WordPress Web Sitesi Yapmak

İster bireysel isterseniz de kurumsal bir işletmeye sahip olun, farkındalığının ve bilinirliğinin artması için iyi bir web sitesine ihtiyaç duyarsınız. Markanız için bir web sitesi kurmak gerekli bir hale gelirken tüketiciler tarafından daha çok tanımanıza da oldukça fazla katkısı vardır. Web sitesi kurmak hiç bilmeyen kişiler için zahmetli ve zor görünür. Oysa, WordPress sayesinde hızlı, basit ve etkili bir web sitesi kurarak işletmenize avantaj sağlayabilirsiniz. Bu yazımızda WordPress Web Sitesi Yapmak için yapmanız gereken tüm adımları en ince detayına kadar sizler için derledik.

Adımları izleyerek hızlı ve kolay bir şekilde web sitesi sahibi olabilirsiniz. WordPress üzerinden web sitesi kurmak sanıldığı kadar zor bir işlem değildir. Çünkü WordPress; kısa süre içerisinde web sitelerini kurmalarını sağlayan bir altyapıya sahiptir. Bu da kişisel, kurumsal ya da bir işletmeye ait web sitesi kurmak isteyenler tarafından tercih edilmesini sağlıyor. WordPress Web Sitesi Yapmak için hangi aşamaları takip etmeli, nelere dikkat etmeliyiz gibi konulara geçmeden önce WordPress hakkında bir bilgilendirme yapalım.

WordPress Nedir?

WordPress ile sadece web sitenizi kurmazsınız aynı zamanda pek çok avantajı ile yenilikçi ve modern bir uygulamaya da adım atmış olursunuz. İstediğiniz şekil ve boyutta içerik üretmenize yardımcı olur. Web siteniz için gerekli olan blog ve görsel içeriklerin oluşturma, yayınlama ve sürdürme gibi aşamaları sizinle takip ederek içerik yönetimini etkili ve pratik bir şekilde takip etmenizi sağlar.  Şu an dünya genelinde hali hazırda kullanılan pek çok web sitesi WordPress tarafından oluşturulmakta, yönetilmekte ve desteklenmektedir. Web sitesi kurmak, yönetmek ve geliştirmek denildiğinde akla ilk gelen sitelerden biri olan WordPress; HTML, CSS ve PHP kodlarını nasıl en iyi şekilde kullanacağınızı sizlere gösterir. Bu kodları kullanmak için üstün yazılım bilgisine ya da kodların ne anlama geldiğini bilmenize gerek duymaz. Basit birkaç yönlendirme ile kaliteli web sitelerini kurmak için sizlere destek olur. Bu kodları biliyorsanız eğer WordPress’in gelişmiş seçenekleri ile daha profesyonel ve özelleştirilmiş web siteleri kurmanız da oldukça mümkündür.

Arama motorlarında WordPress ismi ile bilinse dahi içerisinde iki farklı yapıya sahiptir. wordpress.com” ve wordpress.org” olarak ikiye ayrılan bu içerik yönetim sisteminde belirli farklılıklar mevcuttur. Farklı eklentilere ve temalara sahip olması ve sağladığı avantajların fazla olması wordpress.org sitesinin daha çok ön plana çıkmasını sağlamaktadır. WordPress.org istediğiniz web sitesini oluşturmak, içerik üretmek, yayınlamak ve sürdürmek için ihtiyacınız olan tüm eklentileri sağlayan bir içerik yönetim platformuyken; WordPress.com ise belirli bir ücret karşılığında web sitesi oluşturmak, aynı zamanda alan adı ve web hosting satın alma gibi işlevleri de hızlı ve kolay bir şekilde yürütebileceğiniz bir alandır. İkisi birbirine çok fazla karıştırmakla beraber en ayırt edici özellikleri elbette ücretlendirmedir. Birinde hiç ücret istenilmezken, diğeri için belirlenen bir miktar vardır. wordpress.com’un kullanımı daha kolaydır fakat sayfa oluştururken eklentilerin olmamasından dolayı kullanımı yaygın değildir.

WordPress’in açık kaynaklı olması bu sistemi kullanan kişilerin ihtiyaç duydukları kodları istedikleri gibi kullanabileceği anlamına gelmektedir. WordPress kullanırken en temel işlev farklı birçok sayıdaki eklentinin geliştirilerek web sitesinde iyileştirme ve düzenlemeler yapılabilmesidir. İnsanların web siteleri için ihtiyaç duyabileceği pek çok eklenti WordPress’te mevcuttur. Bu da kullanıcıların istedikleri tasarımı oluşturabilmelerini ve daha başarılı web siteleri ortaya çıkarmalarını sağlamaktadır. Ayrıca WordPress’in sıkça tercih edilmesinin önemli nedenlerinden bir tanesi de elbette bazı noktalarda ücretsiz olmasıdır. WordPress temel düzeyde içerik oluşturmak ve yönetmek isteyen kişiler için tamamen ücretsiz bir hizmet sunar. Bu noktada dikkat edilmesi gereken önemli bir husus vardır. WordPress kendi başına ücretsiz bir hizmet sunarken web sitesini oluşturmak için ihtiyaç duyulan hosting ve alan adı işlemleri için gerekli ödemeleri yapmanız gerekir. Bu ödemeler web sitesini kurmak ve başlatmak için oldukça önemlidir.

Hostingin ne olduğuna da ufak bir açıklama getirelim. Arama motorlarında bir yere sahip olmak web sitesi kurmanın ilk aşamasıdır. Web hosting sitenizin çalışmasını sağlamak için ihtiyaç duyacağı depolama alanına verilen isimdir. Hosting bir depolama alanı ve bilgi işlem gücünü ifade ederken alan adı ise kullanıcıların web sitenize gelmesini sağlayan bir bağlantıdır. Bu bağlandı adını ya URL bağlantısını kullanarak sitenize gereken yönlendirmeleri gerçekleştirir. Web sitesi kurarken alacağınız alan adı ve hosting ücretleri işlem gücüne ve bilinirliğine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Örneğin, .com uzantılı alan adları sağladığı avantajlardan dolayı diğer uzantılara göre daha çok tercih edilen ve diğerlerine göre yüksek maliyete sahip olan bir alan adıdır.

WordPress Web Sitesi

WordPress ile istediğiniz alanda web sitesi oluşturabilirsiniz. İster kişisel bir iş için isterseniz de kurumsal bir iş için olsun kolay, hızlı ve etkili bir şekilde web sitesi oluşturmanız WordPress ile mümkündür. Web sitesini kullanacağınız alanın, amacının ve tasarımının farklı olması web sitelerinin de farklı olmasına sebep olur. WordPress kullanılarak oluşturabileceğiniz bazı web sitesi türlerini şu şekilde sıralamak mümkündür.

  • Kişisel web siteleri ya da blog içeriklerinin yayınlanabileceği bir web sitesi
  • Ürün veya hizmet satışının gerçekleşebileceği işletme web sitesi
  • Özellikle gelişen teknoloji ile artan e-ticaret sektörüyle ile ilgili web sitesi
  • Portföy web siteleri
  • Podcast web siteleri
  • Kâr amacı olmayan kuruluşlar için bilgilendirici ve haber verici niteliği bulunan web siteleri
  • Herhangi bir konu üzerinden kullanıcıları bilinçlendirmek ve daha fazla bilgiyi onlara aktarmak için kurulan web siteleri
  • Çevrimiçi kursların bulunduğu web siteleri
  • Online mağazanın yanı sıra online pazar yeri olarak adlandırılan web siteleri
  • Forum ya da sosyal ağ amaçlı kurulan web siteleri
  • Çok dilli web siteleri ve üyelik web siteleri olmak üzere daha pek çok web sitesi türü bulunmaktadır.

WordPress Web Sitesi Kurma

Web sitesini kurmadan önce WordPress kurulumunu gerçekleştirmelisiniz. WordPress site kurulumu için yapmanız gereken adım sırası şu şekildedir:

  • Hostinger kontrol panelindeki otomatik yükleyici simgesine tıklayın.
  • Burada bulunan WordPress seçeceğini bulun ve seçin.
  • Bu aşamada web siteniz için gerekli olan bilgilerin girilmesi gerekmektedir. Kayıtlı alan adınız ya da URL bilginiz, web sitenizin sahip olduğu dil seçeneği, WordPress kontrol panelini yürütmek için kullanıcı adı ve yönetici şifresini bu adımda belirlemelisiniz. Ayrıca oluşan aksaklıklara karşı bildirim ve şifre sıfırlamalarda kullanabileceğiniz bir yönetici e-mail hesabını da eklemeniz gerekir. İyi bir web sitesi için bir başlığa ihtiyacınız vardır. Sitenizin içeriğine ve hedef kitlenize uygun kısa bir açıklama yazısı ya da etkili bir slogan da bu aşamada girilir. Web sitesi için gerekli olan tüm bilgileri ekledikten sonra yükle butonuna basarak devam edin. WordPress üzerinden ihtiyacınıza uygun olarak bir web sitesi oluşturmak oldukça kolaydır. Bunun için yapmanız gereken adımlar sırasıyla ile aşağıda belirtilmiştir.

WordPress Web Sitesi Yapmak 3

1. Ana İçerik: Web sitenizi oluştururken dikkat etmeniz gereken ilk aşama ana içerik oluşturmaktır. Yukarıda belirtilen web sitesi türlerinden birini seçebilmek için hangi alanda içerik üreteceğinizi önceden belirlemelisiniz. Hangi tür web sitesi kuracağınızı ve ne tür içerikler yayınlayacağını önceden bilirseniz web sitenizi daha kolay ve hızlı bir şekilde kurabilirsiniz. İçerik oluşturma web sitesinin en temel taşıdır. Fakat bu durum herkese göre farklılık gösterir. İçerik üreteceğiniz alan bir blog tarzı da olabilir ya da ürünlerinizi sunabileceğiniz ve üzerinden kazanç elde edebileceğiniz bir e-ticaret sitesi de olabilir. Ya da bunların çok daha farklı bir yönü olarak kurum ya da kuruluşlara ait bir web sitesi oluşturabilirsiniz. Kurum hakkında bilgi vermek, yaptığı işlerden ve projelerden bahsederek insanların bilinçlenmesini sağlamak için de bir web sitesi kurabilirsiniz. Web sitesi kurarken amaçlar doğrultusunda ilerlemelidir. Çünkü her bir site için yapmanız gereken temel adımlar aynı olsa da farklılaşan bazı noktalar vardır. Örneğin kendinize ait bir blog sitesi kuracak iseniz hangi konu üzerinden ilerleyeceğini belirtmelisiniz yani size uygun bir nice seçmelisiniz. Fotoğraf, anı, kurgu hikayeleri, makaleler, lezzetli tarifler, güzellik sırları, hobiler gibi pek çok alanda web sitesi oluşturabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken hususlardan bir tanesi de sürdürülebilirliğin mümkün olmasıdır.

Web sitesi için alınan domain kısa süreli değildir. En az 1 yıllık bir alan sahibi olursunuz. Bu yüzden bu süre zarfında düzenli içerik üretebileceğiniz bir fikrinizin olması çok önemlidir. Web siteniz için istediğiniz içeriği belirledikten sonra bu site üzerinden satış yapıp yapmayacağınızı da karar vermelisiniz. Web sitenizden bir kazanç elde etmek istiyor musunuz, yoksa tamamen insanların bilgilenmesi ve eğlenceli vakit geçirmesi için oluşturduğunuz kişisel bir blog mu olacak ona karar vermelisiniz. Yolun başında belirlediğiniz hedef ne olursa olsun yolun sonuna kadar bu hedefinizden asla vazgeçmeyin. Bir hedefe ulaşmak için yürüteceğiniz her bir adımda başarılı olma potansiyeliniz daha da yüksektir. Web sitesi oluşturmak için ilk adımları atarken bu aşamada hedef kitlenizin de kimler olacağını belirlemelisiniz. Oluşturacağınız sitede kimlere hitap edeceksiniz, kimler sizin içeriğinizden faydalanacak bunları önceden belirlemelisiniz. Eğer satış yapmak istediğiniz bir web sitesi oluşturursanız buraya yüklediğiniz ürünlerle kimler daha çok ilgilenir ve satın alır gibi konuları araştırmalısınız. Hedef kitleyi doğru bir şekilde belirlemek oluşturacağınız sitedeki içerikleri belirlenen sitenin tarzını, stilini ve tonunu da ortaya çıkaracaktır. Çünkü hedef kitlenin dikkatini çekecek bir yapıda olmasına özen göstermelisiniz.

2.Alan Adı ve Domain Seçimi: Hangi alanda içerik üreteceğinizi belirledikten sonra web sitesini oluşturmak için gereken önemli bir adım da alan adı seçimidir. Alan adı sizin markanızı yansıtan ve kullanıcıların sizi arama motorlarında arayabilmek için kullanacağı bir addır. Bu yüzden sade, basit ve akılda kalıcı olmasına dikkat etmelisiniz. Bu yüzden seçim yapmadan önce iyice düşünmeniz ve seçtiğiniz alan adından emin olmanız gerekir. Değiştirilmesi mümkün olmayan bu adım sizin dijital varlığınızı da oluşturacağından büyük bir öneme sahiptir. Kolay söylenebilir ve herkes tarafından kolayca akılda tutulabilir olması çok önemlidir. Alan adlarının en fazla bir ya da iki kelimeden oluşmasına dikkat edin. Uzun kelimelerden ya da telaffuz edilmesi zor kelimelerden oluşan alan adları web sitenizin hatırlanabilirliğini ve trafiğini olumsuz yönde etkileyecektir. Bu aşamada alabileceğiniz alan adlarını ararken domain isim bulma araçları sizlere yardımcı olacaktır. Almak istediğiniz alan adının daha önce alınan bir ad olup olmadığını araştırabilir ve geçmiş kayıtlarına bakabilirsiniz. Alan adı alırken daha önce alınan bir isim ise o kişilerden adın telif haklarını satın alabilirsiniz. Ya da kalan süresini öğrenerek süre bittiğinde tekrardan satın almak için faaliyete geçebilirsiniz.

3. Web Hosting Seçimi: Bir web sitesi oluştururken dikkat etmeniz gereken hususlardan birinin de hosting seçimi olduğunu daha önce belirtmiştik. WordPress içinde web sitesi oluştururken doğru hosting seçimi için iyi bir hosting sağlayıcısı bulmanızda fayda vardır. Hosting seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar vardır. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir.

  • Web siteniz için bir ölçeklendirme yapmalısınız. Yılın her günü ve saati çalışan bir web sitesi oluşturmalısınız. Bu yüzden stabil bir web hosting sizin için ideal bir seçimdir.
  • Web sitesi oluştururken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ne kadar süreliğine bir kaynağa ihtiyacınızın olduğudur. Yer satın alırken en az 1 yıllık bir anlaşma yapılır. Bu bir yıl içerisindeki planlarınızın ne olduğuna ve ne kadar büyümek istediğinize önceden karar vermelisiniz.
  • Web sitesi kurmak oldukça önemli bir konu olsa da dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan bir diğeri de kurulum sonrası müşteri desteğidir. Web sitenizin kurulumunda ya da sonrasında yaşadığınız sıkıntılara çözüm sunabilecek birilerinin olup olmadığına dikkat edin.
  • Web sitesi kurmak için yeterli düzeyde bilgiye sahip olmayan kişiler için hosting panelinin kullanımının kolay olması önemlidir. Pek çok web sitesi sahibinin bir yazılım ya program bilgisi yoktur. Bu yüzden rahat arayüze sahip olması büyük bir ayrıcalıktır.
  • Uzun vadeli bir iş süreci başlattığınız için bütçeleme ve masraflar da oldukça önemlidir. İhtiyacınızı tamamen karşılamayan bir web hosting için gereksiz para harcamak sizin zarar etmenize neden olabilir.

4. Uygun Tema Seçimi: Web sitesi oluştururken içerik ve diğer unsurlar ne kadar önemli ise web sitesinin görünümü de o kadar önemlidir. İçeriğine uygun bir şekilde tema seçimi yaparak kullanıcıların dikkatini çekmeyi başarmalısınız. Hem işleyişi hem de görünüşü ile dikkatleri üzerine çeken bir web sitesi kurmak için WordPress oldukça ideal bir sitedir. Her türdeki blog veya içerik için farklı tasarımlara ve renklere sahip temalar ile dikkat çekici web siteleri oluşturmak mümkündür. Farklı kategorilerin içinde bulunduğu bir e-ticaret sitesi için daha renkli karışık tasarıma sahip temalar bulunurken blog içerikleri için daha sade, basit ve modern tarzda tema seçenekleri bulunur. WordPress üzerinden web sitesi oluşturmanın en güzel avantajlarından bir tanesi de tema seçimidir. Birbirinden hoş ve güzel dizayn edilmiş temalar ile ihtiyacınıza ve web sitenize uygun temayı kolaylıkla bulabilirsiniz. Tema seçimi yapılırken iki farklı seçenek karşınıza çıkmaktadır. Bunlardan birinci genel ve basit tarzlarda bulunan ücretsiz tema seçenekleri diğeri ise daha modern ve farklılık yaratan premium tema seçenekleridir. Örneğin Zara, Flash ya da Shapely, WordPress tarafından sunulan ücretsiz tema örneklerinden sadece birkaçıdır. Tema seçimi yapılırken bütün seçenekleri incelemeniz doğru tema seçimi yapabilmeniz için oldukça önemli bir adımdır. İhtiyacınıza en uygun hem ücretli hem de ücretsiz tema seçimleri için WordPress tema galerisini gezebilirsiniz. WordPress Tema Seçimi yapabilmek için kontrol paneli üzerinden görünüm sekmesine gidin. Görünüş sekmesinin içinde bulunan temaları seçerek yeni ekle butonu ile sayısız tema çeşidini inceleyebilirsiniz. İstediğiniz temaya karar verdikten sonra imlecinizi temanın üzerine getirerek yükle butonuna basınız. Kolay bir şekilde yüklenen tema seçeceği ile web sitenize farklı ve modern bir görünüş sağlayabilirsiniz.

5. Eklenti oluşturmak: Web sitesi oluştururken ihtiyacınız olan bazı eklentiler olacağından daha önce de bahsetmiştik. WordPress üzerinden site kurduğunuzda ihtiyacınız olan eklentileri belirleyerek yüklemeniz gerekmektedir. Bu eklentiler sayesinde sitenizi geliştirmek ve güvenliğini sağlamak gibi pek çok konuda önlemler Web sitenize ihtiyacı olan doğru eklentiyi bulmak çok önemlidir. Web sitesi için eklenti oluşturmak istediğinizde WordPress kontrol paneli üzerinde bulunan eklentiler sekmesine tıklayın. Sayfanın en üst köşesinde yeni eklenti butonu yer alır. Bu butona tıklayarak eklentileri yükleyebilirsiniz. Hangi eklentiyi istediğinizi tam olarak bilmiyor iseniz arama alnına ihtiyacınız olan konuyu yazarak eklenti seçeneklerine göz atabilirsiniz. Bulduğunuz eklentinin köşesinde bulunan şimdi yükle butonu ile eklentiyi hızlı bir şekilde yükleyebilirsiniz. Eğer daha önce bu eklentiyi indirdiyseniz eklenti yükle alanına tıklayarak dosya seçin kısmına gidin. Eklenti dosyasını bu alanda seçerek şimdi yükle dediğinizde eklentinin kurulum süreci başlamış olacaktır. Başarılı bir şekilde kurulum süreci tamamlandıktan sonra yüklediğiniz eklentiyi aktifleştirerek kullanıma hazır hale getirebilirsiniz. Temel bir web sitesi için ihtiyacınız olabilecek eklentilerden bazıları şu şekildedir:

  • WooCommerce: Kurduğunuz web site üzerinden bir satış gerçekleştirmek ve kazanç elde etmek istiyorsanız sizin için uygun olan bir eklentidir. WordPress üzerinden oluşturduğu web sitesinde online mağaza ya da pazar yeri kurarak ürün ve hizmetlerini tüketici ile buluşturmak isteyen kişiler için harika bir eklentidir.
  • Yoast SEO: Arama motoru optimizasyonu eklentilerinden bir tanesidir. Kolay kullanımı ve etkili sonuçları ile en iyisi olduğunu da söylemek mümkündür. Web sitenizde SEO uyumlu içerikler yayınlayabilmek ve yüksek kaliteye sahip içerikler üretebilmek için ihtiyacınız olabilecek bir eklentidir.
  • W3 Total Cache: Bu eklenti web sitesini ziyaret eden kullanıcıların cihazlarında web sitenin daha hızlı bir şekilde yüklenmesini sağlayan bir eklentidir.
  • Keyy Two Factor Authentication: Adından da anlaşılacağı üzere iki korumalı bir güvenlik eklentisidir. Web sitenize girmek isteyen yetkisiz kişilere karşı erişim koruması sağlar. Bu eklenti sizlere üst düzey bir güvenlik sağlarken aynı zamanda ikinci bir cihaz üzerinden giriş yaptığınızda kimliğinizin onaylanmasına da izin verir.

WordPress üzerinden web sitesi oluştururken dikkat etmeniz noktalara ve aşamalara uygun ilerledikten sonra en son aşama web sitenizin kullanıcılar ile buluşmasıdır. Tüm aşamaları eksiklik ve doğru bir şekilde doldurduktan sonra sitenizi tüm internet kullanıcılarının görmesi için yayınlayabilirsiniz.

WordPress Tema Seçimi

Hosting sağlayıcısını kullanarak WordPress’i kurduktan sonra sıra adım adım web sitesini oluşturmaktadır. Web sitesi oluştururken ihtiyacınız olan alan adı, URL ya da yönetici bilgilerinden sonra önemli bir kısım da tema seçimidir. WordPress üzerinden web sitesi kurarken önceden belirlenmiş bir çerçevede veya düzende tema seçmelisiniz. Görsel içerikler, yazılar ya da diğer bilgilerin web sitesinde hangi düzende görüneceğini gösteren bu temalar ile etkileyici web siteleri oluşturabilirsiniz. Tema seçimi yaparken birkaç farklı seçeneği sizlere sunar. İsterseniz WordPress üzerinden ücretsiz temalardan dilediğinizi seçerek sitenizi özelleştirilebilir isterseniz de ücretli içerikleri satın alarak farklı bir tema ile ilerleyebilirsiniz. Bu iki seçeneği de kullanmak isteyip kendinize has başka kimsede olmayan bir tema tercih etmek isterseniz de bir uzman web tasarımcısından yardım alabilirsiniz. Web tasarımcının sadece size özel olarak oluşturduğu web site temasını kullanarak rakiplerinizden ayırabilir ya da görünürlüğünü artırabilirsiniz. Kuaför, blog, e-ticaret, kozmetik, giyim, hobi, oyuncak, tenis gibi birbirinden farklı pek çok konu ile ilgili mutlaka bir tema içeriği bulabilirsiniz. Aradığınız temayı bulabilmek için ufak anahtar kelimelerden yardım alabilirsiniz.

WordPress Web Sitesi Yapmak 4

İlk defa kurulan bir web sitesinin trafiğinin artması için yapmanız gereken önemli adımlardan biri doğru tema seçimidir. Sitenin hareketliliğini artırmak ve ziyaretçi sayısında artış yaşamak istiyorsanız sizlere sunulan ücretsiz temalardan seçebilirsiniz. Ya da geniş bir işlevselliğe sahip olan premium özellikteki temaları satın alarak farklı olabilirsiniz. WordPress farklı alanlarla ilgili açılan web siteleri için oldukça geniş bir tema koleksiyonuna sahiptir. Her zevke ve içeriğe uygun olan yüzlerce tema çeşidi bulabilirsiniz. Eğer bütçeniz var ise premium temalardan birini seçmeniz web sitenizin daha kaliteli ve başarılı olmasını sağlayacaktır. Hatta özel web tasarımcıları ile çalışmak oldukça büyük avantajlar elde etmenizi de sağlayacaktır.

WordPress Web Sitesi Nasıl Kurulur?

WordPress Web Sitesi Kurmak nispeten çok kolay ve hızlı bir işlemdir. Web sitesi kurmak için doğru içerik ve web sitesi türüne karar verdikten sonra tek yapmanız gereken hosting üzerinden WordPress’i yüklemektir. Web hosting şirketlerinin neredeyse tamamı bu işlemi birkaç ufak işlemle rahatlıkla halledebilecek özel araçlar sunar. Web sitesi kurmanın yanı sıra siteyi oluştururken dikkat edeceğiniz kurulum işlemlerini ve bakımını da üstlenerek sizler için teknik alanı olabildiğince kolay bir hale getirmeye çalışır. Web sitesi ile ilgili yeterli bilgi birikimine sahip değilseniz işlemlerin sizin adınıza yürütülmesi için web hosting firmalarının teknik personelinden yardım alabilirsiniz. “Bu yardım için yönetilen WordPress hosting hizmetini seçmeyi unutmayınız.” Bu ayrım sizlerin yapması gereken bir takım bakım ve kurulum işlemlerini sizin adınıza yapabilecek bir ekibe yönlendirme yapılmasını sağlar. Web siteniz ile ilgili gerekli olan tüm kurulum ve bakım işlemlerini kendiniz yürütmek isterseniz web hosting sağlayıcınızdan WordPress FTP programı ile gerekli işlemleri de sağlayabilirsiniz. Bu işlem için gerekli olan FTP sunucusuna gerekli dosyaları yüklemeniz gerekmektedir. Dosyaları yükledikten sonra MySQL kullanarak web sitenizin veri tabanını oluşturabilirsiniz.

WordPress üzerinden kurulan web siteleri iki unsurdan oluşur. Bunlardan biri statik sayfalar iken diğeri dinamik blog içerikleridir. Bunun nedeni ise statik sayfaların arada bir güncellenmesi yeterli olurken dinamik sayfaların sürekli olarak geliştirilmeye ve güncellenmeye ihtiyaç duymasıdır. Bir sayfayı ya da içeriği güncellemek ya da değiştirmek istediğinizde alt ya da üst sayı sınırı yoktur. Dilediğiniz gibi web sitesi üzerinden değişiklikler yapabilirsiniz. Web sitenize yeni bir sayfa oluşturmak için Sayfalar kısmından yeni ekle seçeneğini seçin. Ardından yayınlamak istediğiniz içerik yazısı ve görselini ekleyerek gerekli kelime anahtarı ve diğer kısımları tamamlayın. Girmek istediğiniz bütün bilgileri doldurduktan sonra yayınla seçeceğine basarak web sitenizde görünür hale getirin. Dilerseniz içerikleri anında yayınlayabileceğiniz gibi planlayarak daha sonra da yayına girmesini sağlayabilirsiniz.

WordPress üzerinden web sitenizi oluşturduktan sonra sıra içeriğini doldurma aşamasına geliyor. Özgün ve dikkat çekici içerikler üreterek blogunuzun ön plana çıkmasını sağlamalısınız. Bireysel makaleler dinamik içerikler olduğu için çok sık güncellenebilir yapıya sahiptirler. WordPress’de ilk gönderi içeriğini oluşturmak için gönderiler sekmesinden yeni ekle butonuna tıklamalısınız. Blog içeriği oluştururken ihtiyacınız olacak unsurlar; başlık, içerik, meta açıklamaları, konu ile ilgili kelime anahtarları bu aşamada eklenir. Gerekli olan tüm bilgiler girildikten sonra yayınla seçeceğine basarak kullanıcıların erişimine açılır. Temalar aynı içeriğe sahip web sitelerinin birbirinden ayrılmasını sağlayan en önemli unsurlardan biri iken üretilen içeriklerin de farklı olması ve özgünlüğünü koruması sizi farklı kılan diğer unsurdur.

WordPress Web Sitesi Tasarımı

WordPress üzerinden akılda kalıcı, hızlı ve sade web sitesi tasarımları ile harika projeler elde edebilirsiniz. Özel tasarımlı ve kişiselleştirilmiş projeler ile web sitenizi başarılı bir şekilde oluşturabilirsiniz. WordPress ile bireysel web siteleri oluşturabileceğiniz gibi kurumsal web siteleri oluşturarak da farkınızı yaşatabilirsiniz. Web sitesi oluştururken WordPress farkını ortaya koymak müşteriler tarafından daha dikkat çekici görünmenizi sağlayacaktır. Ayrıca markanız aya da işletmenize olan güveni artıracağı için web siteleri müşteri ve kurum arasındaki en önemli köprülerden biridir. WordPress altyapısında özgün web site tasarımları oluşturmanın bazı avantajları vardır. Bunlardan bazıları şu şekildedir:

  • WordPress yönetim panelinin Türkçe olması herkes tarafından kolay kullanıma sahip olmasını sağlar. Web site yönetme ile ilgili tecrübeleri olmayan kişiler dahi kolay arayüzü sayesinde büyük avantajlar elde edebilirler.
  • Google arama motorları ile algoritmik bir düzene sahip olan WordPress doğal tabanlı web siteleri oluşturduğu için esnek bir altyapıya sahiptir.
  • Farklı eklentiler her dönem geliştiği ve değiştiği için işlevselliğinin giderek arttığı bir sistemdir.
  • Web site üzerinden yayınlanan içeriklerin yüklenmesi ve güncellenmesi oldukça kolaydır. İçeriklerde SEO açısından uyumluluk puanları ile başarınızın ölçümlerini yaparken oluşabilecek teknik sorunları da en aza indirerek önleyebilirsiniz.

WordPress Web Sitesi Yedekleme

Sahip olduğunuz web sitesinin güvenliğini sağlamak ve olası kayıplara karşı önlem oluşturmak için WordPress ile web sitenin yedeğini oluşturmalısınız. Bu işlem güvenlik önlemlerinden sadece biri olmasına rağmen sitenizin geleceği için büyük önem taşımaktadır. Kötü niyetli kişilerin etkisi ve yaşanabilecek diğer olumsuz koşullar göz önünde bulundurulduğunda web sitenize ait birçok veri ve bilginin değiştirilmesi, silinmesi ya da kaybolması gibi durumlarda aldığınız bu yedekleme işlemi sayesinde kolay çözümler üretebilirsiniz. Sizi taklit eden, sizin gönderilerinizi yok eden ya da siber saldırılara karşı önlemler almak için de bu yedekleme yapılmalıdır. WordPress Web Sitesi Yedeklemesini zamanında yaptığınızda verileriniz kaybolsa, silinse bile geri yükleme yaparak bu durumlardan olumsuz etkilenmeden kurtulabilirsiniz. WordPress ile web sitenizin yedeğini almak için uygulayabileceğiniz birkaç farklı yöntem vardır. Bu yöntemlerden en sık kullanılan ve en etkili olan yedekleme yolları ise şunlardır:

 

cpanel

cPanel üzerinden web sitesinin yedeğinin oluşturulması: cPanel üzerinden yedekleme gerçekleştirirken sitenize ait olan cPanel sistemine giriş almalısınız. Yönetici bölümünden dosyalar sekmesine gelerek yedekleme sihirbazını başlatın. Yedekleme sihirbazını başlattığınızda karşınıza üç farklı yedekleme seçeceği sunulacaktır. Bu seçeneklerden birini seçerek işleme devam etmelisiniz. “Back up or Restore” daha önceden yapılmış yedeklemenin geri yüklemesini sağlar. “Tam ya da Kısmi” yedekleme ise web sitenizin veri tabanındaki tam bilgilerin yedeklenmesini gerçekleştirir. Yaptığınız WordPress site yedeklemesinde tüm dosyalar e-posta adresinize iletilir. Tam yedekleme seçeceğini seçtiğinizde buradaki amacınız geri yüklemek olmamalıdır. Kısmi yedekleme ile veritabanına ait bilgileri yedeklerken aynı zamanda e-posta ve giriş dizinlerinin de yedeklemesini gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlemlerin her biri tek tek gerçekleştirilmektedir. Kısmi yedekleme yaptığınızda ihtiyaç duyduğunuz her an geri yükleme yapma şansınız da vardır.

 

ftp

FTP üzerinden web sitesinin yedeğinin oluşturulması: Bu yedekleme seçeneğinde ilk yapmanız gereken FTP aracılığı ile sunucunuza bağlanmaktır. Sunucu üzerinden size ait olan HTML klasörünü bularak klasör içinde bulunan tüm dosyaların indirilmesini sağlayan bir sistemdir. İkinci aşama ise bu sitenin veritabanına ait tüm dosyaların yedeklenmesini sağlamaktır. MySQL’den veri tabanını elde ederek yedekleme işlemini başlatın. Veritabanını yedeklemek için cPanel üzerindeki Phpmyadmin seçeceğine bağlanın. Bu seçeceğin sol tarafında yer alan kısımdan dışa aktar seçeneği ile tüm verilerinizin yedeklenmesini sağlayabilirsiniz. Bu iki işlem sayesinde veritabanını yüklerken aynı zamanda ihtiyaç duyulduğunda geri yükleme de yapabilirsiniz.

 

wordpress

WordPress üzerinde kullanılan eklentiler sayesinde web site yedeğinin oluşturulması: WordPress üzerinden ihtiyacınız olan bazı konularda size yardımcı olacak eklentiler kullanmak faydalıdır. Yedekleme işlemi yaparken de çeşitli eklentiler sayesinde daha kısa sürede ve pratik bir şekilde yedekleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Eklentiler sayesinde web sitesinin yedeğini Google Drive üzerinde de saklamanızı mümkün kılan bu eklentiler ile geri yükleme işlemini yapmak da mümkündür. WordPress üzerinden web sitenizi eklemek için kullanabileceğiz eklenti örneklerinden birkaçı şu şekildedir:

BackupBuddy                   Dublicator                  BackWPUp                 WP-DB-Backup

Yedekleme için tercih edilen bu eklentilerden bazıları ücretsiz iken bazıları da ücretlidir. İhtiyacınıza uygun avantajları ve özellikleri olan eklentileri hızlı bir şekilde kurarak bu faydalarından yararlanabilirsiniz. Ayrıca eklentilerin en önemli özelliklerinden biri de düzenli aralıklarla yedekleme işlemini otomatik olarak gerçekleştirilmesidir. Bu sayede site güvenliği üst düzeylerde sağlanırken size de endişe edecek sorunlar oluşmasının önüne geçer. Yukarıda açıklanan yollardan birini tercih ederek web sitenizin yedeğini oluşturabilirsiniz. Güvenlik açıklarını ortadan kaldırmak ve sorunsuz bir web sitesi sürdürebilmek için yedeklemenin belirli zaman aralıklarında düzenli bir şekilde gerçekleştirilmesi oldukça önemlidir. İhtiyaç anında geri yükleme yaparak olası kayıpların önüne geçebilirsiniz.

Neden WordPress?

WordPress’in rakiplerine göre sunduğu üstünlük ve pek çok avantajdan dolayı çok sık tercih edilen web site yöneticisidir. Özgür tasarım ve temaları, hızlı site özelliği ve esnekliği ile gelişmiş bir web sitesi deneyimi sunmaktadır. Bunların yanı sıra üst düzey güvenlik önlemleri sayesinde rakiplerinden ayrışarak kötü niyetli kişilerden ve yazılımlardan koruma sağlar. Ayrıca içeriğindeki pek çok işlevin ve fonksiyonun ücretsiz olması da çok büyük bir avantajdır. Sadece alan adı ve hosting ödeyerek etkili ve başarılı bir web site kurmak için gerekli olan tüm aşamaları ücretsiz bir şekilde kullanıcısına sunar. İsterseniz ücretsiz bir şekilde işlemlerinizi yürütebilir isterseniz de premium seçeceği ile gelişmiş bir web sitesi oluşturabilirsiniz. Kullanıcının isteğine bağlı olarak farklı fikir ve öneriler sunan WordPress rakiplerinin çok önündedir. Pek çok farklı alanda ve türde web sitesini oluşturabileceğiniz tek platform olması da üstünlüğü hak ettiğinin bir göstergesidir. İçerisinde barındırdığı sayısız tema ve eklenti ile gerekli olan tüm yardımları kullanıcısına sunduğu gibi gelişmiş müşteri desteği ile de hem kurulum aşamasında hem de sonrasında bakım ve çözüm önerileri süren bir destek ekibi ile de büyük bir topluluğa sahiptir.

WordPress Web Sitesi Yapmak 5

Web Sitesi Ajansı KREABAZ

Sunduğu pek çok özellik sayesinde gelişmiş altyapıya sahip olan WordPress üzerinden web sitesi tasarlamak kullanıcılara büyük avantaj sağlar. KREABAZ olarak WordPress uzmanları ile yürütülen projelerde müşterilerin isteği ve beğenisi doğrultusunda hazırlanan özgün içerikli web tasarımları oluşturmaktayız. SEO uyumlu içerikler ve daha fazlası için profesyonel kişilerden alacağınız destekler ile başarılı web siteleri oluşturarak dijital dünyada kendinize özel bir alan oluşturabilirsiniz. İster bireysel bloglarda isterseniz kurum ya şirketleriniz için oluşturacağınız web sitelerinde uzman görüşü ve desteği almak isterseniz Kreabaz ile iletişime geçebilirsiniz. Profesyonel ve başarılı web sitelerinin arkasında WordPress altyapısıyla birlikte Kreabaz uzmanları da yer almaktadır. Sunduğumuz profesyonel hizmet desteği dijitalde özgün içerik ve tema tasarımları ile fark yaratmanıza yardımcı olacaktır.