye uğramasının bazı temel nedenleri bulunur:

  • Kayıtlı karta ait yetersiz para veya limit
  • Kayıtlı karttan tek seferde çekilebilecek maksimum tutarın aşılması
  • Karttan yapılan işlemlerde doğrulama sorunları
  • Banka hesaplarına ait kayıtlı bilgilerin yanlış olması

Facebook ve Instagram’da reklam vermenin sürekli değişen parametreleri hakkında öğrenecek çok şey olsa da yukarıda yer alan kılavuz niteliğindeki temel noktaları profesyonel şekilde uygulayarak amacınıza ulaşabilirsiniz.

 

Fazla Ödeme Alınması

Öncelikle bu sorunun gerçekten bir hatadan mı kaynaklandığını yoksa sizin gözünüzden kaçan bir ayardan mı olduğunu belirlemelisiniz. Zira Facbeook ve Instagram tarafında ara ara ödeme problemleri, fazla bakiye çekme, kartta para olmasına rağmen ödeme alamama gibi sorunlar yaşanabiliyor. Bu tarz sorunlar eğer global çapta olursa Facebook kendisi problemin farkına varıyor ve ücret iadesini kartınıza yapıyor. Ancak sizin hesabınıza aitse bir problemde sizin bildirimde bulunmanız gerekebiliyor. Böyle bir durumda sorunun hızlıca çözülmesi işinizin garanti olması adına Facebook destek kısmından durumu bildirebilirsiniz.

Var olan Business Manager hesabınız altında farklı bir reklam hesabı oluşturmuş olabilir ve buraya kartınızı ekleyerek reklam çıkmış olabilirsiniz. Ayrıca Business Manager’ınızda sizden başka erişimi olan kişiler varsa sizden habersiz ya da farkında olmadan reklam çıkmış olabilirsiniz.

Bir diğer söz konusu durum da 19 Aralık 2018 tarihli ve 30630 sayılı Resmi Gazete’de 476 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’yla yayınlanan ve 01.01.2019 tarihinden itibaren geçerli olan vergi kesintisi durumudur. Bu tarihten itibaren verilen bütün Facebook ve Instagram reklamlarına %18 vergi getirilmiştir. Yani 100 TL’lik bir reklam bütçeniz varsa sizin yapacağınız ödemenin 118 TL olacağını bilmeniz gerekiyor.

Ayrıca A/B Testi uygulaması özelliğini aktif ettiyseniz kurulan reklamların bütçeleri sandığınızdan fazla gelebilir.

Bu konuyla ilgili son bilinmesi gereken de reklam ücretlerinin Facebook tarafından farklı zamanlarda çekilebildiğidir. Facebook iki zaman aralığında para çekebiliyor. Birincisi ödeme ayarları kısmında sizin belirttiğiniz ödeme tarihlerinde ikincisi ise belirttiğiniz reklam bakiyesine ulaştığınızda.

Sosyal Medya Ajansı KREABAZ

KREABAZ olarak Sosyal Medya platformlarındaki reklam kampanyalarını her yönüyle ele alıyor, müşterilerimizin reklam verme süreçlerini profesyonel bir şekilde yürütüyoruz. Eğer sizler de en çok sorulan ve yaşanan şu hatalardan birine çözüm arıyorsanız;

  • Reklamlarım için Facebook Business Manager kullanmak zorunda mıyım?
  • A/B testi uygulaması diye bir şey de gördüm, kullanmamı önerir misiniz?
  • Reklamım yayınlanıyor ama gösterilmiyor.
  • Reklam reddi aldım, neden?
  • Hangi reklam modelini kullanmalıyım?
  • Reklam kırılımı nasıl olmalı?
  • Ödeme problemi yaşıyorum, neden?
  • Facebook kartımdan fazla para çekti!

bizimle iletişime geçebilirsiniz ve reklam verme hatası ile karşılaşmadan başarılı reklamlarla geniş kitlelere ulaşabilirsiniz.