Metaverse Nedir

Hayallerin ötesinde bir dünya inşasının önemli adımlarından biri olan Metaverse, teknolojinin hayatımıza kattığı en heyecanlandıran değişimlerin başında yer alır. Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz Metaverse, yeni bir evrenin yaratılışına tanık olmamızı sağlar. “Meta” ve “evren” kelimelerinin kısaltılmışı olarak karşımıza çıkan kavram, hiçbir çaba harcamadan dilediğimiz aktivitelere sanal evren üzerinden katılmamızı sağlar.

Kripto para kavramının hayatımıza girmesiyle birlikte başladığımız bu sanal yolculuğun artık sosyal hayatlarımıza da etki etmesi beklenenler arasında. Teknoloji devlerini heyecanlandıran bu gelişmeler, gelecekteki 15 veya 20 yıl sonraki süreçler için yeniden yapılanmayı ifade eder.

Metaverse kavramı literatüre ilk kez Neal Stephenson’un “Son Crush” isimli bilim kurgu kitabıyla birlikte girdi. 1992 yılında yayınlanan bu kitap, gerçeğin ötesinde bir dünyanın haberini veriyordu. Kitap sayfalarından yola çıkarak; kripto paraların etkisini artırmaya başlaması ve VR gözlüklerin teknoloji evreninde yerini almaya başlamasıyla birlikte Meta evreni içerisine yavaşça dahil olduğumuzu söylemek mümkün. Artırılmış gerçeklik ve sanal evrenin birleşmesiyle birlikte sosyalliğin bir yansımasının yaşanması, gelecek öngörüleri arasında yerini almakta.

 

Sanal Evren Metaverse

Metaverse, yaratılacak olan sanal evrende gündelik yaşantımızın ve sosyal eğlencelerimizin bir yansıması olmasının yanı sıra sanal para birimleri ile de birlikte maddi anlamda da hayatımızı etkileyecek. Özellikle kripto paraların günümüzde kazandığı önemle birlikte buna zaten tanıklık ettiğimizi söylemek mümkün.

Sanal evren üzerinde kişilerin kendi istekleri ve seçimleri doğrultusunda oluşturacağı bu evren, sanal arkadaşlıklarda ve ilişkilerde bir bağ oluşturacak. Örneğin; belli bir coğrafi sınır olmadan kurulacak ağ ile birlikte Dünya’nın bir ucundaki biriyle bile fiziksel buluşmaya yakın bir bağlantı kurulabilecek.

Roblox ve Fortnite gibi oyun topluluklarında sanal gerçekliğin atıldığı ilk adımları görmemiz mümkün. Metaverse projesi ile yaratılacak olan bu sanal evren sayesinde insanlar oturdukları yerden alışverişe, sinemaya hatta bir konsere bile ulaşabilmeyi başaracaklar.

Metaverse Nedir 2

Facebook ve Metaverse

Son zamanlarda Metaverse kavramı hayatımıza etki etmeye başladı ve en büyük sebebi kesinlikle Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg’in yaptığı atılımlar. Facebook şirketi yıllardır bilinen ismini Meta’ya devretmesiyle birlikte herkesin aklında soru işaretleri oluşmaya başlamıştı.

Zuckerberg’in Metaverse evrenine geçişinin habercisi niteliğindeki yaptığı sunumunda, sanal evrenin gerçek hayata etkisinin kısa bir özetini anlatması da dikkat çekenlerden. Zuckerberg, şirketinin artık bir sosyal medya şirketi değil de bir Meta şirketi olarak görülmesini dilediğini de bu sunumunda belirtmişti. Böylelikle Zuckerberg, gerçek hayatın bir yansıması olan sosyal medyadan daha ileriye giderek sanal hayatın “sosyal”liğine odaklanacağının mesajını da vermiş oldu.

Meta evreninin, sosyal hayatın yanı sıra iş hayatına da etkilerinin olacağı sunumun ana konuları arasında yerini aldı. Artık toplantılar sanal olarak gerçekleştirilecek ve yaratılacak olan sanal ofislerle birlikte gerçek bir iş hayatı deneyimi yaşatılmış olacak. Ayrıca; Whatsapp’ın da dahil edileceği ve sanal haberleşmenin de farklı bir boyuta evrileceği de dikkat çeken ayrıntılar arasında yer almakta.

WEB 3 ve Metaverse

Her geçen gün gelişimini ilerleten Web Dünya’sı, kullanıcıların ihtiyaçları ve beklentileri doğrultusunda her gün belirli aşamalardan geçiyor. Belli versiyonlara ayrılan internet ağı serüveni ilk önce Web 1.0 olarak yolculuğuna başlamıştı. Web 1.0 sürümündeki sunucular sayesinde kullanıcılar kendi aralarında iletişim kurmayı başarıyordu. Web 2.0 sürümü ile birlikte ise sunucular yerine belirli platformlar ortaya çıktı.

Facebook, Twitter ve Google gibi birçok platforma ihtiyaç kalmadan, direkt iletişim sağlamayı hedefleyen Web 3 evrenine doğru yavaş yavaş adımlar atılmaya başlandı. Metaverse evreniyle iç içe olan Web 3; merkeziyetsiz bir sistem sayesinde tüm kontrolün sadece kullanıcının elinde olduğu bir sistem yaratmaya çalışıyor. VR gözlüklerin kullanımının artması ve kripto para kullanımın artması Web 3 çağının gelişmesini önemli derece hızlandırmış durumda.

Metaverse Projeleri

Yapay zeka ve sanal gerçekliğin; fiziksel gerçeklik ile birleşmesinin bir karşılığı olarak karşımıza çıkan Metaverse; günlük ile sosyal hayatımızda en çok kullandığımız ve ihtiyacımız olan alanlarda kendini göstermeye başlıyor. Metaverse Coin başta olmak üzere Meta evrenine ait olan birçok projenin hayatımıza entegre oluşuna şahitlik ediyoruz.

Metaverse Coin

Kripto para piyasası günümüzdeki etkisini her geçen dakika daha fazla arttırıyor. Farklı isimlendirmeler ile birlikte finansal gündemin zirvesine oturmaya başlayan Metacoin, kullanıcıların yatırımlarında ve yeni nesil para kazanma metotlarının en başında yerini alıyor.

Metaverse Oyun

Sanal gerçeklik denildiğinde akla ilk gelen oyun sektörü; Meta evrenini büyütmeye devam ediyor. Özellikle VR gözlüklerin kullanımının artmasıyla birlikte, arttırılmış gerçeklik konusundaki en iyi deneyimi yaşatan oyunlar şimdilerde piyasalarda yerini almaya başladı.

Metahuman

Oyun ve sinema sektörüyle karşımıza çıkan Metahuman kavramı, aslında Meta evreninin en heyecanlandıran gelişmeleri arasında yer almakta. “Dijital İnsanlar” olarak da adlandırabileceğimiz Metahuman; kullanıcıların sanal evrendeki diğer yansımaları halini alacak. Böylelikle insanlar sosyal alanda iletişimlerini kurmaya çalışırken, yarattıkları bu yansımaları da kullanabilecekler.

Metaverse, en heyecanlı haliyle birlikte tüm dünyanın karşısına çıkmaya iyiden iyiye hazır hale geldi. Gerçeklik ve sanal dünyanın sınırını belirleyecek olan o ince çizginin, insanlığı ne kadar değiştireceği en çok merak edilenler arasında. Ama şimdiden birçok pazarlamacı, dijital stratejilerini Meta evrenine uyarlamaya başladı. Kreabaz tarafından kaleme alınan “Dijital Pazarlamanın Önemi” blog yazımızı okuyarak siz de bu evrene nasıl uyum sağlayabileceğinizi şimdiden düşünmeye başlayabilirsiniz!